Helyszíni tudósítások

 

 

 

 

mso1
Orbán János Dénes és Murányi Sándor Olivér

 

 

 

Németh Dorka


Karatemester vs. fenegyerek



Akár egy újabb, a szokottnál is szánalmasabb Jackie Chan filmre is gondolhatnánk a cím alapján, de nem: Orbán János Dénes és Murányi Sándor Olivér közös estjéről van szó a Márton Áron Kollégiumban.


Az est több szempontból is különleges. A szervező, Noszlopi Botond megnyitó beszédében irodalmon kívül ígért táncot és harcot, egymásnak feszül az erotikus próza és a humor.

 

mso2
Noszlopi Botond


A két meghívott jelentős szerepet tölt be a kortárs erdélyi és magyar irodalomban. OJD író, költő, amellett hogy igen sikeres szórakozóhelyet vezet Kolozsváron, a legmeghatározóbb arc a mai kortárs erdélyi alkotók között, az elmúlt években rengeteg fiatal tehetséget fedezett fel, közel negyvenet, köztük Murányi Sándor Olivért is. A sokoldalú Murányi, aki nem csak ír, de három danos karatemester, és ha a közönség kicsit unszolja, még táncra is perdül, 2007-ben vált ismertté.


Előbb Orbán János Dénes olvasott fel, bemutatta Erdélyt a pestieknek (táposoknak) is, hogy tudják, kikkel van dolguk, ezzel megalapozva a hangulatot. A Véres képeslap Erdélyből, avagy a gölöncséri veszedelem egy kis pofon a pestieknek a Magyarországon az erdélyiekről, a székelyekről kialakult sztereotípiák miatt.  A közönség folyamatosan röhögött és vihogott OJD Misimackóján, aki kacorbicskájával elindul a Pagonyban, mert „ő aztán most rendet csál, met a vacakságból elég vót". A Hogyan basztam meg Jessica Albát is egészen együttérző sóhajakot váltott ki a kollégiumi fiútömegből.

 

mso3
Bartók Néptánc Egyesület


Murányi Sándor Olivér nemrég megjelent könyvét népszerűsítette, a Zordok, a székely szamurájt. A kötet kuriózum, Murányi a kéjprózával új műfajt teremtett. „Zordok, a harcos" leginkább egy újfajta Szindbád, a hajós, aki szemtelenebb, őszintébb, keményebb. Murányi szövegeiben még Orbán János Dénes is feltűnik, mint „András költővezér", aki igyekszik egészségesen élni, sör helyett teát inni, paradicsomlé-automatát szerezni. A szövegekben sok az irodalmi utalás, a szerző mindegyikben utal más alkotásokra, illetve azok értékére is, ítéletet mond. A szövegekben keveredett a filozófiai mondanivaló az erotikussal, de láthatóan jól megfértek egymás mellett, a közönség is élvezte.

 

mso4


A fenegyerek és a karatemester nagy tömeget vonzott be, az egész terem megtelt.  Nem véletlenül, hiszen a budapesti hallgatóknak nincs túl sok lehetőségük Orbán János Dénest hallani, látni. Amikor a szövegek végére értek, akkor kezdődött csak a show, OJD háromszor hasba verhette Murányit. Murányinak arca sem rezzent. Bevallom, itt volt egy pillanat, amikor nem tudtam eldönteni, hogy megijedjek-e vagy hangosan felnevessek. Mikor mind túléltük ezt a bemutatót, következett a tánc. A zenekar, a Bartók Néptánc Egyesület, mely a sarokban várta a szerencsés véget, ekkor rázendített, s MSO megcsillogtathatta tánctudását is. A zenekar játszott az estet követő táncház alatt is, mely méltó befejezése volt a jó hangulatú, kellemes estének.

 


 

2012. május 04.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Finta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb MihályDávid Péter: Ecce homo
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png