Hírek

 

 szabo_magda.jpg

 

I. MAGDAFESZT

2017. október 2−10.

 

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából a Csokonai Színház fesztivált szervez október 2. és 10. között, melyen a debreceni írónő műveiből készült vagy általuk inspirált produkciókat láthat a közönség. A fesztivál Szabó Magda munkásságának ünneplése mellett hagyományteremtő céllal is születik: a jövőben olyan női alkotókat állítanak majd a középpontba, akik hasonlóképpen egyedülálló, ám korábban kevésbé hallható hangjai a jelen vagy a múlt színházművészetének. A Csokonai Színház két korábbi, nagy sikerrel játszott előadását, a Régimódi történetet és Az ajtót is felújítja az eseményre, valamint két új ősbemutatóval készül. Szüts Apor A hallei kirurgus című kortárs operája Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján íródott (rendező: Gemza Péter), a Ha álom az élet című előadás pedig, melynek rendezője a francia Adélaïde Pralon, a híres francia írónő, George Sand életének és művészetének motívumaiból táplálkozik.

Miklósa Erika énekesnő Szirtes Edina Mókus hegedűművésszel és a Csokonai Színház énekkarának közreműködésével ad koncertet október 10-én este 8 órától. Elhozza Debrecenbe a Mosonyi Aliz meséjéből készült Az öreg kisasszony autósmeséi című gyermekelőadását Takács Katalin, illetve az E-Mancik Színházi Manufaktúra a Verslábak neccharisnyában című, kortárs női költők műveiből összeállított produkciója is látható lesz.

A Budapesti Operettszínház az Abigél adaptációjával érkezik a Csokonai Színházba. Az előadást három alkalommal (október 7-én, 8-án és 9-én) láthatja a közönség. Szabó Magdát, a lírikust állítja középpontba a Gózon Gyula Kamaraszínház Agyigó című produkciója. Az Agyigó a fesztivál utolsó napján, október 10-én (kedden) tekinthető meg a Horváth Árpád Stúdiószínházban. 

A fesztivál ideje alatt Tisztuló horizont címmel álló- és mozgóképinstalláció tekinthető meg a színházban, emellett beszélgetésen mutatjuk be az Alföld folyóirat Szabó Magdára emlékező írásait, illetve tematikus szabadulószobával is várjuk az érdeklődőket. 

 

Program:

 

2017. október 2. (hétfő)

18 óra: a Tisztuló horizont című álló- és mozgóképinstalláció megnyitása  − Nézőtéri büfé

A kiállítást megnyitja: Kubik Anna

 

19 óra: Az I. MagdaFeszt megnyitó ünnepsége − Nagyszínpad

 

Szüts Apor: A hallei kirurgus − opera Szabó Magda emlékére − ősbemutató

a Csokonai Színház előadása (rendező: Gemza Péter)

főbb szerepekben: Szécsi Máté, Rendes Ágnes, Kovács Annamária

 

A Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján készült A hallei kirurgus Georg Friedrich Händel életébe enged képzeletbeli bepillantást. Az alaphelyzet tipikus: a jómódú polgári családban az udvari orvos apa szemében nem kívánatos, hogy fia a zenei pályát válassza. A mű során megismerkedhetünk azokkal a történelmi szereplőkkel, akik valóban meghatározták a zenészóriás életét, s támogatták őt törekvéseiben. Az apának le kell győznie a legnehezebben legyőzhetőt, önmagát, ha vissza akarja szerezni fia szeretetét.

