Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

Mimbo_Jimbo___s_a_hossz___t__l.jpg

 

Nagy Eszter

Summer is coming

 

Hát, nyár közeledtével különösen aktuális téli történetet olvasni. Ám kétségtelenül sok hasonlóság lehet a könyvbeli időjárás és a valóság között. Abban is biztos vagyok, hogy egy hirtelen nagy hónak a gyerekeken kívül csak a férjem képes örülni, de az nem számít, mert nem ő öltözteti a kölyköket Michelin-babának, és a hólapátolás is szerves része a világképének. A gyerekeknek a hó maga a váratlan kaland, amit azonnal és maradéktalanul ki kell használni, mert ki tudja, mikor jön megint. A hóból sosem elég. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még télen is, átázva, átfagyva az első dolog, amit a polcról a meleg szobában előkapnak, egy mesekönyv MÉG TÖBB HÓRÓL.

Mimbo Jimbo és barátai ennél vonzóbb módon nehezen toppanhattak volna be a gyerekszobába. Jakob Martin Strid legújabb mesekönyvében is váratlanul visszatér a tél, és mindent beborít a töméntelen mennyiségű hó. A völgybéli állatok, történetünk főszereplői, nehezen birkóznak meg a helyzettel. Mentségükre legyen mondva, hogy szemlátomást melegebb vidékről származnak. Mimbo Jimbo egy kiselefánt, akinek legjobb barátja egy víziló, Mumbo Jumbo és Frédi, a beachboy pávián. A többi völgylakónak sajnos nem jutott név, bár ez, mint oly sok minden egyéb, a történet szempontjából mindegy is. Amíg a felnőtt (fel)olvasó esetleg meg-megakad a menetközben a felvillanó, majd reflexió és kifejtés nélkül semmibe vesző adalékokon, addig a gyerekhallgatóságnak magától értetődő, hogy bizonyos dolgok anélkül vannak, hogy kellenének. Sem egy árvaház, sem Szentpétervár, némi narválagyar vagy a semmiből felbukkanó vízilómama sem tudja kizökkenteni a kisebbeket a kaland élvezetéből. Mert a könyv könnyedén túllép a történet puszta elbeszélésén. Az illusztrációk és a szöveg pontosan átgondolt egyensúlya és finom összhangja megfigyelőből észrevétlenül a kaland résztvevőjévé teszi az olvasót. Ezt a varázslatot kitűnően példázza a felnőttek kezdeti igyekezete, hogy rámutassanak csemetéjüknek a részletgazdag illusztrációk és a szöveg közötti összefüggésekre, majd az olvasást folytatván ráébredjenek, hogy a szerző pontosan abba az irányba vezeti tovább a mesélést, amerre maguk is kanyarítanák. Némileg megnyugtat, hogy sikerült másoknál is megfigyelnem, ahogy valahol a hatodik oldalpár környékén fölhagynak a hozzáfűzött magyarázatokkal, és elmerülnek a közös felfedezésben.

Noha egymást érik a váratlan fordulatok, az eseményeket nem a feszültség, hanem a kíváncsiság és tettrekészség formálja. Nincs gonosz, és nincs tanulság. A karakterek ártatlan bája és természetes önazonossága egyenlőséget teremt lelkes kalandvágyók (Mimbo Jimbóék és a tapír) és az óvatos megfigyelők (oroszlánok, tigrismamáék stb.) között. A pokróc alatt meghúzódó társaság egyenként és együttesen is szerves része marad a kalandnak. Csakúgy, mint a szomszéd bácsi, aki a saját teremtett világuk rendkívüli szabályaiban elmerülő gyerekek számára egyszerre szerves része és kívülálló szemlélője (elszenvedője) az eseményeknek. A szöveg, leágazásai ellenére is könnyedén követhető, akár egyszerre végigolvasva, akár több estére beosztva is működőképes tud maradni. Önálló olvasással barátkozó gyerekeknek is bátran ajánlom, a szellős tipográfia és a mindent kitöltő képek bőségesen kárpótolnak az erőfeszítésért.

 (Jacob Martin Stird: Mimbo Jimbo és a hosszú tél, ford. Petrikovics Edit, Kolibri, 2017., 117 oldal, 3499 Ft)


 Főoldal

 

2018. május 15.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Jász Attila verseiLanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA