Hírek

 

 poszt_2017.jpg

 

POSzT 2017

 

VERSENY

 

A 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába a két válogató, Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus 7 nagyszínpadi és 7 kamara előadást választott be, amelyeket 2017. június 8. és 17. között a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínpadán, Kamaraszínházában, illetve egy előadás esetében a pécsi EXPO Centerben tekinthetnek meg a nézők.

A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A látogatók exkluzív betekintést nyerhetnek az előadások kulisszái mögé a minden eddiginél több portrébeszélgetés és közönségtalálkozó során, amelyeket a Széchenyi- és a Színház téren, valamint a belvárosi kávézókban rendeznek meg.

 

DÍSZVENDÉG

 

A 2017-es POSzT díszvendége Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissima közönség- és Prima-díjas, háromszoros Fonogram-díjas művésznő. Halász Judit a POSZT díszvendégeként többek között önálló Radnóti-estet ad, közönségtalálkozón vesz részt, illetve az ünnepélyes díjátadó gálán is fontos szerepet tölt be.

 

SZAKMAI ZSŰRI

 

Deres Péter (dramaturg), Felkai Eszter (színésznő), Márkos Albert (zeneszerző), Sebastian Vlad Popa (külföldi színházi szakember), Pozsgai Zsolt (író), Puskás Panni (kritikus), Szlávik István (tervező), Tóth Tibor (színész).

 

SZÍNÉSZZSŰRI

 

Moór Marianna (Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja), Töreky Zsuzsa (Jászai Mari-díjas színésznő), Barnák László (a Szegedi Nemzeti Színház művésze)

 

KÖZÖNSÉGZSŰRI

 

A közönségzsűribe az idei évben először a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek: több mint ötszáz jelentkezést kaptunk, amelyek közül a szerencsés három főt sajtótájékoztatónkon sorsoltuk ki.

 

POSZT FESZTIVÁL

 

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja újra Pécs szívébe költözik: a POSZT 2017-ben új játszóhelyekkel, színházi előadásokkal, performanszokkal, szakmai programokkal, színészzenekarokkal és koncertekkel várja a látogatókat a belvárosban, a Széchenyi, a Színház, és a Dóm téren. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, kiállításokkal és könyvbemutatóval készülünk, „A POSZT bemutatja” programsorozat előadásai pedig Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében, a Kodály Központban tekinthetők és hallgathatók meg.

Zenés-táncos versszínházi gálával ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját a Magyar Versmondók Egyesülete, 2017. június 12-én 17 órától Pécsett, a Kodály Központban, amelyen fellép többek között Müller Péter Sziámi, Molnár Ferenc Caramel, Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, Nagy-Kálózy Eszter, Olt Tamás, Fehér Tibor, Huzella Péter, Pregitzer Fruzsina, R. Kárpáti Péter, és a pécsi Babits Pódium befutott és feltörekvő tehetségei. Műsorvezetők: Bakos-Kiss Gábor színművész és Lutter Imre előadóművész. Az előadást Lutter Imre és Olt Tamás rendezte.

A POSZT első három napján a tavalyi évben megkezdett hagyományt folytatva idén is megrendezésre kerülő Egyetemi napokra az ország művészeti egyetemeinek vizsgaelőadásait, illetve a Baross Imre Artistaképző Intézet növendékeit is meghívtuk – ezekre a programokra a belépés ingyenes!

Fesztivál a fesztiválban: az idei POSZT új, tematikus elemeként az évad legfontosabb monodrámáit is meghívtuk. Itt lesz a Gyarmati Fanni naplója, a Csak szólani egy szót mint ember, a Hallgatni akartam és az Egy őrült naplója című előadás is.

Szintén a tavaly megkezdett hagyományokat folytatva ezúttal is megrendezzük a POSZTOLJ! Tehetségkutató-versenyt, amelynek legjobbjai fellépési lehetőséget kapnak a POSZT Fesztiválon.

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe bejutó legjobbak drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. Ezekre a belépés szintén ingyenes.

A fesztiválkavalkádot utca-, báb- valamint táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. Az Oroszlán-emléknap keretein belül Pécs utcáin kaszkadőrök hajmeresztő mutatványai várják a nézőket. A Széchenyi téren 2017-ben ismét megrendezett plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

A családi hétvégén ingyenes ifjúsági- és gyerekprogramokkal; interaktív játszóházzal, logikai- és társasjátékokkal, szórakoztató, hagyományos, modern, készségfejlesztő és aktivizáló programokkal várunk kicsiket és nagyokat egyaránt. Június 9-én és 10-én a POSZT-on kerül megrendezésre a huszonhatodik évébe lépő Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál is, amelynek keretein belül a Fesztivál arany minősítésű gyerekcsoportjai lépnek fel.

A POSZT-on és a Sétatér Fesztiválon színészzenekarok várják a látogatókat, akik itt találkozhatnak és dedikáltathatnak a verseny- és fesztiválelőadások színészeivel és alkotóival; akikkel a POSZT „szelfifalnál” közös fotók is készíthetők a POSZT első napján megjelenő, immár teljes körű programfüzetben feltüntetett időpontokban.

 

GÁLA

 

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gáláját, amelyre a fesztivál utolsó napján, június 17-én este, a Kodály Központban kerül sor, Szente Vajk rendezi.

A következő díjakat adják át:

  • Legjobb előadás
  • Legjobb rendezés
  • Legjobb női főszereplő
  • Legjobb férfi főszereplő
  • Legjobb női mellékszereplő
  • Legjobb férfi mellékszereplő
  • Legjobb 30 év alatti női színész
  • Legjobb 30 év alatti férfi színész
  • Legjobb színházi zene
  • Legjobb színpadi mozgás / koreográfia
  • Legjobb dramaturgi munka
  • Legjobb jelmez
  • Legjobb díszlet
  • Legjobb fényterv / hangterv / videóterv

 

Különdíjak

  • A Színészzsűri díja (MASZK és Mozaik)
  • Közönségdíj
  • A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) különdíja
  • A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SZIDOSZ) különdíja

 

 

EREDMÉNYEINK

 

A Szakmai Tanácsadó Testület megalapítása és kezdeti munkája pacifikálta a szakmát, és tulajdonképpen problémamentessé és átláthatóvá tette a versenyprogram lebonyolítását. Az immár hármas tagolású POSZT jól vizsgázott: jelentősen emelkedett a fizető nézők száma.

A tavalyi évben a POSZT 17 éves történetének legmagasabb jegybevételét 30 százalékkal haladtuk meg.

Az idei üzleti tervünkben kitűzött célunk az volt, hogy 2017-ben a tavalyi, minden korábbinál magasabb jegybevételt is meghaladjuk 10 százalékkal. Ez a célunk szerencsére már most 95 százalékban teljesült.

A legtöbb meghirdetett verseny- és fesztiválelőadásra már elfogytak a jegyek, a fennmaradó produkciók nézőterein egyre kevesebb a szabad hely.

Végül, de nem utolsó sorban: büszkék vagyunk rá, hogy az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) program nemzetközi zsűrije a tavalyi találkozó alapján a Pécsi Országos Színházi Találkozót a „Magyarország legjobb színházi találkozója, kimagasló minőségű, nemzetközileg elismert fesztivál" minősítéssel díjazta a 2017-2018-as évre.

-----

A POSZT Fesztivál programja a találkozó kezdetéig folyamatosan bővül.

 

A legfrissebb programbontás

a www.poszt.hu és a www.facebook.com/posztpecs címen érhető el.

 

Jegyvásárlás:

jegymester.hu,

illetve személyesen az alábbi helyszíneken:

a pécsi Kodály Központban, a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontban,
a Széchenyi téren található Pécs Ponton, valamint a Művészetek és Irodalom Házában.

 


Főoldal

2017. május 09.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png