 

G. F. Händel: Acis és Galatea

                        a Csokonai Színház előadása (rendező: Gemza Péter)

 

2017. október 3. (kedd)

19 óra (Nagyszínpad)

Szüts Apor: A hallei kirurgus − opera Szabó Magda emlékére − ősbemutató

 

G. F. Händel: Acis és Galatea

                        a Csokonai Színház előadása (rendező: Gemza Péter)

 

19 óra − Horváth Árpád Stúdiószínház

Ha álom az élet (George Sand nyomán) (zenés fantázia)

                        a Csokonai Színház előadása (rendező: Adélaïde Pralon)

                        szereplők: Szakács Hajnalka, Varga Klári

 

Regényt, levelet, naplót ír, szeretőt tart, fest, zenét szerez, bábokat készít, az öngyilkosság gondolatával játszadozik, fordít, gyermekeit neveli. Megír mást és megírja magát. Sokoldalú, mintegy állandó mozgásban és átalakulásban lévő, lehengerlő jelenség. Pusztán praktikus okokból: nő férfiruhában. George Sand, kinek élete egy megálmodott álom.

 

2017. október 4. (szerda)

 

                        18 óra − Nézőtéri büfé

Az Alföld folyóirat Szabó Magda-blokkjának bemutatója

                        vendég: Szirák Péter, a folyóirat főszerkesztője

 

20 óra − Horváth Árpád Stúdiószínház

Prométheuszról (táncelőadás)

A TMK Alkalmi Társulás előadása (rendező: Katona Gábor)

előadó: Turós-Máté Kinga

 

„A Prométheuszról… rendező-koreográfusa, Katona Gábor merőben szokatlan oldalról fogta meg a történetet, hiszen ezúttal nem egy tagbaszakadt,  sziklához láncolt férfi vagy egy bölcs történetmondó meséli el Prométheusz sorsát, hanem egy táncosnő, aki egy személyben lesz szemünk előtt rettenthetetlen titán, kőkemény szikla, isteni harag és rettegve suttogó közvélemény.” (veol.hu)

 

2017. október 5. (csütörtök)

 

19 óra − Nagyszínpad

Szabó Magda: Régimódi történet − díszelőadás Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából (színmű)

                        a Csokonai Színház előadása (rendező: Csikos Sándor)

                        főbb szerepekben: Kubik Anna, Sárközi-Nagy Ilona, Garay Nagy Tamás

 

Ízig-vérig debreceni történetet mesél el Szabó Magda a Régimódi történet című regényében, felelevenítve saját családjának, elsősorban édesanyjának múltját. A hagyományhoz való viszony generációs kérdéseit feszegető művet társulatunk oszlopos tagja, Csikos Sándor állította színpadra, aki az írónő legkedvesebb debreceni színésze-rendezője volt. A Régimódi történet az 1830-as évektől követi nyomon négy nemzedék életét. Egy család történetét: tele fájdalommal, szeretettel, együttléttel, különválással.

 

2017. október 5. (péntek)

 

                        14 óra − Víg Kamaraszínház

                        Mosonyi Aliz: Az öreg kisasszony autósmeséi (gyermekelőadás)

                        a Budaörsi Latinovits Színház előadása (rendező: Varsányi Péter)

                        főszerepben: Takács Katalin

 

„Volt egyszer egy öreg autó. Öreg kisasszony öreg autója volt, de szép fényes, tiszta kívül-belül, mert a kisasszony szerette a rendet és a tisztaságot, és az autóját is szerette.”

Aztán egy reggel az öreg kisasszony azt mondja az autójának: „Születésnapod van. Ma tortát veszünk. Mi ketten. Te meg én.” És ezzel kezdetét veszi a kalandos utazás a világ legeslegfinomabb tortája nyomában. Ám a torta csak nem akar előkerülni, pedig az öreg kisasszonyék az egész világot bejárják érte. Mert hát a születésnap, az mégiscsak születésnap, és torta nélkül a születésnap mit sem ér. Végül az öreg kisasszonynak mentő ötlete támad: ő maga készíti el a születésnapi tortát kedves öreg autójának. És hogy mi sül ki ebből? Sok-sok közösen megélt kaland, melyek során a konyha látszólag élettelen tárgyai is életre kelnek.

Az előadást 4 éves kortól ajánljuk.

