Hírek

 

 BCBF23-crossmedia-stickers-winner.png

 

Soha nem látott

magyar gyerekirodalmi sikerek

 

Rofusz Kinga Otthon című alkotása nyerte a bolognai gyerekkönyvásár Crossmedia-díját, Litkei Julianna pedig bekerült a világ legjobb illusztrátorai közé.

 

Rangos díjat nyert Rofusz Kinga, magyar illusztrátor a világ legfontosabb gyerekkönyves eseményén, a Bolognai Gyerekkönyvvásáron. Immáron hatvan éve rendezik meg az iparágvezető eseményt, amelynek fontos célkitűzése, hogy évről évre új szintre emelje a gyerekillusztrációt és a gyerekirodalmat, párbeszédet teremtsen, valamint helyet adjon a szakemberek tapasztalatcseréjének. A Bologna Ragazzi Crossmedia-díjjal 2021 óta ismernek el olyan kiadói projekteket, amelyek „narratív univerzumukat más médiumokra kiterjesztik”. Az idei kiírására 30 országból 90 pályamű érkezett, amelyből a zsűri első körben a legjobb 10 projektet választotta ki. Ebből a 10 kiválasztott pályaműből nyerte el Rofusz Kinga Otthon című műve a legjobbnak járó első helyezést.

borito_otthon.jpgRofusz Kinga Otthon silent book-ja a Vivandra Kiadónál jelent meg 2018-ban, a könyvből pedig később egy nyolcperces animációs kisfilm készült a K.G.B. Stúdió és Klingl Béla producer közreműködésével. A művet személyes történet ihlettette: a könyv kizárólag képekkel meséli el a régi háztól való elszakadás, majd egy új otthonra találás érzékeny történetét. A költözés folyamatát a család kisfiú tagja szemszögéből mutat be a könyv és a kisfilm egyaránt.

A zsűri indoklásában megemlíti, hogy az alkotó a kisfiún keresztül egy univerzális történetet jelenít meg. Gyönyörűen, szavak nélkül ábrázolja a gyermeki reakciót egy olyan nagy változásra, mint a költözés. Könnyed, áramló, költői képi világgal mesél nekünk a kapcsolatok természetéről, az otthonnal kapcsolatos legkülönbözőbb érzésekről. A zsűri értékelésében külön kiemeli a kisfilm képi kompozícióját és a pazar zenei aláfestést, amely tökéletesen leírja a mű történetét.

A kisfilm itt tekinthető meg.

„Néhány közös illusztrációs munka és közben sok-sok beszélgetés után azt kértem Kingától, hogy amiről ő akar, és amikor eljön számára az idő, akkor csináljunk egy silent bookot. Aztán egyszer egy szobában kirakta sorban a megfestett képeket, én csak ámultam, és 2018-ban megjelent az Otthon. A történet, amelynek valamilyen módon mindenki szereplője a saját életében. A könyv után nem sokkal a régóta jó ismerősökből álló K.G.B. Stúdió felvállalta a rövid animációs film megvalósítását, ami nagyon sikeres lett itthon és külföldön is.” – mondta el Ágoston Alexandra, a Vivandra Kiadó tulajdonosa.

„Azt, hogy mit jelent a díj, nehéz megmondani ebben a pillanatban, mert annyira meglepő, hogy még csak csodálkozunk. Ez egy igazi szerelemkönyv és film volt minden szempontból. És ezt nem csak most mondom, hogy megkaptuk ezt a díjat. Sokszor beszéltünk erről korábban is. Ajándék volt, hogy szabadon, mindenféle megkötés nélkül kaptam egy silent book lehetőséget. Még határidőm se volt, csak hogy addig csináljuk, amikor úgy érezzük, hogy már nem tud jobb lenni. És aztán ugyanilyen felszabadító és örömteli volt a munka a K.G.B.stúdióval a film készítése. Utána is nagyon sok örömet adott a könyv és a film is. Azért is nagyon fontos számomra ez a könyv és a film, mert még mindkettőt végigkísérhette Richly Zsolt figyelme és szakértelme” - nyilatkozott az alkotás folyamatáról Rofusz Kinga, a silent book szerzője.

„Stúdiónknak is sokat jelent ez a díj, mivel egy rövid animációs film elkészítése is sok hónap munkájába kerül, és ilyenkor érezzük azt, hogy megérte. Többszörösen is. A film stílusa és technikája is eltér azoktól a munkáktól, amelyeket készíteni szoktunk, de az alapanyag, azaz a könyv minősége, és a rendező, Rofusz Kinga munkája könnyűvé és problémamentessé tette a filmkészítést. Szeretném kiemelni Szántó Zsanett vezető animátor munkáját, aki sok-sok hónapot dolgozott a rajzok életrekeltésével. A film a Médiatanács Mecenatúra programjának támogatásával valósulhatott meg.” – értékelte Klingl Béla, a K.G.B. Stúdió producere a díjat. 

Litkei_Julianna.pngHasonlóan nagy elismerést szerzett Litkei Julianna illusztrátor is, aki a Bolognai Gyermekkönyvvásár Illustratiors Exhibition versenyében 4345 illusztrátor közül jutott a 315 legjobb közé. A 315 döntős közül a nemzetközi zsűri további 80 művész 79 illusztrációját választotta ki a világ 28 országból, köztük Litkei Julianna munkáit is. Litkei Julianna Somethings Growing On… (Valami növekszik…) projekt főszereplői egy csírázó burgonya, bogarak és rovarok tarka csapata. A képeskönyv a természet láthatatlan mikrovilágának összetettségét ünnepli. A győztes illusztrátorok képeiből kiállítást rendeznek a könyvvásár területén.

A Petőfi Kulturális Ügynökség idén is jelen lesz saját standdal a Bolognai Könyvvásáron. A magyar stand vizuális kialakítását az Ügynökség szoros együttműködésben tervezte meg a hazai gyerekkönyves kiadókkal. A két díjnyertes illusztrátor munkáinak külön figyelmet szentel a PKÜ, Kinga és Julianna illusztrációi, valamint az Otthon könyv jól látható helyre kerülnek majd a pavilonban. A magyar jelenlét egyik új pontja lesz Bolognában a kiadói bemutatkozás: március 7-ére a PKÜ magyar gyerekkönyvkiadók számára eseményt szervez, ahol bemutathatják könyveiket, a magyar szerzőket és illusztrátorokat a külföldi kiadók, fordítástámogatási intézmények és szakmai partnerek számára. A rendezvényre már olyan meghatározó hazai kiadók jelentkeztek, mint a Cerkabella, Scolar, Csimota, Centrálmédia és Pagony.

A honi gyerekirodalmat továbbá két újonnan kiadott katalógussal népszerűsíti az Ügynökség. A PKÜ „Best of” sorozatában a bolgonai eseményre két új kötet is megjelenik: a Both Gabi, Garajszki Margit és Harmath Artemisz szerkesztette New Hungarian Childlit – 10.3 Tales az elmúlt évek legjobb gyerekkönyveit ajánlja a külföldi könyves szakemberek számára, valamint a Révész Emese által szerkesztett New Hungarian Artists – 12 Illustrators a legjobb magyar illusztrátorokat viszi el külföldre.

 


Főoldal

2023. február 22.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png