Hírek

 

logo_szines_kicsi.jpg 

 

Elkezdődött Békéscsabán

a II. Bábos Drámaíró Verseny

 

 

Március végén, 26-29-e között ismét 3 író, 3 rendező, 3 csapat méri össze erejét Békéscsabán, a II. Bábos Drámaíró Versenyen.

Az idén 10 éves bábszínháznak nagy megtiszteltetés volt, hogy ez évben önállóan rendezhették meg a versenyt, de természetesen a Jókai Színház és a Bárka folyóirat erős támaszként most is mellettük áll. Rajtuk kívül társrendezőként hívták a debreceni Vojtina Bábszínházat, valamint a szegedi Kövér Béla Bábszínház művészei is erősítik a csapatokat.

Március 26-án, csütörtökön este a bábszínház tagjaiból álló Rokodál zenekar koncertje közben kihúzták a Békés Megyei Hírlap 2015. március 26-án megjelenő számának cikk-címei közül azt, amelyből később a három író a verseny első éjszakáján színdarabot faragott. A kihúzott cím: Hagyomány lett már a Cseppnyi Önbizalomból.

Idén Bertóti Johanna, Kolozsi Angéla és Szabó Attila vállalkozott erre a feladatra. Csütörtökön este sorsolták ki azt is, hogy melyik színészcsapat, mely rendezővel, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. Ezek után a három báb-színészcsapat a három meghívott rendező, Antal Attila, Csató Kata és Kovács Petra irányításával állítja színpadra a produkciókat. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeihez a Békéscsabai Jókai Színházból, a debreceni Vojtina és a szegedi Kövér Béla Bábszínházból érkeztek vendégszínészek.

A báb-színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. Az is nagy feladat, hogy mindhárom darabhoz bábokat, bábos kellékeket készítsenek, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság. A színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

A verseny folyamatáról a bloggerek, Varga Tamás és Fábián Tamás aktív szerepvállalásának köszönhetően mindenki naprakész információkat olvashat a napsugarbab.hu weboldalon.

Március 29-én elérkezik a pillanat, amikor a kész produkciókat a közönség 15 órától megtekintheti az Ibsen Stúdiószínház színpadán.

A rangos szakmai zsűri elnöke, Tarján Tamás adja át a legjobb írónak járó 2015-ös szakmai díjat. Emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legizgalmasabb karakter színészt és a legjobb rendezőt is. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

 


 Főoldal

2015. március 27.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png