Helyszíni tudósítások

emlekhaz2

Drobnyik Aranka

 

Gion Nándor-emlékház avató Szenttamáson

 

 

Szombaton, aug. 14-én Gion Nándor szülővárosában, Szenttamáson egy többéves munka eredményeként sor került a Gion Nándor-emlékház megnyitójára. A Gion Nándor-emlékház  a szenttamási író szülőházának felújításával jött létre. A ház belső tereiben megtekinthető Gion Nándor személyes tárgyainak, a családi könyvtárnak és az író munkásságára vonatkozó képeknek és tárgyaknak a kiállítása. Az emlékház ünnepélyes megnyitóját a település önkormányzata és a Gion Nándor Emlékbizottság szervezte.

 

tarlat


Az ünnepélyes megnyitót egyhetes rendezvénysorozat előzte meg, irodalmi estekkel és filmvetítésekkel. Aug. 6-án Bence Erika látogatott el a szenttamási Népkönyvtárba, ahol Másra mutató műfajolvasás című tanulmánykötete került bemutatásra. A szerző a vajdasági magyar történelmi regény kérdéskörét járja körül írásaiban, főleg Gion Nándor munkásságára fektetve a hangsúlyt.

Aug. 11-én az újonnan megjelent Gion Nándor-bibliográfia került bemutatásra, amelynek szerzője Horváth Futó Hargita, Gion-kutató. A szerző e hiánypótló mű újdonságairól számolt be, beszélgetőpartnere, Ispánovics Csapó Julianna bibliográfus, a bibliográfia szerepéről beszélt a további Gion-kutatásokban.

futo

Drobnyik Aranka, Horváth Futó Hargita, Ispánovics Csapó Julianna


Aug. 9-én a Gion Nándor-emlékház kertje szolgált helyszínül a Tóth Barnabás és Simonyi Balázs által készített Gionfalva című dokumentumfilm vetítésének, ugyanitt csütörtökön, aug. 12-én a szenttamási amatőr színjátszók által 2001. augusztus 19-én előadott István, a király cmű rockopera bemutatójáról készült felvétel volt látható.

A megnyitót megelőző este, aug. 13-án Horváth Futó Hargita kérdéseire válaszolva Elek Tibor irodalomtörténész mutatta be a Gion Nándor írói világa című monográfiáját. Beszélt a Gion-művekhez és a szerzőhöz fűződő személyes viszonyáról is és arról, miért közkedveltek Gion művei a felnőttek és a gyermekek körében is.

Elek-Horvth2

Elek Tibor, Horváth Futó Hargita


A megnyitó napján a meghívott vendégeket a szenttamási községháza nagytermébe várták, ahonnan szervezetten indultak a Gion Nándor-emlékházhoz, végighaladva Szenttamás kanyargós kis utcáiban, amelyekről Gion Nándor műveiben is sok leírást olvashattunk.  Az emlékház udvarában Erős László és Kalmár Aranka, műsorvezetők, majd Németh Dezső, a Gion Nándor Emlékház felavatását szervező bizottság tagja köszöntötte a vendégeket. Ezután méltató beszédet mondott Branko Gajin, Szenttamás polgármestere, Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke, dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dr. Nikola Strajnić, a Vajdasági Írók Egyesületének elnöke, Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője, Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó ügyvezető igazgatója, az életműsorozat kiadója és Füzi László, a kecskeméti Forrás folyóirat főszerkesztője, a Noran Libro Kiadó életműsorozatának szerkesztője. Az emlékház közösségépítő szerepének hangsúlyozása, Gion Nándor munkásságának méltatása és a személyes emlékek felidézése után Gál Elvira színművésznő előadásában részlet következett Füzi László Gion Nándorral 1998-ban készített interjújából. Végel Lászlónak, a szintén szenttamási születésű, Kossuth-díjas írónak jutott az a megtisztelő szerep, hogy megnyissa az emlékházat. Beszédében gyermekkorára emlékezett vissza, mikor még Gion Nándorral együtt rúgták a bőrt a közeli futballpályán. Kitűnő hátvédként emlékezett Gionra, nemcsak labdarúgóként, hanem íróként is, aki mindig a legjobb helyre adta tovább a labdát.

Psztor_Istvn

Pásztor István

 

Elek-beszd2_copy

Elek Tibor

 

Fzi2

Füzi László

 

Vgel_copy

Végel LászlóAz emlékház megtekintése után a szervezők sétára invitálták a vendégeket, akik a hőség ellenére szívesen vágtak bele a városnézésbe, hisz a Gion-művekből ismert Szívet és Kálváriát is megtekinthették a séta során. Ráadásul a kedves meglepetés várta őket a kálvárián:  Fehér Emma citeraoktató a Virágos Katona Rojtos Gallaijának citeráját felidéző, már távolról hallható muzsikával köszöntötte az érkezőket. A Virágos Katonát ábrázoló stáció mellett Gregus Zalán színművész részletet olvasott fel a Gion Nándor-regényből.

 

vzimalom

Az egykori, legendás vizimalom maradványai

 

Szv

és a Szív

 

 

Kvria_t

és a Kálvária ma (I.)

 

kalvaria

Kálvária II.


A Gion-regények helyszíneinek megtekintése után a szervezők a Népkönyvtárba várták a vendégeket, ahol Maurits Ferenc festő-költő Gion-feszületek című kiállítását tekinthették meg. Az alkotásokról és a Gion-életmű kapcsolatáról Bányai János szólt.

 

banyai

Bányai János és közönsége


A ház a megnyitó után sem marad zárva, hiszen a tervek szerint különféle rendezvények megszervezésére kerül majd sor, amelyeknek az emlékház tágas kertje ad otthont. A szervezők megköszönték mindazoknak, akik tiszteletüket tették, eljöttek a megnyitóra, és ezáltal még ünnepélyesebbé tették azt. Remélik, hogy az emlékház ezentúl is sok vendégnek nyújt maradandó élményt.

 

emlekh

 

emlekhkert

 

Fotók: Füzi László, Kiss Natália, Munjin Andrea


 

2010. augusztus 16.
Szil Ágnes tárcái Nagy Koppány Zsolt tárcáiGyőrei Zsolt tárcái Éltető József tárcái
Egy nyomasztóan hosszú év történeteiA mérnökök háborúba mentek
Domokos Márton: Mit csinál a polcCsikós Attila: 1990
Katics ága és virága – novemberi bálok és jóslásokBabonák és libák
Márton László: Veronai lovagok harca az óriásokkalTompa Gábor verseiPoós Zoltán: Felragyogó, eszelős fény – Battonya, 1981Tóth Krisztina humoros versei
Fekete Vince: Porlik minta…Kiss László: Édes EmmaBödőcs Tibor: …ha lenne tengerünkHáy János: Szerelmes vers
Márton László: Nibelungok – Negyedik felvonásMárton László: Nibelungok – Harmadik felvonásMárton László: Nibelungok, II. felvonásZalán Tibor: El kell mondanom
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumProgramokFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA