Hírek

Grecsó Krisztián író, költő, lapunk munkatársa (korábban szerkesztője)

Márciusi Ifjak Díjat kapott Grecsó Krisztián Tizenkét 35 év alatti magyar fiatal vehette át az újonnan alapított Márciusi Ifjak Díjat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől a Művészetek Palotájában megrendezett ünnepi díszelőadás keretében. A kitüntetettek egyike kedves barátunk, Grecsó Krisztián író, költő, a Bárka munkatársa (korábban szerkesztője). Gratulálunk!
A Magyarország.hu híranyaga a díjról, annak átadásáról, valamint a díjazottakról:
A kormány a 1848. március 15-i forradalom 160. évfordulóján alapította a "Márciusi Ifjak Díj - a fiatal magyar tehetségekért" kitüntetést. Az elismerés annak a tizenkét, 35 év alatti magyar fiatalnak adományozható minden év március 15-én, aki az alkotó- és előadóművészet, a kultúra, a tudomány, a társadalmi és technológiai innováció, valamint a sport területén kifejtett tevékenységével öregbítette Magyarország hírnevét, elősegítette kulturális gyarapodását. A kitüntetettek bronz kisplasztikát, igazoló emléklapot és 500 ezer forintos díjat kaptak.


A Márciusi Ifjak Díj kitüntetettjei:

Dragomán György - aki külföldi utazása miatt később veszi át a díjat - az indoklás szerint korosztályának egyik legígéretesebb prózaírója, kiváló nyelvteremtő készségű alkotó. A fehér király című regényét már tíznél több nyelvre lefordították. József Attila-díjas. Novelláiban és regényében az 1980-as évek diktatúrájának nyomasztó hétköznapjai elevenednek meg.

Gárdi Balázs fotóriporter - aki külföldi elfoglaltsága miatt nem tudta átvenni a díjat - szakmája egyik legelismertebb, nagy jövő előtt álló tehetsége. Áprilisban veszi át a World Press Photo első díját, amelyet a hír kategóriában afganisztáni sorozatával nyert el. Olyan nagy elődök nyomában jár, mint Robert Capa, amikor veszélyes, reménytelen helyszínekről is az emberi létezés értelmére hívja fel a figyelmet - tartalmazza az indoklás.

Grecsó Krisztián író-költő-szerkesztő, a Szépírók Társaságának alelnöke. 2002-ben a legjobb elsőkötetesek Bródy-díját nyerte el Pletykaanyu című regényéért. Isten hozott című könyvéért 2005-ben kapott József Attila-díjat. Az indoklás szerint a móriczi hagyomány újraértelmezésével a falu témáját emeli vissza a mai magyar prózába.

Junghaus Tímea művészettörténész, a roma képzőművészet nemzetközileg elismert kutatója, a budapesti Nyílt Társadalom Intézet (OSI) munkatársa. A Velencei Biennálén a legelső Roma Pavilon kurátora volt 2007-ben, amely munkájáért idén ő nyerte el a hamburgi Alfred Toepfler Alapítvány Kairos Európai Kulturális Díját.

Kollár Gábor ejtőernyős, a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti zászlóalj törzsőrmestere, aki 1998 óta hivatásos katona, ejtőernyős kiképző, ejtőernyő beugró, oktató, a magyar ejtőernyős válogatott keret tagja, többszörös magyar bajnok, ifjúsági világkupán 2. helyezett.

Láng Annamária 1995 óta a Krétakör Színház tagja (színházi elfoglaltsága miatt nem tudta átvenni a díjat). Kiemelkedő színészi alakításai, újító szelleme a magyar kortárs színjátszás meghatározó egyéniségévé teszik - tartalmazza a kitüntetés indoklása.

Mátrai Erik képzőművész, az acb Kortárs Művészeti Galéria munkatársa. A művész által megteremtett új, egyedi műfaj, a videoikon a legmodernebb digitális technikát ötvözi az ikon ősi hagyományával.

Nagy Ervin, a Katona József Színház színésze nemcsak szerepeiben, de számos filmben is kiváló alakítást nyújtott. Az indoklás szerint sokszínűségével, dinamizmusával a magyar színházi élet egyik legkiemelkedőbb tehetsége.

Oláh Tzumo Árpád zongorista 17 évesen mutatkozott be a Bartók Rádióban. Rangos amerikai ösztöndíjak után 2001-ben Németországban, majd Brüsszelben ítélték a legjobbnak. 2003-ban több száz zenész felvételét végighallgatva választotta ki őt egyetlen tanítványának a világhírű Herbie Hancock. Magyarországon 2002-ben E-MerTon díjban, 2004-ben Gramofon-díjban részesült.

Rátai Dániel feltaláló, akinek Leonar3Do elnevezésű találmánya lehetővé teszi, hogy egy személyi számítógépet valódi háromdimenziós benyomást keltő munkakörnyezetként használhassanak térbeli megjelenítéshez, tervezéshez, formázáshoz, teszteléshez, tudományos kísérletekhez, oktatáshoz. Az országos innovációs versenyek világdöntőjéről 2005-ben hat első díjjal érkezett haza, még egy kisbolygót is elneveztek róla - áll az indoklásban.

Szántó Attila kutató orvos, aki a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetben dolgozik. 2001 óta kutatja a magreceptorok makrofágokban játszott szerepét és a lipidanyagcsere gyulladással összefüggő kapcsolatait. Eredményeit nemzetközi folyóiratok rendszeresen publikálják. Jelentős tudományszervezői munkája révén - olvasható az indoklásban - gyarapította a hazai kutatók külföldi intézetekkel kialakított együttműködését, lehetőségeit.

Várdai István gordonkaművész különleges képességű zenész, páratlan lelkesedéssel és precizitással játszik - tartalmazza az indokolás. A 2007-es moszkvai XIII. Nemzetközi Csajkovszkij-verseny harmadik helyezettje.Főlap

2008. március 16.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Szabó T. Anna tárcái Szív Ernő tárcáiSzálinger Balázs tárcái Sándor Zoltán tárcái
Versek
Géczi János verseiSzálinger Balázs: Lispeszentadorján, prémium eseményekSzondy György verseiMohácsi Balázs versei
Prózák
Kései házasságHaász János: Apa csak egy voltCsabai László: HármanPapírváros-szilánkok
Kritikák
Túl a teljességen - a 361°-rólNyelvek, világok, határok - Tóth László Wittgenstein szóvivőjérőlAz árulás testi kényszereRóni a kilométerek mondatait
Drámák
Darvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pere
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA