Hírek

 

P__terfy_Kitomott.jpg

 

Péterfy Gergely regénye kapta

az Aegon Művészeti Díjat

 

Péterfy Gergely Kitömött barbár című nagyregénye kapta a 2015-ös Aegon Művészeti Díjat, amelyet kedden adtak át Budapesten.

 

Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a zsűri elnöke a díjátadón elmondta, hogy hetvenhét kortárs szépirodalmi művet jelöltek az idei jubileumi díjra a kiadók, ebből tíz került az élmezőnybe a zsűri szavazatai alapján.

Mint mondta, nagyon élvezte Péterfy Gergely könyvét, amelyet kiváló korismeret és a Kazinczy Ferenc iránti szeretet is jellemez. „Vannak áthallások, el lehet gondolkodni, hogy az a szövetség, amely a parlagiság és a hatalom között létrejön a műben, talán nemcsak a magyar jakobinusok korára érvényes” – fűzte hozzá.

Péterfy Gergely kiemelte: óriási öröm és „megtiszteltetés számára ez az elismerés, amelyet az tesz különösen fontossá, hogy odaítéléséről a zsűri irodalmi ízlése és esztétikai értékítélete dönt, s „nem külső erők munkálkodnak mögötte”.

„Hatalmas megtiszteltetés számomra az Aegon-díj, főleg úgy, hogy nagyszerű pályatársakkal küzdhettem meg érte. Tovább növeli az örömöm, hogy olyan díjról van szó, ahol sikerült elérni, hogy a bírálók ne lehessenek kitéve semmiféle politikai vagy kiadói nyomásnak.”

A Kalligram Kiadó gondozásában 2014-ben megjelent Kitömött barbár című mű a 18. századot idézi meg: Kazinczy Ferenc 1796-ban hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, miközben Bécsben meghal a barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel, s megismerje férje és a különös idegen történetét.

A zsűri tagja volt Bazsányi Sándor kritikus, Saly Noémi irodalomtörténész, Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, valamint Keresztesi József, Nagy Gabriella és Reményi József Tamás kritikusok.

Péterfy Gergely Márai- és Mészöly Miklós-díjas író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi tanár 1966-ban született Budapesten. Az ELTE latin-ógörög szakán szerzett diplomát 1993-ban, 1994-től a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanít, 2005-től adjunktus a filozófiatörténeti tanszéken, 1998-2000 között a TV2 havonta jelentkező kulturális műsorának, a Nyugatnak volt felelős szerkesztője és műsorvezetője. Mintegy száz interjút és dokumentumfilmet készített, 1991 óta publikál novellákat, eddig négy regénye jelent meg.

A tízéves Aegon Művészeti Díj gálaestje április 8-án lesz a Katona József Színházban. A szerzőt Szegedy-Maszák Mihály laudálja, az esten felelevenítik az elmúlt tíz év legérdekesebb pillanatait.  

Az Aegon Magyarország biztosító 10 éve hozta létre független, magánalapítású irodalmi díját, amellyel nettó hárommillió forint jár.

Forrás: MTI

 

Kolozsi Orsolya kritikája a Kitömött barbárról


Főoldal

2015. március 24.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png