Hírek

 

nyary_kozepmeret.jpg 
Nyáry Krisztián; Bártfai Andrea fotója

 

Új vezetőkkel bővül

a Líra Kiadói Csoport csapata

 

Március 1-jétől átalakul és kibővül a Líra Kiadói Csoport (Magvető, Athenaeum, Corvina, Manó Könyvek, Generál Press, Rózsavölgy és társa) szakmai vezetése. Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó jelenlegi vezetője a Líra Kiadói Csoport igazgatójaként és a Líra Könyv Zrt igazgatósági tagjaként dolgozik tovább. A Magvető és az Athenaeum Kiadók igazgatását Nyáry Krisztián irodalomtörténész és kommunikációs szakember veszi át. A Magvető Kiadó főszerkesztője Dávid Anna, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője Szabó Tibor Benjámin lesz.

A magyar könyvpiac az elmúlt években jelentős átalakuláson ment át, új szereplők jelentek meg, vállalkozások szűntek meg, miközben az eladott könyvek példányszáma sajnálatosan csökkent. A Líra Kiadói Csoportnak ebben a nehéz időszakban úgy sikerült megerősítenie piaci pozícióját, hogy nem adta fel minőségre koncentráló üzletpolitikáját. A csoport két szépirodalmi profilú kiadója, a Magvető és az Athenaeum megőrizték tradicionális karakterüket, miközben sikerrel feleltek meg a folyamatosan változó piaci kihívásoknak. Az új felállásban hagyományos erényeik megőrzése mellett még több gondot kívánnak fordítani szerzőik és az olvasóközönség közötti kapcsolat gazdagabbá és színesebbé tételére, annak bizonyítására, hogy a magas kultúra a piaci viszonyok között is virágozhat.

Morcsányi Géza műfordító, dramaturg húsz éve, 1995-ben került a Magvető Kiadó élére. Irányításával a Magvető az ország vezető szépirodalmi kiadója lett, és megkerülhetetlen szerepet tölt be a kortárs magyar irodalom műhelyeként. Az elmúlt évtizedben ötször választotta a szakma az év kiadójának. Az Athenaeum Kiadó a kortárs világirodalom legnépszerűbb szerzőinek műveit publikálja, s 2006 óta ugyancsak Morcsányi Géza vezetésével működik. A minőséget elsőszámú értéknek tekintő szakember a jövőben az egész cégcsoport kiadói tevékenységének integrációjáért felel.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a Líra csoporthoz tartozó Corvina kiadó szerzője az elmúlt két évtizedben kommunikációs szakemberként dolgozott. Vezetett pr-ügynökséget és piackutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója. Szakmai tapasztalataira a két patinás könyvkiadó élén számít a cégcsoport. Célja, hogy a Magvető és az Athenaeum szerzőinek művei tradicionális közönségük mellett új, minőségre nyitott olvasói csoportokhoz is eljussanak.

Dávid Anna húsz éve dolgozik könyvkiadóknál különféle területeken, 2001 és 2007 között a Magvető munkatársaként a kiadó számos jelentős szerzőjének köteteit szerkesztette. Ezt követően néhány évig szabadúszóként, majd a Libri Kiadó szerkesztőjeként tevékenykedett. Dávid Anna főszerkesztőként tér vissza a Magvetőhöz, ahol a megbecsült szerzők szakmai támogatása mellett új írók felkutatására is koncentrálni kíván.

Szabó Tibor Benjámin író, irodalomkritikus 2011-2014 között az Új Könyvpiac könyvszakmai magazin felelős szerkesztője volt, jelenleg az Athenaeum Kiadó vezető szerkesztőjeként dolgozik. Főszerkesztőként a kiadó önálló arculatának erősítésén dolgozik majd. Célja, hogy a minőségi szórakoztató irodalom és ismeretterjesztés az erősödő piaci versenyben is megtalálja közönségét.

Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. elnöke az átalakítás kapcsán elmondta: „Az új stuktúra biztosítéka a hagyományosan minőség-központú kiadói szemlélet megőrzésének és a modern marketing eszközök hatékony használatának. Mert a digitális korszakban is kell a jó könyv.”

 

Forrás: Líra Kiadói Csoport


 Főoldal

2015. január 28.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png