Hírek

 

arany-janos.jpg 

 

Arany-emlékév

– Gazdag programsorozattal készül

Békéscsaba


Tartalmas, sokszínű programsorozattal készül Békéscsaba az Arany János-emlékévre. A békési megyeszékhely szorosabbá fűzné a kapcsolatokat Nagyszalontával, Arany János szülővárosával – közölte Szarvas Péter polgármester.

 

Kifejtette: az Emberi Erőforrások Minisztériumától 8,6 millió forintot nyertek a programok megvalósítására. Ebből a Békéscsabai Jókai Színházban Árkosi Árpád rendezésében április 19-én színpadra állítják a Bolond Istókot. A Balassi Táncegyüttes Arany balladáinak feldolgozásával egy táncjátékot állít össze, mindkét darabot bemutatják majd Nagyszalontán is.

A Kárpát-medencei népzenei találkozón nyáron fellép a Kaláka együttes megzenésített Arany-versekkel. A Munkácsy Mihály Múzeumban a Zichy Mihály illusztrálta Arany-kötetekből nyílik tárlat. Felolvasóestet is tartanak, amelyen az Újszínház művészei lépnek fel – sorolta a városvezető.

Iskolások számára Arany-ecset rajzpályázatot, valamint vers- és balladamondó versenyt hirdetnek. Sportprogram is lesz: Békéscsaba-Nagyszalonta-Békéscsaba kerékpártúrát szerveznek a költő emlékére. A városvezető korábban egyeztetett Nagyszalonta polgármesterével, hogy az emlékév kapcsán a két város közötti jó szakmai kapcsolat még erősebbé váljon.

Szarvas Péter elmondta: részben megnyíltak az európai uniós finanszírozású román-magyar határmenti pályázati projektek, amelyen Békéscsaba és Nagyszalonta közösen adna be pályázatot, a részletekről még egyeztetnek.

A Békés Megyei Könyvtárban szerdán könyvekből, illusztrációkból álló emlékező kiállítás nyílt a költő születésének évfordulója alkalmából. A tárlat különlegessége egy Arany János eredeti aláírását tartalmazó nyomtatvány – tájékoztatta Rakonczás Szilvia igazgató az MTI-t.

Hozzátette: egész évben zajló versenyeket, játékokat is hirdetnek, így például a Toldi képregénykészítő pályázatot. Ősszel kirándulást szerveznek Gesztre és Nagyszalontára, előbbi helyen Arany házitanítóként töltött el néhány hónapot a grófi Tisza-családnál.

 

 (MTI)


Főoldal

2017. március 08.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png