Üzenet a palackban

kassaklajos

 

Lesi Zoltán

 

A ló meghal

 

Kassák Lajos: A ló meghal, a madarak kirepülnek

 

 

Egyszer már angyalvért fejtem itt a csillagokból, hozzá képest szódavíz volt anyám teje. Ez egy részlet a tengernyi szövegből, amit egy kád forró vízből szavaltam el az imént. A leghosszabb magyar vers harmincnégy perc, és egyetlen levegővel kell mondani, mert a ló meghalt, és érezni kell a túláradást.

Aztán indulni kell, vagy legalább elbúcsúzni attól, aki elutazik, és várni, mint a babos szoknyájú asszonyok meg kerekfejű gyerekek. Kasikánk elmegy, emigrál, és száradjunk el a pódiumokon vagy nádler úr mázolmányain, ha megcsaljuk, amíg Bécset, Brüsszelt vagy Párizst járja. Nem Railjet viszi, és nem lesz wifi meg fullservice, csak hallgatag gyaloglás a német erdőkben. Fekete fák, fenyők és a sötéten kanyargó Duna, a véget nem érő síkság. Meg fogok dögleni, jajgat a faszobrász. Láttuk a halált, amint kétszer végigment a szobán. Jaj a rossz költőknek, eljön értük a félkrisztus, vagy a félfamentes kárhozat. Kassák Lajos egy megszállott, egy próféta. Érces, költői hangját a madarak nyelik el, de miután meghalnak, a fák tovább énekelnek. Kifulladásig.

Letekerem a hangerőt, be kell valljam, hogy én semmihez sem értek igazán, még sakkozni se tudok. Levágott testrészeim ringlispielen ülnek a kirakatokban, és már növényevő lettem a hentes kiabálásától. Legyek Párizstól keletre bárhol a 45 és a 49-edik szélességi kör között, ha most ide tudnám kapcsolni a szeretőm gyémántszemeit, fénye előtt elhajóznának a szalamanderek.

 

https://www.youtube.com/watch?v=smlx0hGw5U4

 

A vers:

http://mek.niif.hu/01400/01446/01446.htm#1

 

Eddigi Üzenetek a palackban

 


 

Főoldal

 

2014. február 10.
Elek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kürti László verseiSzabados Attila verseiAjlik Csenge verseiLövétei Lázár László: Szervraktár
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png