Hírek

 

konyvek_polcon.jpg 

 

Megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum

 

Írók, illusztrátorok, könyvtárosok, pedagógusok, kiadók, összesen 110 alapító tag, 12 gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet jelenlétében, 27 belépési nyilatkozat támogatásával megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum, 2015. február 20-án, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett alakuló ülésen.

A Magyar Gyerekkönyv Fórum céljai között szerepel az utóbbi évtizedben robbanásszerű fejlődést mutató magyar gyermekkönyves, ifjúsági könyves szakma bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe. 

Az egyesület erre tekintettel angol elnevezést is választott, ez a HUBBY (Hungarian Board on Books for Young People), arra is utalva így, hogy az egyesület magáénak vallja az IBBY, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának céljait. A többi mellett ezek között szerepel a nemzetek közötti megértés elősegítése a gyermekkönyveken keresztül, illetve a magas színvonalú, igényes kiállítású könyvek eljuttatása a gyerekekhez a lehető legszélesebb körben, különös tekintettel a hátrányos helyzetű közegekben élőkre. 
A közgyűlés megválasztotta az elnökségét is. A szavazás eredménye alapján az elnök dr. Pompor Zoltán, elnökhelyettes Jeney Zoltán lett. Az elnökségi tagok: Balázs Andrea, Helmich Katalin, Jónásné Bánfi Csilla, Lakatos István, Nyulász Péter, Pásztor Csörgei Andrea és Szekeres Nikoletta. 
A Magyar Gyerekkönyv Fórum feladatának tekinti, hogy segítse a gyerekkönyv szakmában tevékenykedő vagy tevékenykedni kívánókat, továbbá küldetésének érzi, hogy előmozdítsa a gyerekirodalom kutatást a tudományos eredmények széles körű megismertetésével. Nem utolsó sorban nemzeti szinten szeretné népszerűsíteni a gyermek- és ifjúsági irodalmat, és felkarolni, összehangolni az ezen a területen létrejövő kezdeményezéseket. 
Az egyesület tervezi a gyermekkönyv-szerzők, -illusztrátorok, -kiadók évenkénti szakmai díjazását, rendszeres szakmai találkozók, fórumok, műhelyek és továbbképzések szervezését, közönségesemények rendezését, illetve szeretné elérni, hogy a közoktatásban nagyobb mértékben legyenek jelen a kortárs gyermekkönyvek.


2015. február 23.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png