Helyszíni tudósítások

emlekhaz2

Drobnyik Aranka

 

Gion Nándor-emlékház avató Szenttamáson

 

 

Szombaton, aug. 14-én Gion Nándor szülővárosában, Szenttamáson egy többéves munka eredményeként sor került a Gion Nándor-emlékház megnyitójára. A Gion Nándor-emlékház  a szenttamási író szülőházának felújításával jött létre. A ház belső tereiben megtekinthető Gion Nándor személyes tárgyainak, a családi könyvtárnak és az író munkásságára vonatkozó képeknek és tárgyaknak a kiállítása. Az emlékház ünnepélyes megnyitóját a település önkormányzata és a Gion Nándor Emlékbizottság szervezte.

 

tarlat


Az ünnepélyes megnyitót egyhetes rendezvénysorozat előzte meg, irodalmi estekkel és filmvetítésekkel. Aug. 6-án Bence Erika látogatott el a szenttamási Népkönyvtárba, ahol Másra mutató műfajolvasás című tanulmánykötete került bemutatásra. A szerző a vajdasági magyar történelmi regény kérdéskörét járja körül írásaiban, főleg Gion Nándor munkásságára fektetve a hangsúlyt.

Aug. 11-én az újonnan megjelent Gion Nándor-bibliográfia került bemutatásra, amelynek szerzője Horváth Futó Hargita, Gion-kutató. A szerző e hiánypótló mű újdonságairól számolt be, beszélgetőpartnere, Ispánovics Csapó Julianna bibliográfus, a bibliográfia szerepéről beszélt a további Gion-kutatásokban.

futo

Drobnyik Aranka, Horváth Futó Hargita, Ispánovics Csapó Julianna


Aug. 9-én a Gion Nándor-emlékház kertje szolgált helyszínül a Tóth Barnabás és Simonyi Balázs által készített Gionfalva című dokumentumfilm vetítésének, ugyanitt csütörtökön, aug. 12-én a szenttamási amatőr színjátszók által 2001. augusztus 19-én előadott István, a király cmű rockopera bemutatójáról készült felvétel volt látható.

A megnyitót megelőző este, aug. 13-án Horváth Futó Hargita kérdéseire válaszolva Elek Tibor irodalomtörténész mutatta be a Gion Nándor írói világa című monográfiáját. Beszélt a Gion-művekhez és a szerzőhöz fűződő személyes viszonyáról is és arról, miért közkedveltek Gion művei a felnőttek és a gyermekek körében is.

Elek-Horvth2

Elek Tibor, Horváth Futó Hargita


A megnyitó napján a meghívott vendégeket a szenttamási községháza nagytermébe várták, ahonnan szervezetten indultak a Gion Nándor-emlékházhoz, végighaladva Szenttamás kanyargós kis utcáiban, amelyekről Gion Nándor műveiben is sok leírást olvashattunk.  Az emlékház udvarában Erős László és Kalmár Aranka, műsorvezetők, majd Németh Dezső, a Gion Nándor Emlékház felavatását szervező bizottság tagja köszöntötte a vendégeket. Ezután méltató beszédet mondott Branko Gajin, Szenttamás polgármestere, Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke, dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dr. Nikola Strajnić, a Vajdasági Írók Egyesületének elnöke, Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője, Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó ügyvezető igazgatója, az életműsorozat kiadója és Füzi László, a kecskeméti Forrás folyóirat főszerkesztője, a Noran Libro Kiadó életműsorozatának szerkesztője. Az emlékház közösségépítő szerepének hangsúlyozása, Gion Nándor munkásságának méltatása és a személyes emlékek felidézése után Gál Elvira színművésznő előadásában részlet következett Füzi László Gion Nándorral 1998-ban készített interjújából. Végel Lászlónak, a szintén szenttamási születésű, Kossuth-díjas írónak jutott az a megtisztelő szerep, hogy megnyissa az emlékházat. Beszédében gyermekkorára emlékezett vissza, mikor még Gion Nándorral együtt rúgták a bőrt a közeli futballpályán. Kitűnő hátvédként emlékezett Gionra, nemcsak labdarúgóként, hanem íróként is, aki mindig a legjobb helyre adta tovább a labdát.

Psztor_Istvn

Pásztor István

 

Elek-beszd2_copy

Elek Tibor

 

Fzi2

Füzi László

 

Vgel_copy

Végel László



Az emlékház megtekintése után a szervezők sétára invitálták a vendégeket, akik a hőség ellenére szívesen vágtak bele a városnézésbe, hisz a Gion-művekből ismert Szívet és Kálváriát is megtekinthették a séta során. Ráadásul a kedves meglepetés várta őket a kálvárián:  Fehér Emma citeraoktató a Virágos Katona Rojtos Gallaijának citeráját felidéző, már távolról hallható muzsikával köszöntötte az érkezőket. A Virágos Katonát ábrázoló stáció mellett Gregus Zalán színművész részletet olvasott fel a Gion Nándor-regényből.

 

vzimalom

Az egykori, legendás vizimalom maradványai

 

Szv

és a Szív

 

 

Kvria_t

és a Kálvária ma (I.)

 

kalvaria

Kálvária II.


A Gion-regények helyszíneinek megtekintése után a szervezők a Népkönyvtárba várták a vendégeket, ahol Maurits Ferenc festő-költő Gion-feszületek című kiállítását tekinthették meg. Az alkotásokról és a Gion-életmű kapcsolatáról Bányai János szólt.

 

banyai

Bányai János és közönsége


A ház a megnyitó után sem marad zárva, hiszen a tervek szerint különféle rendezvények megszervezésére kerül majd sor, amelyeknek az emlékház tágas kertje ad otthont. A szervezők megköszönték mindazoknak, akik tiszteletüket tették, eljöttek a megnyitóra, és ezáltal még ünnepélyesebbé tették azt. Remélik, hogy az emlékház ezentúl is sok vendégnek nyújt maradandó élményt.

 

emlekh

 

emlekhkert

 

Fotók: Füzi László, Kiss Natália, Munjin Andrea


 

2010. augusztus 16.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png