Hírek

 

 reinhold.jpg

 

Visszakerült Magyarországra

Reinhold Alfréd író, költő hagyatéka

 

Visszakerült Magyarországra Radnóti Miklós egykori barátja, Reinhold Alfréd hagyatéka; a többek között leveleket, fényképeket, kéziratokat tartalmazó anyagot hétfő este mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

Kevés ilyen kalandos életű magyar író, költő élt, mint az 1907-ben született és 1993-ban elhunyt Reinhold Alfréd – emlékeztetett a hagyaték átadásáról szóló szerződés aláírása előtt E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója, hozzátéve: keddtől kutathatóvá teszik a többdoboznyi anyagot.

Varga Katalin, a PIM kézirattárának vezetője elmondta: Reinhold Alfréd Bécsben, majd az Alkotmány utcai főreál iskolában végezte tanulmányait; rögtön az érettségi után lapot indított Haladás címmel, és elkezdte építeni a Balassa Bálint Irodalmi Kört.

Radnóti két évvel volt nála fiatalabb, de néha az akkor még Glatter Miklósként ismert fiatalember lakásán gyűltek össze, és a Haladás jelentette Radnóti számára az egyik első publikálási lehetőséget is.

Szőcs Géza költő, író felidézte, hogy Bréda Ferenc költő egy kolozsvári antikváriumban találta meg az 1980-as években „Reinhold Alfréd első és utolsó lírai kötetét”. Ez akkora hatást tett a fiatal kolozsvári irodalmárokra, hogy több összejövetelt is rendeztek, melyeken először egy fiktív Reinhold Alfrédot építettek fel, majd a Londonban élő irodalmárt is meghívták.

Szőcs Géza szerint Reinhold Alfréd életútja rendkívül hasonlított Faludy Györgyére, noha a két férfi soha nem találkozott, és Reinhold a londoni magyar emigráció más szellemi vezetőivel sem volt kapcsolatban.

Sántha Attila költő hozzátette: a költészethez való viszonyulása Reinholdot a legnagyobbak közé emelte.

John Milne és Richard Haedicar, Reinhold Alfréd egykori barátai és tanítványai felidézték, hogy a hatalmas tudású irodalmár nem olyan volt, mint egy tanár: arra ösztönözött mindenkit, hogy világosan gondolkodjon és győzze le az előítéleteket.

Nagy Márta irodalomtörténész, a hagyaték hazajuttatásának szervezője elmondta: az 1980-as évek végén kezdett levelezni Reinhold Alfréddal, aki fél évszázados szünet után írt, magyar nyelvű verseit is megmutatta.

 

(MTI)


Főoldal

2016. október 18.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png