Hírek

 

 moricz_mmeret.jpg

 

Átadták az idei Móricz Zsigmond

Irodalmi Alkotói Ösztöndíjakat

 

Átadták a Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíjakat a pályázat idei győzteseinek hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Prőhle Gergely, a budapesti múzeum főigazgatója hangsúlyozta: már 45. alkalommal osztják ki az ösztöndíjat. Idén 111 pályamű közül először 32, majd 21 jelöltből választották ki a 13 győztest. Hozzátette, hogy a mostani díjazottak közül várhatóan sokan részt fognak venni a Petőfi Irodalmi Múzeum munkájában, irodalomtörténeti, muzeológiai megmozdulásain.

Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója szerint az író-költő közösségi ember, akkor is, ha gyakran a képzeletében, elefántcsonttoronyban él. Mint mondta, a közösségi létezés újra egyre fontosabbá válik, egyre többen ismerik fel újra a közösség megtartó erejét. „Látszólag ennek ellentmond az, hogy ugyanakkor az irodalomban újra a személyesség tarol, és a magán mitológiák törnek előre” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a vers, a próza legyen közös nyelv az eltérő gondolkodásmódú emberek között is, hiszen minden esetben az irodalmi érték a lényeg. A magyar irodalmi örökség egy és oszthatatlan, nem szétszedhető különféle szekértáborok szerint - mondta.

A díjazottak nagy része szövegpublikáló szerző, legtöbbjük önálló kötettel is rendelkezik, van köztük irodalomtörténész egyetemi tanár is. A díj lehetőséget ad az ösztöndíjasoknak arra, hogy koncentráltabban figyeljenek a megírandó művükre – emelte ki a MANK főigazgatója.

A tehetséges fiatal szerzők támogatására létrejött ösztöndíjban az idén Dékány Dávid, Hermann Veronika, Horváth Előd Benjámin (Horváth Benji), Juhász Tibor, Lengyel Zoltán, Makai Máté, Nagy Márta Júlia, Pataki Viktor, Sepsi László, Szarka Károly, Tóth Tünde, Varga Zoltán és Závada Péter részesült.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott, szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkák létrejöttét támogató ösztöndíj összege havonta 100 ezer forint egy éven keresztül.A támogatást nyert pályamunkák között több verseskötet, regény és tanulmány, valamint elbeszélésfüzér és értekező próza is szerepel. Az ösztöndíjra olyan szerzők pályázhattak, akik 1981. január 1. után születtek, és már eddig is színvonalas médiumokban publikáltak. Az elbírálásnál előnyt jelentett, ha a pályázó rendelkezett már megjelent kötettel.

Az eseményen a díjak átadása előtt az előző évi ösztöndíjasok olvastak fel írásaikból.

 

(MTI)


Főoldal

2017. május 23.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png