Hírek

 

 irotoll.jpg

 

Újabb hat monográfiát

jelentetett meg az MMA

 

Monográfia jelent meg a 80 éves Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőről a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) gondozásában, emellett a magyar irodalom kimagasló alkotóiról szóló kismonográfia sorozata is újabb öt kötettel bővült.

 

Az Őrizd az embert – Kósa 80 című kötet elemzéseken, visszaemlékezéseken és interjúkon keresztül mutatja be a 60-as években indult rendező pályáját, aki meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet megújításában. Diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i filmfesztiválon.

Munkásságát később is drámai erejű művek jellemzik, ezekben újra és újra azt a kérdést teszi fel, hogy az ember vajon alkotója-e önnön sorsának. Kósa hősei erkölcsileg is megformált emberek, akik mindenekelőtt önmaguktól kérik számon a történelmet, ezért aztán rendre konfliktusba kerülnek a létezés nyomorító hatalmaival – olvasható a kötet ajánlójában.

A kötetet szerda este mutatják be a Pesti Vigadóban, ahol Kósa Ferenccel Tóth Klára filmesztéta és Pörös Géza filmtörténész beszélget, aki bevezető tanulmányt is írt a csaknem 500 oldalas monográfiához. Az eseményen Buglya Sándor filmrendező mond köszöntőt.

Ugyancsak a Pesti Vigadóban mutatják be csütörtökön az MMA Irodalmi Tagozatának magyar írókról szóló kismonográfia sorozatának legújabb öt kötetét. Vas Istvánról Sturm László, Sigmond Istvánról Demeter Zsuzsa, Gál Sándorról Márkus Béla, Utassy Józsefről Nagy Gábor, míg Grendel Lajosról Elek Tibor írt könyvet.

Az esten műhelybeszélgetések hangzanak el a kötetek szerzői és címszereplői, valamint egy-egy barátjuk között. Ezúttal Bertha Zoltán, Kabdebó Lóránt és Léka Géza vesznek részt a beszélgetésekben.

 

(MTI)


Főoldal

2018. május 23.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
A Szépírók Társasága XIV. FesztiváljaMegnyílt a 70. Frankfurti KönyvvásárRejtő Jenő orrvérzésigBárka a bárkában
Ütőér
Márton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcái
Versek
Csobánka Zsuzsa verseEgressy Zoltán verseiGrecsó Krisztián: Józan imaNagy Magdolna versei
Prózák
Lackfi János: Beatles ledarálvaRhédey Gábor novelláiMagyariné szeretőjeKötter Tamás: Az 51-es körzet
Kritikák
Történetek háború után - Horváth László Imre könyvéről Képzelt futás belső tájbanA pénz hatalma - Száraz Miklós György: OsztozkodókA megőrzés makacs igyekezete
Esszék, tanulmányok
Objektív helytörténet szubjektív szemszögbőlA valamikori szlovák településből többnemzetiségű, multikulturális város?Csabensis - Háromszáz mozaikból összeillesztett nagy történetCsabatörténet dióhéjban
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA