Hírek

 

 JAK_sajttaj.jpg

 

A Tilos az Á támogatja a József Attila Kört

 

A Tilos az Á Könyvek kiadó pénzügyi támogatást nyújt az egyik legfontosabb magyar irodalmi műhelynek, a József Attila Körnek.

 

Az 1981 óta létező József Attila Kört az irodalmi életben csak JAK-ként emlegetik. A JAK nemcsak a 40 év alatti költők, írók, irodalomtörténészek és irodalomszervezők gyűjtőhelye, hanem élő, folyamatosan megújuló szellemi műhely, mely számos, ma már sikeres, elismert költőt, próza- és drámaírót segített az első lépések megtételében. Egykori alapítói mára az irodalmi élet meghatározó alakjaivá váltak, sőt már az őket követő JAK-generációk számos tagja is megkerülhetetlen alkotó. Az egyesület olyan szerzők köteteit adta ki, mint Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Nádas Péter, Térey János, Tóth Krisztina. Összesen 200 kötetet, úgynevezett JAK-füzetet jelentetett meg, melyek jóval többek füzeteknél: vers-, próza- és tanulmánykötetek olyan fiatal szerzőktől, akik vagy majd méltók lesznek a fentiek nagy híréhez, vagy már szereztek is némi hírnevet.

Mára az egyesületnek juttatott állami támogatás drasztikus csökkentése miatt a József Attila Kör a működésképtelenség szélére került. A JAK 2016-ban 750 000 forint állami támogatást kapott működési költségeire, ami havi szintre bontva 62 500 forintot tesz ki. 2004-ban az éves támogatás ennek többszöröse, 2,7 millió forint volt. Emellett az egyesület nem emelheti a jelenleginél magasabbra másik állandó bevételi forrásának összegét, a tagdíjat, hiszen a tagok nagy része még főiskolára, egyetemre jár. A JAK rendelkezésére álló összeg így a dologi kiadások fedezésére sem elegendő.

A Tilos az Á Könyvek kiadó tulajdonosai ezért úgy döntöttek, 2017-ben az állami támogatás kétharmadának megfelelő összeggel, 500 000 forinttal támogatják az egyesület munkáját. Nemcsak azért, mert a Tilos az Á Könyvek szerzői között is több JAK-tag és tiszteletbeli JAK-tag van, nemcsak azért, mert a társkiadó Pozsonyi Pagony főszerkesztője, Kovács Eszter a JAK-füzetek szerkesztője is volt a múltban, hanem mert a JAK-ot a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb intézményének, a jövő zálogának tartják. Elengedhetetlen, hogy a József Attila Kör továbbra is betöltse a magyar irodalmi életben eddig elfoglalt szerepét, újabb és újabb tehetségek számára nyújtva lehetőségeket.

Emellett a Tilos az Á Könyvek kiadó tulajdonosai hisznek abban, hogy kezdeményezésükkel követőkre találnak. Aki nem teheti meg, hogy cégként külön felajánlást tegyen, személyi jövedelemadója 1%-ával is a támogathatja az egyesületet.

 

További információk:

SomogyiLászló
70/632-2446
somogyi.laszlo@pagony.hu
Pagony/Tilos az Á Könyvek


Főoldal

2017. április 20.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png