Hírek

 

 SzaboTAnna_meret.jpg
Szabó T. Anna

 

Szabó T. Anna költő és Egri Kati színművész

kapta a Szabó Magda-díjat

 

Szabó T. Anna költő, író és Egri Kati színművész kapta a szerdán első alkalommal átadott Szabó Magda-díjat, mely a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője munkássága és személye előtt tiszteleg.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében tartott szerdai ünnepség után Juhász Anna irodalmár az MTI-nek elmondta, hogy az irodalmi elismerést Szabó Magda jogörököse, Tasi Géza alapította.

A díjat az idei évtől minden évben olyan művészeknek adják át, akik munkásságukkal sokat tettek Szabó Magda munkásságának életben tartásáért – hangsúlyozta Juhász Anna, aki hozzátette, hogy a hagyományteremtő szándékkal alapított elismerést minden évben egy író, valamint egy társművészeti ágban alkotó személy kapja.

Szabó Magda minden karakterében az emberi élet törékenységét mutatja be, melyhez a két díjazott különösen tud kapcsolódni – fogalmazott Juhász Anna, aki emlékeztetett, hogy Szabó T. Anna a verseiben erősen kötődik a debreceni születésű íróhoz, Egri Kati pedig nem csak a legendás 1978-as négyrészes filmsorozatban, az Abigélben, hanem élete második szakaszában, a Szabó Magda Régimódi történet című regényéből készített, Bereményi Géza által rendezett filmadaptációban is tudott egy olyan szereplővel azonosulni, mely Szabó Magda életművének az egyik csúcsa.

Október 17-én, pár nappal a Szabó Magda 106. születésnapja után a Várkert Irodalom sorozat részeként „Vagyok az élő suhanás” című esttel tisztelegnek az író előtt – emelte ki az irodalmár, aki elmondta, hogy az esten Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián, Verebes Linda, valamint Pindroch Csaba fognak közreműködni.

A Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész által készített díjakat Tasi Géza felesége, Raboczky Andrea nyújtotta át a díjazottaknak.

 

 (MTI)


Főoldal

2023. október 05.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Magad lehetszHáy János: TermoszBíró József verseiKürti László versei
Kovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: Búcsúzó
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png