Hírek

 

jokai_napok_2015_banner_furedklt_web.jpg 

 

Jókai Napok Balatonfüreden


2015. április 29 – május 3.

 

            Idén 24. alkalommal rendezi meg Balatonfüred Városa a Jókai Napokat. Hazánk legnagyobb romantikus regényírója, Jókai Mór ezer szállal kötődik a városhoz. A nagy író közel 20 éven át Füreden töltötte a nyarakat, ma emlékházként működő, egész évben látogatható villájában írta Az arany ember című regényét, kémlelte a csillagokat, és a kertben botanikai megfigyeléseket végzett. A város a szerdától vasárnapig tartó programsorozaton szeretné a mai kor emberének felvillantani azt a szellemi pezsgést, azt a sokoldalú ismeretszerzést, ami Jókait annyira jellemezte.
            A Jókai Napokon most is az irodalomé és a gasztronómiáé lesz a főszerep. Színházi előadások, könyvbemutatók, koncertek várják a vendégeket, és Jókai- bablevest is lehet majd kóstolni.
            A programok szerdán, az egri Gárdonyi Géza Színház táncelőadásaival indulnak. Jókai Mór A cigánybáró című művének táncmese feldolgozását Szaffi címmel 11 órától láthatják a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban. Ugyanitt 19 órakor A cigánybáró című táncjátékot mutatják majd be.
            Csütörtökön a Jókai emlékházban- Jókai Mór 1870-ben épült villájában „Jókai és a franciák” címmel tart tárlatvezetést Csorba Csilla a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. 19 órától a Bohém Ragtime Band a Kisfaludy Galériában játszik.
            Május 1-jén, pénteken 9:30-tól a Jókai Emlékház kertjében Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara ad térzenét, majd a XXIV. Jókai Napok ünnepélyes megnyitójára kerül sor. Beszédet mondanak: Dr. Bóka István, Balatonfüred város polgármestere, Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár és Dr. Molnár Attila, Komárom város polgármestere.
            A délelőtt a könyvbemutatóké a Bergmann cukrászdában.
            11 órakor Dr. Borhy László akadémikus, Komárom város díszpolgára mutatja be Archaelogica Brigetionensia című-, a komáromi római kori feltárások eredményeit bemutató könyvsorozatot. Utána „A komáromi fiú, aki meghódította a világot” című, 13. Jókai-napi kiskönyvet a sorozatszerkesztő, dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész ismerteti.
            2015-ben Balatonfüred kulturális testvérvárosa Jókai Mór szülővárosa, Komárom lesz. A két város kulturális együttműködéséről a városok polgármesterei kötnek megállapodást. 19 órakor az ünnepélyes aláírást gálaest követi majd, melyen a két város művészeti csoportjai vesznek részt.
            A programsorozat legnépszerűbb része a Jókai- bableves főzőverseny, amit 2-án, szombaton, Balatonfüred népszerű kirándulóhelyén a Koloska völgyben tartanak. A főzőversenyen 60 csapat indul, és ennyiféle bableves készül majd. A főzőversenyen részt vesznek Balatonfüred korábbi kulturális testvérvárosai is- Debrecen, Szolnok, Kecskemét, Gyula és Pécs is főz majd egy-egy csapattal.
            A verseny legegészségesebb bablevesét az Egészséges Balatonfüred Program csapata főzi, őket egy külön sátorban is meg lehet majd találni, ahol szóróanyagokkal, tanácsadással segítik az egészséges életmód iránt érdeklődőket.
            A főzést zenés programok is kísérik, a gyerekeket népi és kézműves játszóház várja.
A helyszínre a Volán különjáratokat indít.
            Vasárnap- május 3-án 15 órától Meseszínház várja a legkisebbeket a Kisfaludy Galériában. 16 órától Jókai séta indul a reformkori városrészben, mely a Jókai Mór Emlékházban ér véget. Itt tárlatvezetéssel és irodalmi játszóházzal várják az érkezőket.
            Balatonfüred a Jókai Napokon túl is rengeteg látnivalót tartogat. A Vaszary Villában augusztus 9-ig két nagyszerű kiállítás is látható. A Találkozás Picassóval kiállításon Jean Cocteau Picassoról készült fényképei és Picasso grafikák láthatóak.
            Robert Capa Mozgásban című kiállításán az ikonikus alkotó félszáz felvétele látható, köztük az 1947-48 során tett Kelet-Európai, részben magyarországi látogatása alkalmából készültek, amelyek megidézik Capa balatoni útját is.
            A Balatoni Vízi Világ Látogatóközpontban, a Tagore sétányon tavaly átadott Bodorkában a pár centiméteres szélhajtó küsztől Közép-Európa leghatalmasabb haláig- a több mázsásra is megnövő harcsáig- óriási akváriumokban láthatóak a Balaton halai.
A Jókai Napok részletes programjáról a www.balatonfured.hu oldalon tájékozódhatnak.


Főoldal

2015. április 29.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png