Hírek

 

 

 J__kai-napok___s_maj__lis_2023.01_a3.jpg

Petőfi vendégségben Jókainál

 Jókai-napok Balatonfüreden a Petőfi-évforduló jegyében

 

Hétvégén, április 28. és május 1. között ismét, immár 32. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a Jókai-napokat. Az irodalmi-gasztronómiai fesztivál idén a Petőfi-bicentenárium jegyében zajlik, hiszen Jókai és Petőfi barátsága, közös törekvéseik markánsan rányomták bélyegüket a reformkor és a kiegyezés időszakára.

A pénteki megnyitóünnepség díszvendége Kiskőrös, valamint a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum lesz. A Jókai Mór Emlékház udvarán rendezett megnyitón a hagyományos alkalmi verset szerzője, Zalán Tibor költő olvassa fel. Ezután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a Magyar Kultúra folyóirat Petőfi-számát, majd délután a fesztiválra minden évben tematikus tartalommal megjelenő Jókai-kiskönyvet mutatják be Dr. Hansági Ágnes közreműködésével, amelynek témája idén Petőfi és Jókai barátsága lesz. Este a Kisfaludy Galériában Zalán Tibor Magyarország Babérkoszorúja díjas költő és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész közös irodalmi, zenés estjét láthatják az érdeklődők.

Szombaton a Jókai-napok elmaradhatatlan gasztronómiai eseménye, a Jókai-bableves főzőverseny veszi kezdetét a Koloska-völgyben. A legízletesebb bableves mellett a zsűri a legötletesebb csapatnevet is értékeli. A verseny ideje alatt gyerekprogramok, néptánc- és népzenei bemutatók szórakoztatják a látogatókat. A rendezvény idején autóval csak a behajtási engedéllyel rendelkezők közelíthetik meg a helyszínt. A látogatók rendkívüli helyijárattal, gyalog és kerékpárral juthatnak el a Koloska-völgybe.

Vasárnap a Jókai-napokkal együtt már negyedik alkalommal rendezik meg a Jókai Múzeumi Majálist, amelyen a város kiállítótereié a főszerep.

Az Arácsi Tájházban májusfaállítás lesz a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Koloska Néptánc Csoport közreműködésével. A megújult Jókai Mór Emlékházban Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész tart emlékezősétát Petőfi vendégségben Jókainál címmel.

A Vaszary Galériában a Bak Imre kiállítás záróeseményeire kerül sor, kurátori tárlatvezetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel Földényi F. László esztéta, Fehér Dávid és Rókai Enikő művészettörténészek közreműködésével. A Vaszary Alkotóműhelyben a kiállításhoz kapcsolódó családi alkotófoglalkozást tartanak.

A Modern Műtár: Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény, a város új kortárs képzőművészeti kiállítóterében is tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

 


Főoldal

2023. április 25.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Lövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatok
Ecsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás ember
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png