Hírek

TompaAndrea.jpg

 

Szakmai díjak a magyar kultúra napján

 

Márai Sándor- és Csokonai Vitéz Mihály-díjat, valamint Könyvtári Minőségi Díjat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön, a magyar kultúra napján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Márai Sándor-díjat vehetett át Tompa Andrea, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője a 20. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért.

 

A Csokonai Vitéz Mihály-díj alkotói kategóriájában díjazták Szűcsné Molnár Erzsébetet, a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola tanárát a táncházmozgalom és a népzenei hagyományok ápolásáért, a népzenész- és énekes-képzés területén végzett tevékenysége elismeréseként, valamint Demarcsek Györgyöt, a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettesét néptáncos színpadi előadói tevékenysége, alkotói, néptánc-pedagógusi munkája elismeréseként.

A Csokonai Vitéz Mihály-díj közösségi kategóriájában az amatőr színjátszás, a színházi nevelés területén hosszú időn át végzett tevékenységükért, közösségformáló-, értékteremtő munkájukért, a fővárosi Ascher Oszkár Színház, a Palócföld népdalainak, népviseletének, néphagyományainak ápolásáért, autentikus megőrzéséért, továbbadásáért a Bogácsi Pávakör, valamint hagyományőrző, közösségteremtő, néptánc oktatói és előadói tevékenységéért a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes.

Könyvtári Minőségi Díjat kapott a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár kiemelkedő színvonalú innovatív szolgáltatásai, szakmai tevékenysége elismeréseként
Balog Zoltán az ünnepségen elmondta: „ma van Magyarország és a magyarok nemzeti himnuszának a születésnapja, s erre az ünnepre azért van szükség, hogy újra és újra megünnepeljük azt, ami magától értetődő.” Hozzátette: a magyar kultúra nélkül nincs nemzeti tudat, nincs versenyképes magyar tudás, nincs magyar társadalmi szolidaritás, de magyar gazdasági eredmények sincsenek.

A miniszter kiemelte: a magyar kultúra az alkotók, a közszolgák, az iskolák, a kultúrát őrző és újító közösségek szövetségi rendszere. Ez a szövetség tartja egyben a magyarokat, és ad egy olyan nemzeti minimumot, amin keresztül meg tudjuk egymást érteni. „A kultúra tesz minket emberi lénnyé, és tart meg a mindennapokban” – hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzátéve: „a nemzeti kultúra milliónyi ember egyezsége arról, hogyan értelmezzük, írjuk és mutatjuk be egymásnak a magyar valóságot.”

Mint mondta, a magyar kultúra csak akkor létezik és csak akkor marad meg, ha újra és újra megtaláljuk közös értékeinket. „Csak erős nemzeti kultúrával, szilárd öntudattal rendelkező nemzet tudja elfogadni és befogadni a másik kultúráját." Rámutatott, hogy a kultúra nemzeti, közösségi és személyes ügy is egyben. A kultúra védőburok, melyen belül felépíthetjük az emberi méltóság  világát.”

Balog Zoltán kitért arra is, hogy 2015-ben a kulturális államtitkárság költségvetése 1,1 milliárd forinttal nő. Mint mondta, fontos nemzetközi programok valósulnak meg Magyarországon: ilyen lesz többek között az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivál Pécsett és a Womex (World Music Expo). A Pesti Vigadó idén ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját, amelynek alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia nagyszabású programsorozatot tervezett, külön támogatást adnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiemelkedő koncertjeire, s idén a megvalósítás szakaszába lép a Liget Budapest Project.
A magyar kultúra napját – 1989 óta – január 22-én ünneplik, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.


Forrás: MTI


 Forrás

2015. január 22.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png