 

2017. október 5−7. (péntek−vasárnap)

 

                        Horváth Árpád Stúdiószínház

Szabó Magda Szabadulószoba

Látogasson el Szabó Magda varázslatos világába! Oldja meg rejtvényeinket, és jusson ki! Az 50 perces játékban max. 5 fős csapatok vehetnek részt.

 

2017. október 6. (péntek)

                        19 óra: Szabó Magda: Az ajtó (színmű)

                        a Csokonai Színház előadása (rendező: Naszlady Éva)

                        főbb szerepekben: Kubik Anna, Varga Klári, Vranyecz Artúr

 

Szabó Magda műve talányos életet zár be egy olyan szimbolikus ajtó mögé, amelynek felnyitására mindannyian áhítozunk. A kriminek sem utolsó történetben a nyomozás a két nő belső világába vezet, az előadás az eltűnt idők hétköznapjain és egy szépséges emberi sors tükrén keresztül tárja elénk a saját lelkünkbe való betekintés leckéjét. Kiderül, hogy a szeretet és a szentimentalizmus között, az igazi élet és a társadalmi elvárásoknak megfelelni akaró létezés között óriási különbség van.      

 

2017. október 7−9. (szombat−hétfő)

 

19 óra − Nagyszínpad

Kocsák Tibor-Somogyi Szilárd-Miklós Tibor: Abigél (musical)

                        a Budapesti Operettszínház előadása (rendező: Somogyi Szilárd)             

 

A musical új aspektusból közelít a csodálatos, szívet melengető, sírós-nevetős történethez, melyet Szabó Magda regényéből ismerünk. Az egész Gina, a tizenéves gimnazista lány egy drámai pillanatban történő visszaemlékezése, életének egy meghatározó korszakának újraélése.

 

2017. október 9. (hétfő)

 

                        20 óra − Horváth Árpád Stúdiószínház

                        Verslábak neccharisnyában

                        az E-Mancik Színházi Manufaktúra előadása

 

Mi van a férfiakkal? Hogy állunk a testünkkel? Az öregedéssel? A gyerekkel? A világgal? Saját magunkkal? Hogy állunk a kérdésekkel? És vannak-e válaszok?

Négy színésznő boncolgatja magát – Tóth Krisztina, Erdős Virág, Falcsik Mari, Rakovszy Zsuzsa, Kiss Judit Ágnes, és sok más, kortárs és XX. századi költőnő versein keresztül – líraian és prózaian, ihletetten és olykor profánul, magas sarokba bújtatott verslábakon billegve…

Ajánljuk ezt az estét minden nőnek, aki szívesen körüljárná a saját problémáit, kételyeit, kérdéseit más aspektusból is, ajánljuk a férfiaknak, akik szeretnének többet tudni a nőkről, ajánljuk mindenkinek, aki szereti a verseket, és azoknak, akik még nem tudják, hogy szeretik őket, és azt is meg merjük ígérni, hogy ezek után fogják.

 

2017. október 10. (kedd)

 

18 óra − Horváth Árpád Stúdiószínház

 Agyigó − egy nő sorsa a XX. században, azaz Szabó Magda: az Ember (színmű)

                        a Gózon Gyula Kamaraszínház előadása (rendező: Czeizel Gábor)

                        főszerepben: Nagyváradi Erzsébet

 

Ki volt Szabó Magda? Író, költő, feleség, barát? Ember volt, olyan, mint mindenki. Küzdött, félt, harcolt, szeretett. Kimondta azt, amit mások nem mertek vagy nem tehettek. Súlyos árat fizetett ezért.

„Én nem vagyok civil, író vagyok. Azt mondom, amit a nemzetnek kellene mondania, ha szája volna. Arra hívom fel a figyelmet, amit észreveszek, és amitől féltem a népemet.”

Lírai, feltárulkozó írásain, versein keresztül ismerjük meg vagy fedezzük fel újra a múlt század egyik meghatározó nőalakját.

 

20 óra − Nagyszínpad

Miklósa Erika koncertje

                        közreműködik: Szirtes Edina Mókus és zenekara

 


Főoldal

2017. szeptember 22.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png