Hírek

 

 15_Herbszt_02.jpg

 

Meseváros – Budapest

 Budapest  gyermekkönyv-illusztrációban

 

Gyerekszemmel Budapest egyszerre varázslatos és rémületes hely, ahol a biztos pontot az otthon, az óvoda, az iskola és a játszótér jelenti. 

De vajon hogyan tükrözik a gyermekkönyvek rajzolói ezt a látványt? 

Budapest múzeumváros, kalandváros vagy varázsváros? 

A tárlaton eredeti rajzok, vázlatok, nagyméretű printek, könyvek, társasjátékok és egyéb interaktív játékelemek szerepelnek.

 

Kiállítók:

 

Baranyai (b) András, Bartos Erika, Gyöngyösi Adrienn, Herbszt László,

Kasza Júlianna, Kecskés Judit, Kőszeghy Csilla, Kun Fruzsina, Marcus Godson,

Maros Krisztina, Molnár Jaqueline, Nagy Norbert, Nemes Anita, Paulovkin Boglárka,

Rácz Nóra, Remsey Dávid, Ritter Ottó, Schmal Róza, Takács Mari

 

A tárlathoz kapcsolódó Budapest-térképet és annak szobrait a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikusművész hallgatói készítik

Ábrai Nóra Fanni, Agafina Anna, Balogh Boglárka, Dér Virág, Ferenczi Barna, Foltin Fruzsina, 

Kovács Dorka Csilla, Mányoki Ádám, Markó Diána, Pap Gábor, Rohmann Nóra és Zilahi Boglárka.

 

Kurátorok: Révész Emese, Kelemen Réka

Megnyitja: Gévai Csilla meseíró és rajzoló

Megnyitó: 2017. április 12. 17h

Megtekinthető: 2017. április 12. – május 27

Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

A kiállítás szerepel a Budapest Art Week programjában.

 

 *

Meseváros – Budapest

Meglehet, hogy gyerekszemmel a Combino villamos érdekesebb mint a Parlament, és a körfolyosós bérház ismerősebb, mint a Hősök tere. Kiállításunk a város saját nézőpontját tárja fel Budapestnek, mikor a gyerekeknek szánt könyvekben megjelenő arcát veszi górcső alá. Milyen a mesekönyvek, gyerekkönyvek illusztrációiból kibontakozó fővárosunk képe? A felnőttek számára zajos, nyüzsgő közeg, a benne élő kicsiknek csupa meglepetés és felfedésre váró látnivaló, a tőle távol élők vagy ide érkező látogatók számára pedig a világ egyik legszebb városa. A városból életkoronként más érdekli a gyerekeket, előbb csak a játszótér, később az élményparkok, műemlékek csodás kavalkádja is. Innen nézve a nagyváros varázslatos útvesztő, izgalmas kalandsziget. 

Budapestet gyerekszemmel már sok alkalommal láthattunk, gyerekek által készített rajzokon, meséken, filmeken keresztül. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogyan látják várost gyerekkönyveink illusztrátorai. Nagyszüleink és dédszüleink még Mackó úr és Dugó Dani kalandjaink keresztül, Mühlbeck Károly és Róna Emy rajzainak segítségével lestek be a gyorsan modernizálódó főváros életébe. Az épülő „szocialista” Budapest képét Würtz Ádám fél tucat újra kiadást megért Hazánk szíve Budapest című kötete rögzítette nemzedékek emlékezetébe. Az ide érkező turisták számára azóta is számos illusztrált ismeretterjesztő kötet készül ma is. Közülük ma igen nagy népszerűségnek örvend a nagyváros különleges közlekedési eszközeit bemutató kötetek sora Baranyai (b) András rajzaival.

A könyvek nagy része azonban klasszikus mesekönyv, amelyben a város mindenekelőtt „kalandváros”, ahol a műemlékek díszletei vagy a nyüzsgő nagyváros utcái mesebeli történések színterei. Így alakul át Háy Ágnes rajzai nyomán (Mesék Budapestről) és így ölt új alakot egy kisfiú édesapjától kapott csodálatos szemüvegén át (A csodálatos szemüveg). Herbszt László képein a város unalomig ismert látványosságai mágikus metamorfózison esnek át: a Lánchíd óriás dinoszaurusz csontváz, az Alagút hatalmas ásító száj, a 4-es 6-os villamos pedig egy roppant méretű sárga kobra. Ebben a városban emellett otthonra lelnek a mesehősök is: itt kalandozik a két kis dinó (Kőszeghy Csilla), Pipogya, a medve (Gyöngyösi Adrien), Április és az úttekerők (Kasza Juli) vagy a Jövőmenő macskák (Nagy Norbert). A böngészőkben viszont a város eleven, lüktető látványosság, folyamatosan áradó mozi. Így tárul fel Schmal Róza Budapesti böngészőjében.

Kiállításunk mintegy húsz neves hazai gyermekkönyv illusztrátor eredeti alkotását mutatja be, lapozható könyvek, társasjátékok, filmek és egy interaktív várostérkép segítségével. 

 


Főoldal

2017. április 06.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
A Bárka tanulmány- és esszépályázata Elhunyt Kallós Zoltán25 éves a BárkaÚjra lehet pályázni a fiatal művészeket támogató ösztöndíjakra
Versek
Szabó T. Anna versei Háy János: Vers életértNagy Attila verseiKállay Kotász Zoltán versei
Prózák
Hálára kötelezett emberekBéres Tamás: AmnéziaJuhász Tibor novellái Tamás Dénes: A gyilkos fény
Kritikák
Stand up-Hrabal - Bödőcs Tibor könyvéről Annus aureus, avagy nem mind Arany… Háború vanSzó, kép, írás
Esszék, tanulmányok
Elek Tibor: 25 évesek vagyunkA fellázadt Bethlen MiklósTengerre, magyar? II.Egymás hiányai - Szabó Magda Für Elise című regényéről
Drámák
Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalonMario és A VARÁZSLÓ
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA