Hírek

 

Szilasi_L__szl__.jpg

 

Szilasi László kapta a Mészöly Miklós-díjat

 

Szilasi László író, irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 94. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

 

A Mészöly Miklós Egyesület az író A harmadik híd című, 2014-ben a Magvető Kiadónál megjelent regényéért ítélte oda az elismerést, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a tolnai megyeszékhelyen, a Művészetek Házában rendezett emléknapon.

Méltatása szerint a regényen erőteljes Mészöly-hatás érezhető, az író imitáció, idézet nélkül a „szövegköziség légkörében” alkot. Laudációjában Mészöly Film és Megbocsátás című kisregényeit említette, mint amelyeknek megidézése tökéletesen egyedi Szilasinál.

A mű szereplői jellemzése szerint „a halál, a születés és az üdvösség helyeit járták be”.

A regényben egy hajdani emigráns, a Németországból hazatért nyomozó és az itthon maradt utcazenész éli és meséli az életét. Darvasi László – korábban Mészöly-díjjal elismert – író a műhöz írt ajánlójában „bátor, lesújtó, nyugtalanító, katartikus” könyvként jellemezte a regényt, amelyből azt is megtudhatja az olvasó, hogy „a mondat legfőbb otthona az ember sorsa és esendősége, amiben nyugalmat mégsem lelhet soha”.

A díjazott az elismerés átvétele után mondott beszédében felidézte: egyetemi tanulmányai kezdetén Mészöly Miklós korai és Vörösmarty Mihály kései szövegei együttesen vezették be a magyar irodalom olvasásába. Azt tanították, hogy minden igazi poétikai megoldás csak egyetlenegyszer használható fel – jegyezte meg.

„Ma, amikor az irodalom funkcióinak jó részét Európában átvette a nemes lektűr, különösen fontos újra és újra visszatérni hozzájuk, hogy részesülhessek az ő felkavaró különös ismereteikből” – mondta.

Az emléknap részeként Kukorelly Endre költő Mészöllyel kapcsolatos, személyes emlékeit idézte fel, és felolvasták Darvasi László Sutting ezredes visszatér című – a Sutting ezredes tündöklése című Mészöly-elbeszélésre utaló – szövegét.

 

A díjat most tizenegyedik alkalommal ítélte oda a Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület kortárs magyar írónak; 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948–1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre és Győrffy Ákos kapott meg, 2014-ben az átvétel után nem sokkal elhunyt Borbély Szilárdot (1963–2014) Nincstelenek című regényéért díjazták.

Az egyesület minden évben átadja a Kossuth-díjas író nevét viselő emlékplakettet is, amelyet ezúttal Kis Pál István szekszárdi költőnek ítéltek az életmű gondozásában végzett tevékenységéért.

Szilasi László 1964-ben született irodalomtörténész, kritikus, esszéista, író. 1989-től tíz éven át a Pompeji című irodalmi lap szerkesztője volt. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának docense, a régi magyar költészettörténet, 19. századi magyar regény, kortárs magyar próza a kutatási területe. 1994-től jelennek meg esszé- és tanulmánykötetei, a Szentek hárfája című regényével 2010-ben Rotary Irodalmi Díjat nyert, 2012-ben József Attila-díjat kapott.


Forrás: MTI


Főoldal

2015. január 18.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png