Helyszíni tudósítások

 

__r__k_Boltja__est_el__tt.jpg 
Írók Boltja, est előtt

Szabó Imola Julianna felvétele

 

 

Kiss László

  

Reményi József Tamás alakja

mondatok egy rendhagyó könyvbemutatóról

 

2023. november 23., egy nap híján két hete halt meg Reményi József Tamás. Az Írók Boltjában róla beszélgetnek. Ahonnan mi nézzük: Darvasi Ferenc, Németh Gábor, Bérczes László, Jánossy Lajos. Az asztalon Darvasi Ferenc és Reményi József Tamás közös munkája, a könyv, a Cser Kiadó gondozásában megjelent életútinterjú: Mindig volt egy szigetem.

Tömeg: a könyvesbolt karzatán már nincs hely. Többen odafent is a padlón ülnek. Néhányan a lépcsőn állunk, mintha a sorunkra várnánk.

Kinek mi az első emléke róla. Helyek, találkozások: a Rádió, az Elektromos XIII. kerületi focipályája, a Magyar Napló, a Mozgó Világ, a Palatinus Kiadó. Egy sokfelé ágazó pálya sokféle állomása.

Képek, helyzetek. A szálfaegyenes ember, akinek az alakja messze kitűnik a pályán. „Fejjátékban bizonyosan verhetetlen.” De aztán kiderül, hogy alázatosan játszik, és inkább osztogatni szeret, mintsem kapura tör. Sok szemszögből nézi a játékot. Ez a posztja. Középpályás.

Vagy ahogy a pályakezdőt fogadja a szerkesztőségben. Hellyel kínálja, és ami ennél fontosabb: a figyelem. „Megértettem, mit jelent az, hogy valaki kedves.”

„Igazi, jelentős olvasó.” Nem csoda, hogy a humorát és a derűjét méltatják. Az a benyomásom, hogy ami nem-szerkesztőben Esterházy Péter volt, az lehetett szerkesztőben Reményi József Tamás.

 

P__ter___s_J__ska__2014.png
Reményi József Tamás Esterházy Péterrel a Békés Pál-díj átadásán (2014)
(Fotó: Horn Tamás)

 

Sok név elhangzik, jó érzés hallani Tarján Tamásét is.

Szóba kerül Reményi József Tamás Zsurnál című kritikagyűjteménye. Emlékszem a húsz évvel ezelőtti Túl a Maszat-hegyen-kritikájára a Népszabadságban. Megírta benne, hogy mindjárt ébredés után fogott az olvasáshoz, és mire délután végzett vele, kiderült számára, milyen is valójában a meseregénybeli „büdös pizsamázó”.

Soha nem találkoztam Reményi József Tamással. De ez már a sokadik alkalom, hogy róla hallok. Nagyon jó lehetett vele beszélgetni.

„Kit fogunk most már megkérdezni?”

Mindig volt egy szigetem. Az est folyamán részleteket hallunk belőle. Szép, tiszta beszédű könyv.

 

Mindig_volt_egy_szigetem__kitee-0001.jpg

 

Reményi József Tamás napokon belül posztumusz Osvát Ernő-díjas lesz. A szerzőtárs Darvasi Ferenc közli az est végén, hogy díjat alapítanak az emlékére. A Reményi József Tamás-díjjal kritikusok, könyvkiadói szerkesztők munkáját ismerik el majd.

 


Főoldal

2023. november 24.
Elek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png