Hírek

plak__t_2016.jpg 

 

FISZ-tábor, 2016

 

Július 20–24, Visegrád – Egy még titkos „sztárvendég” mellett Cserna-Szabó András, Takács Zsuzsa és Visky András is ott lesznek az idei FISZ-táborban

 

2016. július 20. és 24. között a Fiatal Írók Szövetsége ismét megrendezi nyári táborát Visegrádon. Az ötnapos irodalmi rendezvény ebben az évben is számos szakmai programot és újdonságot tartogat: Cserna-Szabó Andrással, Takács Zsuzsával és Visky Andrással, illetve egy meglepetés „sztárvendéggel” zajlanak a délutáni nagybeszélgetések. Napközben öt különböző műhelyben dolgozhatnak a jelentkezők, délutánonként és esténként pedig felolvasásokon, szakmai beszélgetéseken és társművészeti programokon vehetnek részt.

 

A táborban az eddigiek alapján jól bevált módon több, kisebb csoportban műhelymunkák zajlanak. A kritika-műhely vezetője ebben az évben Szirák Péter, a prózáé Kiss Noémi és Márton László, a líráé Balázs Imre József és Lanczkor Gábor, míg a műfordító műhelyé Elekes Dóra lesz. A tavalyi évtől kezdődően, hagyományteremtés céljával mindemellett rövidebb időre mindegyik műhelynek lesz egy-egy meghívott vendége is, így Danyi Zoltán, Károlyi Csaba, Ladányi István, Mészáros Sándor, Orcsik Roland és Térey János is tiszteletét teszi a visegrádi irodalmi táborban.

Kora délelőtt proszemináriumok – idén Hogyan legyünk világhírű írók? címmel – zajlanak, melyeken az irodalmi élet „belpolitikájáról”, működéséről Kollár Árpáddal és Mészáros Mártonnal beszélgethetnek az érdeklődők. Folytatódik a fordítói workshop is, egyrészt a Staromiejski Dom Kultury (SDK) társszervezésében megvalósuló lengyel-magyar műhellyel Kamila Janiak (Daisy Kowalsky), Paweł Kozioł, Przemysław Witkowski szerzők, illetve Anna Butrym és Kellermann Viktória fordítók, valamint Izsó Zita, k. kabai lóránt és Lesi Zoltán közreműködésével. Emellett a török-magyar fordítói műhelyben egyrészt Bödecs László, Fenyvesi Orsolya és Horváth Benji, másrészt Gökçenur Çelebioğlu, Efe Duyan és Gonca Özmen részvételével zajlik majd a munka.

Szerdán, illetve pénteken, az esti programokon Lapis József, Szekeres Nikoletta és Szilágyi Zsófia bemutatják a FISZ elsőkönyveseket, Gál Soma, Hyross Ferenc, Makai Máté, Purosz Leonidasz és Stolcz Ádám kötetét, valamint a FISZ nemrégiben megjelent kiadványait, Lanczkor Gábor és Papp András könyvét, illetve a FISZ és az Erdélyi Híradó Kiadó közös kiadványát, Bálint Tamás kötetét. Emellett a Horizontok világirodalmi sorozat szerkesztői ismertetik a nemrég megjelent munkákat, Urbán Bálint zenés produkciójával kiegészülve. Izsó Zita Petr Hruška Mondom neked, Lesi Zoltán Seamus Heaney Élőlánc című verseskötetét, Urbán Bálint João Tordo Memory Hotel című regényét, Zelei Dávid pedig Samantha Schweblin Reményvesztett nők címmel megjelent novelláskötetét mutatja be.

Csütörtökön az aktuális társadalmi diskurzusokhoz kötődő kerekasztal-beszélgetésen, csatlakozva az idei ’56-os emlékévhez, a meghívott vendégek, András Sándor, Spiró György és Szakonyi Károly Erős Kinga moderálásával arra keresik a választ: az 1956-os forradalomnak, mely potenciálisan gazdag forrásanyagnak bizonyulhat, miért nincsen méltó irodalmi reprezentációja. Ezt követően Eronim Mox szakácskönyvéből paprikás krumplit főznek Mucha Attila és a Szépirodalmi Figyelő munkatársai, Pápay György és Vass Norbert, miközben felolvas Balázs Imre József, Győrffy Ákos, Márton László és Vincze Ferenc.

A táborban eredményt hirdet a FISZ sorozatszerkesztői pályázatának zsűrije, illetve workshopot tart a Fórum Társulat, mely a közösségi színház segítségével keresi a kommunikáció új lehetőségeit, teremt új beszédhelyzeteket. Az utolsó este a próza és líra kurzusok, valamint a műfordító csoport résztvevői olvasnak fel a műhelymunkák közül.

Levezetésként minden este DJ Panda zenél – éjszakába nyúlóan.

Jelentkezési lap és további információk letölthetők a fiatalirok.blog.hu oldalról vagy a FISZ Facebook-oldaláról.

 

További információ:

Makai Máté
Fiatal Írók Szövetsége
makaim86@gmail.com
+ 36 30 464 22 58


Főoldal

2016. június 27.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Finta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb MihályDávid Péter: Ecce homo
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png