Hírek

 

NYELV_plakat_2017_oktober_nyomge-001.jpg 

 

Könyvtárlat VII. – Játékos évad

nyitány

 

2017. október 19-i nyitánnyal veszi kezdetét a JÁTÉK-os évad, az Országos Széchényi Könyvtár nagysikerű irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának, a KönyvTÁRlatnak az immáron 7. tematikus évada. A sorozat évadnyitó előadásán, 17.00 órától, a játék a nyelvben, a nyelv pedig magában a játékban mutatkozik meg, többes értelemben is.

 

Felkért főelőadójuk Veszelszki Ágnes nyelvész, egyetemi docens, interaktív előadását követően minden bizonnyal lesz kérdeznivalónk, hiszen a nyelvészet és az újmédia-kutatás segítségével ő arra az egyszerű, mégis összetett kérdésre keresi a választ: milyen is az ember? Mindössze egy perc alatt a világon 900 ezren jelentkeznek be a Facebookra, 156 millió e-mail születik meg, és 3,5 millió Google-keresés történik. Homo digitalis. A világon 1,8 milliárdnál is többen számítanak profi vagy „kazuár” gamernek, a(z amerikai) háztartások 65%-ának van játékra alkalmas elektronikus készüléke, s ebben az évben már a videójátékok nyolcadik generációja került piacra. Homo ludens. Milyen is tehát a játszó digitális ember?

Előadását követően Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze nyújt színes betekintést a nyelv játékos bugyraiba, egyrészt a rímhányó jelzővel méltán illetett Romhányi József versei, játékos szövegei alapján, másrészt vallomással, saját életének helyzetkomikumai, s a nyelvhez való viszonya révén is.

A sorozat (és az egyes estek) ismert struktúrájának, felépítésének megfelelően, csak ezen alkalommal valódi kincsek is bemutatásra kerülnek az OSZK unikális gyűjteményeiből. Az est házigazdája, Boka László irodalomtörténész, tudományos igazgató Weöres Sándor kéziratokat és dedikált első kiadásokat mutat be, természetesen a fő tematika, a játék és a nyelv kapcsolata mentén: játékosan, komolyan.

 

A KönyvTÁRlat 2017-2018-as évadjára, ahogyan eddig is, a belépés INGYENES!


Főoldal

2017. október 16.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png