Hírek

 

 irotoll.jpg

 

Újabb hat monográfiát

jelentetett meg az MMA

 

Monográfia jelent meg a 80 éves Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőről a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) gondozásában, emellett a magyar irodalom kimagasló alkotóiról szóló kismonográfia sorozata is újabb öt kötettel bővült.

 

Az Őrizd az embert – Kósa 80 című kötet elemzéseken, visszaemlékezéseken és interjúkon keresztül mutatja be a 60-as években indult rendező pályáját, aki meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet megújításában. Diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i filmfesztiválon.

Munkásságát később is drámai erejű művek jellemzik, ezekben újra és újra azt a kérdést teszi fel, hogy az ember vajon alkotója-e önnön sorsának. Kósa hősei erkölcsileg is megformált emberek, akik mindenekelőtt önmaguktól kérik számon a történelmet, ezért aztán rendre konfliktusba kerülnek a létezés nyomorító hatalmaival – olvasható a kötet ajánlójában.

A kötetet szerda este mutatják be a Pesti Vigadóban, ahol Kósa Ferenccel Tóth Klára filmesztéta és Pörös Géza filmtörténész beszélget, aki bevezető tanulmányt is írt a csaknem 500 oldalas monográfiához. Az eseményen Buglya Sándor filmrendező mond köszöntőt.

Ugyancsak a Pesti Vigadóban mutatják be csütörtökön az MMA Irodalmi Tagozatának magyar írókról szóló kismonográfia sorozatának legújabb öt kötetét. Vas Istvánról Sturm László, Sigmond Istvánról Demeter Zsuzsa, Gál Sándorról Márkus Béla, Utassy Józsefről Nagy Gábor, míg Grendel Lajosról Elek Tibor írt könyvet.

Az esten műhelybeszélgetések hangzanak el a kötetek szerzői és címszereplői, valamint egy-egy barátjuk között. Ezúttal Bertha Zoltán, Kabdebó Lóránt és Léka Géza vesznek részt a beszélgetésekben.

 

(MTI)


Főoldal

2018. május 23.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png