Munkatársaink

 

Gyarmati Gabriella

művészettörténész

 

 

Született: Gyulán, 1972. február 8-án

1986–1990: Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, textil szak

1991–1996: MBE, művészettörténet szak

1997-től: a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága Erkel Ferenc Múzeumának munkatársa

2001-től: a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága Munkácsy Mihály Múzeumának munkatársa

2002–2006: SZTE JGYTFK újabb diplomák megszerzése

2003-tól a Bárka című folyóirat képzőművészeti rovatának szerkesztője

2015–2016: SZTE JGYPK vizuális és környezetkultúra tanár szak, mesterképző

2019-től a Kohán György Alapítvány Kuratóriumának tagja

 

Kutatásainak középpontjában Munkácsy Mihály életműve áll, de érdeklődése Békés megye képzőművészeti és iparművészeti életére terjed ki. Az őt éveken keresztül foglalkoztató Kohán György-œuvre mind teljesebb megismerése mellett figyelmét az utóbbi években a Békéscsabához kötődő alkotók életművének áttekintésére fókuszálja. Ebben a tárgykörben önálló publikációi jelentek meg Perlrott Csaba Vilmosról, Mazán Lászlóról, kortársaink közül Lipták Pálról, Bohus Zoltánról, Orvos Andrásról, Pátkai Ervinről, Gaburek Károlyról, Mladonyiczky Béláról, Mengyán Andrásról, Molnár Antalról, Gnandt Jánosról és – többek között – Gubis Mihályról. A Munkácsy Mihály Múzeum 2014-ben adta ki a Munkácsy-öröknaptárt és a Csabai arcképek. Békéscsaba képzőművészeti és iparművészeti élete című összefoglaló munkáját. Áttekintő és elemző tanulmányok sorának közreadása után, 2016-ban jelent meg az életmű átfogó jellegű, a Munkácsyról alkotott képet művészet- és kultúrtörténeti kitekintéssel árnyaló Munkácsy capriccio. A festő, a kortársak és a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye című kötete, szintén a békéscsabai múzeum gondozásában. 2019-ben szerzőként és szerkesztőként vett részt a Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról című könyv megjelentetésében.

Művészettörténész muzeológusként eddig több mint 200 állandó és időszaki kiállításnak volt a kurátora vagy a koordinátora a Munkácsy Mihály Múzeumban, sok más magyarországi és több külföldi múzeumban, kiállítóhelyen. Rendezett kiállítást Albecht Dürer, Martin Schongauer, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Csernus Tibor, Szőnyi István, Borsos Miklós, Kepenyes Pál, Földi Péter, Lóránt János Demeter és – egyebek mellett – Štefan Bubán alkotásaiból. Andy Warhol tárlatának társkurátoraként dolgozott 2019-ben.

A békéscsabai alkotók közül például Haan Antal, Perlrott Csaba Vilmos, Mazán László, Kolozsváry György, Vágréti János, Lipták Pál, Schéner Mihály, Ezüst György, Pátkai Ervin, Orvos András, Bohus Zoltán, Fajó János, Mengyán András, Lukoviczky Endre, Gaburek Károly, Maldonyiczky Béla, Tóth Ernő, Darabos György, Baji Miklós Zoltán, Krajcsó László és Flóra Virág tárlatának megvalósítása kötődik a nevéhez. Legtöbb kiállítását Munkácsy Mihály műveiből rendezte. Kiállításainak látványtervét a legtöbb esetben maga készíti.

Az Alföldi Tárlat megreformálásával sikeresen kapcsolta be a Munkácsy Mihály Múzeum periodikus rendezvényét az országos merítésű magyarországi kiállítások véráramába. A Munkácsy Mihály Múzeum Képzőművészeti gyűjteményét elsősorban a Békés megyéhez és Békéscsabához kötődő alkotók kvalitásos műveinek megszerzésével igyekszik alakítani.

 

Elérhetősége:

20/34 699 34

gyarmati.gabriella@gmail.com

 


 Főoldal

2007. január 09.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Herbert Fruzsina: Polc a kályha felettMindák Dániel: Előszó
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Filip Tamás versei Darvasi László verseiBalázs K. Attila verseiFalusi Márton: Rézmetszetén a mi országunk
Tallér Edina: Jacobsville-i horror – Finnyás pesti husikaMurányi Sándor Olivér: HiúznyomonBánki Éva: Kitépett lapokKáli István: Járatszünet
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png