Hírek

 

irotoll.jpg 

 

A magyar kultúra napja

– programok Békés megyében

 

Egy héten át tartó programsorozatot tart több Békés megyei város a magyar kultúra napja alkalmából: az ünnepi gálaműsorok mellett kiállításokkal, könyvbemutatókkal, régészeti előadásokkal és színházi műsorokkal tisztelegnek a Himnusz születésének 195. évfordulóján.

 

Békéscsabán január 19-én a Békéstáji Művészeti Társaság, valamint a Márvány Fotóműhely kiállítása nyílik meg, továbbá bemutatják Bauer Barbara Porlik, mint a szikla című könyvét. Szombaton a Munkácsy Emlékházban Kohán György képeiből nyílik tárlat, ugyanott Plesovszki Klára keramikus műhelyében a kerámiafestés és -díszítés folyamataival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Január 22-én, hétfőn Medgyesi Pál régész tart előadást felsőtagozatos tanulók számára Mátyás király hadai nyomában címmel. A VOKE Vasutas Művelődési Házban interaktív zenés, hangszeres bemutató lesz gyerekeknek, este a Békéscsabai Jókai Színház Gogol Egy őrült naplóját tűzi műsorra Katkó Ferenc előadásában. Aznap ünnepi gálaesttel is megemlékeznek az évfordulóról, amelyen átadják a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket. Az esten – mely ingyenes regisztrációs jeggyel látogatható – Benedekfi István zongoraművész és az Alföld Quartet ad hangversenyt.

Szerdán a Jókai Színház a Bolond Istókot játssza, Elek Tibor irodalomtörténész, a Gyulai Várszínház igazgatója, a Bárka folyóirat főszerkesztője beszélget Csillag Tamással, a Megtalált ország című könyv szerzőjével, és megnyílik Csiffáry Zsuzsanna zománckiállítása is.

Csütörtökön a békési megyeszékhelyen is kezdetét veszi a Mátyás király-emlékév Medgyesi Pál régész előadásával.

Gyulán is egyhetes programsorozattal készülnek. Január 22-én, hétfőn Hedry Mária Zrínyi Ilona című monodrámáját mutatják be a várszínház kamaratermében Árkosi Árpád rendezésében, Juhász Róza szereplésével.

Kedden Erdész Ádám A Kner család és más történetek, valamint Elek Tibor Párbeszédben a kortárs „erdélyi” magyar irodalommal című kötetét mutatják be, szerdán a Németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztése elnevezésű projekt nyitórendezvényére kerül sor. Csütörtökön, január 25-én a Békéstáji Művészeti Társaság kamarakiállítása nyílik meg, valamint Lonovics László képzőművész tart mesterkurzust a Várszínház kamaratermében.

Január 30-án, kedden Rátóti Zoltán és Huzella Péter A bor filozófiája című estjével és Balla Géza ménesi borász borainak kóstolójával ünnepelnek; szerdán pedig Liska András régész ad betekintést a gyulai palánkerődítések régészeti kutatásába. Február 1-jén Látlak címmel művésztanárok tárlatával zárul az ünnepi programsorozat a fürdővárosban.

Orosházán január 22-én rendeznek ünnepi műsort, amelyen a Békéscsabai Jókai Színház művészei lépnek fel verses, zenés produkciókkal. A városban emellett egész héten át lesznek programok, Kölcsey Ferenc versmondó- és népdaléneklési versenyt, valamint rajz- és fotópályázatot is hirdetnek; kiállítás nyílik a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből. Emellett bemutatják Zilahi Anna A bálna nem motívum című könyvét, valamint kiállítás nyílik Balogh Gábor fotóiból, aki a Körös-Maros-köze rejtett értékeit fényképezte.

Szarvason január 20-án a Cervinus Teátrumban musicalgálát rendeznek, amelyen hazai és külföldi szerzők leghíresebb musicaljei, operettjei, sanzonjai csendülnek fel.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

 

(MTI)


Főoldal

2018. január 18.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png