Hírek

 

 szorvany.JPG

 

Könyvet a szórványba!

 

A könyvszekrényünkben, a polcokon sok olyan könyv van, amit várhatóan 1-2 éven belül nem fogunk elolvasni (vagy újraolvasni). Hasznos lenne, ha odaajándékoznánk ezeket azoknak a magyaroknak, akik egy idegen nyelvi és kulturális tengerben élnek, és nehezebben jutnak magyar könyvhöz. Természetesen csak igényes, irodalmi értékű könyvet szabad küldenünk.

A határon túli magyarság létszáma rohamosan csökken, magyar nyelvi ismeretük sokszor vészesen hanyatlik. A vegyes házasságokban sokszor már románná, vagy szlovákká válik a gyermek, de az is előfordul, hogy – bár mindkét szülő magyar –, otthon mégis a többségi nyelven beszélnek a gyerekkel. Néhány hete elmondták az egyik partiumi városkában, hogy a magyarok aránya már csak mintegy 8%, kb. 900 fő. A kb. 200 könyv, amit most vittünk ajándékba, csepp a tengerben, de mégis hozzájárul a református egyház és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által támogatott kis magyar könyvtár indításához. Ugyanis e kisvárosban az utolsó magyar iskola 1967-ben megszűnt, a városi könyvtárban pedig nincs magyar állomány.

Hogyan is juttassuk el a magyar könyveket a határon túlra, hogyan lehet megszervezni a gyűjtést, és hogy lehet az igényeket felmérni?

A lebonyolításhoz az internet lehetőségei nyújtanak segítséget. Létrehoztunk egy honlapot: www.konyvetaszorvanyba.hu néven, melyet gyulai fiatalok kis csapata működtet. A honlapon egy űrlap kitöltésével megjeleníthetik igényeiket a határon túliak. Magyarországon pedig azok a vállalkozó szellemű magánszemélyek és intézmények, akik a honlapon látják a kérés megjelenését, ha indítékot éreznek, összeszedik a könyveiket, felveszik a kintiekkel a kapcsolatot, és útnak indulnak. Magyarországon esetleg a különböző intézmények, önkormányzatok, egyházak is segítséget nyújthatnak e munkához.

A környező államokba került magyarok számára az egyházak és néhány magyar szervezet jelent szervezett erőt. Ezek felhívhatják a figyelmet erre a lehetőségre.

Természetesen más módszerek is elképzelhetőek, akár egyszerűbbek, vagy könnyebben kivitelezhetőek: ha például családi vagy baráti kirándulásra megyünk kocsival a Kárpát-medence valamely szép vidékére, vihetünk magunkkal esetleg előzetes megbeszélés nélkül is 1-2 doboz könyvet. Ha megállunk a szórványterület egy-egy kis községének templománál, a parókiánál, és ott magyar a lelkész, valószínűleg ott hagyhatjuk a könyveket. Van, aki jobban szereti a gondos előkészítést, és kirándulás esetén is előre megpróbálja felderíteni az érintett terület parókiáit az egyházi szervezeteken keresztül (előnyös lehet a magyarországi saját parókiánk segítségét kérni).

Könyveim átvizsgálása közben némi tapasztalatra tettem szert, néhány szempontot máris leírok. Nagyon fontos, hogy gyermek-, ifjúsági és meséskönyvet is vigyünk, amennyit csak tudunk! A gyermek a legérzékenyebb, legfontosabb korban találkozhat a szép képes könyvekkel. A szülő már 3-6 éves korban felolvashat magyar meséket (később pedig ifjúsági könyveket). A kisiskolás aztán pontosan akkor folytathatja majd a magyar nyelvű olvasást, amikor az idegen nyelvű iskolába bekerül. Szerencsés esetben így anyanyelvén, magyarul ismerkedik meg a szellem világával, vagy „tanulja újra” felmenői nyelvét. Sok minden dől el ezekben az években!

Amikor nézegetjük a könyveinket, nehéz a döntés, nehéz a könyveinktől megválni. Azonban föl kell tenni magunknak a kérdést, hogy arra a bizonyos könyvre biztosan szükségem lesz-e még? Vajon a gyermekem, unokám, barátaim számára lényeges lesz-e az, hogy azt a bizonyos könyvet a családi kis könyvtárból kaphassa kézbe? Ha úgy érezzük, hogy igen, akkor tartsuk meg azt a könyvet! Ha mégsem, irány dél-Erdély, a Felvidék, Délvidék. Sok helyen csak 4-5 vagy 40-50 magyar él, vagy pedig egyetlen kérelmező család. Mindenki számít!

Az elképzelésem a következő: a honlap önmagában könnyen megtalálható, figyelmet kelthet, hiszen egy Google-keresés során akár a „szórvány”, akár a „könyv” szavakra megjelenhet a lap. Ezen túlmenően levelet írok majd magyar lelkészeknek, és a világi magyar szervezeteknek, hogy karolják fel ezt a mozgalmat. Én mindenesetre válogatom a könyveimet! Bevallom, hogy a gyermek- és mesés könyvekkel még nem állok elég jól. 1-2 barátom már a honlap ismerete nélkül, egy szóra jelezte, hogy lennének könyvei, egy másik idős tanárnő pedig azonnal felajánlotta a Jókai-sorozatát, ami eddig a padláson volt.

Az adományozás, kiszállítás, kapcsolatkeresés tehát nem „központilag irányított” lesz. A „Könyvet a szórványba!” mozgalom alapja az egyén!

Jó lenne, ha a könyvszállítás nem csak egy kampányt jelentene, hanem folyamatos gyakorlatot.

 

Dr. Pocsay Gábor presbiter

nyugdíjas orvos, Gyula


Főoldal

2017. szeptember 08.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png