Hírek

 

szabo_magda.jpg

 

Szabó Magda-kiállítás nyílt

a Petőfi Irodalmi Múzeumban

 

Szabó Magda író, költő és műfordító születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Annyi titkom maradt... címmel kedden a Petőfi Irodalmi Múzeumban, (PIM) Budapesten.

 

Szabó Magda könyvei egytől egyig kincsesládák, az Ókút mélyén, Az ajtó mögött vagy Abigél szobra alatt, a Régimódi történetben sokkal több titok rejlik, mint bárhol máshol talán a magyar irodalom lapjain – méltatta a 2007-ben elhunyt szerzőt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzáfűzte: Szabó Magda könyveinek és olvasóinak élt, új korszakot teremtett a magyar irodalomban. Műveinek megfilmesített változatait az is ismerte, aki egyáltalán nem olvas.

Bár a kétkötetesre tervezett Für Elise című önéletrajzi regényének második része már nem születhetett meg, az irodalomtörténészek szerint életműve így is teljes, kerek egész. A befejezetlenség érzetét csupán Szabó Magdára jellemző derűs életenergia, a belső szellem, a lelki gazdagság, a kifogyhatatlan mondanivaló jelenlétének hiánya keltheti – emelte ki Hoppál Péter.

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója hangsúlyozta: az alapvetően Szabó Magda szövegeire épülő, interaktív tárlat egy rendkívül gazdag és hosszú életpálya lenyomatát tárja a közönség elé.

„Szabó Magdát egy dolog érdekelte, az életmű, a munkája. És abban a munkában ő nem volt református, konzervatív, úriközép vagy épp debreceni ... Abban a munkában ő író volt, akinek egyetlen célja volt: világokat teremteni a lehető leghitelesebben” – fogalmazott a tárlatot megnyitó Háy János József Attila-díjas szerző. Kiemelte, hogy a PIM kiállítása a Szabó Magda személyében rejlő forgandóságot, impulzivitást ragadja meg.

„Meghozza a kedvet, hogy örüljünk annak, hogy élünk, hogy ennyire gazdag lehet egy emberi élet” – fűzte hozzá Háy János. A négy kisebb termet elfoglaló, személyes tárgyakat, fényképeket és számos, megjelent kötetekből és levelezésekből származó szövegrészletet felvonultató tárlatot jövő márciusig látogathatja a közönség.

 

(MTI)


Főoldal

2017. június 21.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png