Hírek

 

horvath_peter.jpg

 

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj

idei jelöltjei

 

Az idén negyedszer adják át a kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíjat. A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publi­káló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű né­metor­szági meg­jelentetésének elősegítése.

A legjelentősebb pénzösszeggel járó hazai irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a ma­gyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 euró. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egyhónapos – berlini alkotói tartózkodásra is. Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben pedig Áfra János nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma a kezdetektől Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László. Az Esterházy Péter fájdalmas halálával megüresedett kurátori posztot 2017-től Parti Nagy Lajos tölti be.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén ünnepélyes keretek közt, a sajtó jelenlétében adják át – az idén 2016. december 8-án, csütörtökön 18 órakor az Unplugged Kávézóban (Budapest, Várfok u. 15.). A versenyben maradt három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelölt nevét a Litera egy héttel a díjátadás előtt, 2016. december 1.-én ismerteti.

 

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított Top10-es lista az idén a következő:

 
Bartók Imre (1985): Láttam a ködnek országát (Jelenkor)
Bencsik Orsolya (1985): Több élet (Fórum-Magvető)
Gál Soma (1992): Sármesék (FISZ)
Horváth Benji (1988): Az amnézia útja (JAK-Prae)
Hyross Ferenc (1992): Tömegvonzás (FISZ)
Lanczkor Gábor (1981): Apás szülés (Jelenkor)
Makai Mátè (1986): Koriolán dala (FISZ)
Nagy Kata (1986): Inkognitóablak (JAK-Prae)
Purosz Leonidasz (1996): A városnak meg kell épülnie (FISZ)
Szabó Róbert Csaba (1981): Alakváltók (Jelenkor)

 

A Horváth & Partners csoport

A Horváth & Partners csoportot 1981-ben Stuttgartban alapította Horváth Péter professzor, akinek nevéhez fűződik Németország első kontrolling tanszékének létrehozása is. A nemzetközi vezetési tanácsadó cég Németországban 6, Szaúd-Arábiában 2, Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Romániában és az Egyesült Arab Emírségekben 1-1 irodával működik, s több mint 600 magasan képzett munkatársat foglalkoztat. Tagja a Cordence Worldwide tanácsadói hálózatnak, amelynek révén elérhetősége további 40 irodával bővül világszerte. A csoport budapesti irodája, az IFUA Horváth & Partners 1989-ben alakult meg, s azóta Magyarország egyik legnagyobb vezetési tanácsadó cégévé vált.

 

További információ:

Keresztury Tibor
A „Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért” kuratóriumának elnöke
keresztury.tibor@gmail.com

Domány Vrannai Katalin
kommunikációs vezető
IFUA Horváth & Partners Kft.
Mobil: (30) 966 45 05
katalin.vrannai@horvath-partners.com


Főoldal

2016. november 07.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png