Megkérdeztük

 Szőcs Petra középméret

 

Megkérdeztük Szőcs Petrát

 

 

Nemzedéktársaidhoz képest viszonylag későn indultál, és adtad közre bemutatkozó verseskönyvedet, mely a Kétvízköz címet kapta. Mikor és minek köszönhetően jelentkezett benned annak igénye, hogy verset írj?

 

Körülbelül 2007-ben jelentkezett. Valami olyasmi történt, hogy rájöttem, nem olyan verseket fogok írni, amilyeneket gondoltam volna. És úgy könnyebb lesz.

 

Hogyan határozta meg készülődésedet, versvilágod kiépülését az a miliő, amelyben felnevelkedtél?

 

A Kolozsváron töltött évekből táplálkozik ez a kötet, részben régóta őrzött képeket, történeteket írok le benne, de nincs meg a távollévő perspektívája. A megszólalók, már amennyiben helyhez köthetők (legalábbis a fejemben, amikor a versek születtek), erdélyi figurák, és elképzelésem szerint még otthonosabban mozognak Kolozsváron (mert ők is ott laknak), mint én, pedig én is otthonosan mozgok ott.

 

ketvizkozMeglehetősen tudatosnak, átgondoltnak tűnik a Kétvízköz kompozíciója. Nagyjából hány versből választottad ki azt a negyvenhetet, amely végül bekerült a kötetbe? Mi volt az elgondolás, amelynek mentén összetartozónak láttad a szövegeket?

 

Ötvenkét versből választottam ki. Minden vershez írtam hívószavakat, és úgy rendezgettem őket. Voltak hangulatilag összetartozó versek (ezeket nagyjából egy időben írtam), ugyanakkor a túlságosan hasonlókat nem akartam egymás mellé tenni. Emellett az volt a szándékom, hogy kirajzolódjon egy családtörténet, legyenek visszatérő figurák, viszonyok, melyek aztán összekeverhetők egymással.

 

A cím honnan származik, s milyen metaforikus értelmet kap a kötet terében?

 

Ez egy talált cím, véletlenül tudtam meg, hogy az a városrész, ahol laktunk, a Kétvízköz nevet viselte valamikor. Tetszett, hogy egybe van írva három szó, tetszett a kéknek-zöldnek az az árnyalata, amit elképzeltem a név hallatán. Annak is örültem, hogy ez egy konkrét helyrajzi név. De féltem is, hogy szándékom ellenére ordítóan metaforikus lesz, mivel a kötet versei véletlenül tényleg az átmenetiségről szólnak (két víz között). A kérdésből is látszik, hogy félelmem nem volt alaptalan. De mindegy. Kicsit olyan ez, mint amikor felveszel egy arany karikagyűrűt, és bizonygatod, hogy ez nem eljegyzési gyűrű, csak jól passzol a ruhádhoz.

 

A halál, a gyász, a veszteség motívumai végighúzódnak a köteten. Milyen a viszonyod az elmúláshoz?

 

Változó. Alapvetően rosszul viselem, szeretek leragadni.

 

A könyv megjelenése óta születtek újabb versek?

 

Igen.

 

Közben filmmel is foglalkozol, elvégezted Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakát. A filmes tapasztalat hatott-e költői látásmódodra, a versalkotás folyamatára?

 

Nem volt nagy filmes tapasztalatom. Szinopszist viszont írtunk bőven a Filmművészetin, első két évben sokat gyakoroltuk. Talán az indított el. Első verseim tulajdonképpen lúzerekről szóló szinopszisok, balladisztikusra vágva.

 

A kivégzés című rövidfilmed meghívást kapott a cannes-i filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába. Beszélnél a film megszületéséről?

 

2009-ben találtam ki ezt a filmötletet, és nagyon lelkes voltam. Sokáig nem találtunk jó gyerekszereplőket, 2011 áprilisában kezdtünk el forgatni, ezt több pótforgatás követte. Lassan már mindenkinek elege lett, végül nekem is. A végleges verzió 2014 elején készült el, azután kezdtem el fesztiválokra nevezgetni. Nem hittem volna, hogy ilyen sokáig fog tartani ez az egész. A gyerekszereplők már felnőttek. Eleinte szégyellték gyerekkori önmagukat nézni, de most már azt hiszem büszkék a filmre. Egy korszak volt az életünkből, és váratlanul nagyon szerencsés véget ért.

 

Ménesi Gábor



 

Főoldal

 

2014. május 06.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png