Helyszíni tudósítások

 

Petrik Béla

 

A 2018. évi Nagy Gáspár Irodalmi

és Művészeti Díj átadása

 

A hagyományokhoz hűen a díjátadásra ebben az évben is a Nagy Gáspár Alapítvány által a szellemi örökség fenntartása érdekében létrehozott bérbaltavári szülőházban került sor. Az Alapítvány Nagy Gáspár életműve kapcsán az erkölcsi-szellemi képességeket, a tehetséget, hűséget, a bölcsességet kívánja felmutatni, mellyel a magyar szellemiség magasabb rendű céljaiért küzdött, s amely útmutató mindazok számára, akik a közösség érdekében kifejtett alkotómunkát tekintik hivatásuknak. E célok szolgálatával kívánja az alapítvány elősegíteni a magyar kultúra, irodalom és a hozzá kapcsolódó társművészetek (képzőművészet, színház- és filmművészet, zene) értékeinek bemutatását, népszerűsítését, különös figyelemmel a XX. század második felétől kezdődően létrejött alkotásokra.

 

NG_1.jpg
Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója,
Papp Endre, a Hitel főszerkesztője és Pelyach István,
a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumának elnöke

 

E célok és értékmegőrzés érdekében idén már ötödször adták át a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat. A díjat idén a Nagy Gáspár Alapítvány mellett Budakeszi Város, Vasvár Önkormányzata, és a Hitel Szerkesztősége támogatta - Nagy Gáspár életének fontos színhelyének mai képviselői -, azzal a céllal, hogy minden évben egy alkalommal, Nagy Gáspár költő május 4-ei születésnapjához kötődően elismerje egy olyan alkotó teljesítményét, aki Nagy Gáspár költői-közéleti munkásságának szellemiségéhez kapcsolódóan kiemelkedő irodalmi, művészeti értéket hozott létre. A díjat olyan személy kaphatja, országhatároktól, állampolgárságtól függetlenül, aki szakmai, művészi alkotói tevékenységével és magánéleti példamutatásával képviseli, felmutatja és gyarapítja a magyarság irodalmi, művészeti értékeit. 2014-ben első alkalommal egy fiatal költő, a Hitel szerkesztője, Falusi Márton vehette át, másodszor Tóth László, Dunaszerdahelyen élő költő, író és műfordító, harmadszor Mórocz Zsolt esszéista, tavaly pedig a képzőművészetekben alkotó, a Budakeszin élő Keresztes Dóra festő- és grafikusművész, animációs filmrendező vehette át.

 NG_2.jpg
A díjátadás közönsége az Emlékház kertjében

 

Az idei díjat a kuratórium a díj tágan meghatározott szellemiségére figyelemmel nem egy irodalmár részére, hanem egy, a társművészetekben jeles szerkesztő, „kamerás ember”, Pörös Géza kapta (szerkesztő, rendező, filmszakíró, filmkritikus - Pécs, 1949. - Korábban a Mozgó Kép felelős szerkesztője és a Duna Televízió Zrt. munkatársa; filmes tárgyú cikkeket publikált a Filmkultúra, a Filmvilág, a Forrás, az Új Forrás és a Hitel folyóiratok hasábjain; kötetei jelentek meg Gábor Pál és Krzysztof Zanussi munkásságáról; díjai: az Új Forrás és a Duna Televízió nívódíjai, „A lengyel kultúráért szerzett érdemeiért” (1999), Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, 2006).

 

NG_3.jpgA kép közepén Pörös Géza idei Nagy Gáspár-díjas,
mellette Monostori Imre kurátor

 

A díj átadásán, tavalyhoz hasonlóan a Harangláb Népzenei Együttes játszott zalai, csíki, moldvai, alföldi népzenéket, Nagy Gáspár verseit a kuratórium tagjai idézték fel.

 NG_4.jpgA Harangláb Együttes

 

Az emlékezésen mutatták be Petrik Béla: „Engem csak a vers véd – Írások Nagy Gáspárról” című, most megjelent kötetét.

 NG_5.jpg


Főoldal

2018. május 08.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png