Hírek

 

alkototars.jpg 

 

Mastercard – Alkotótárs névvel

elindult a fizetéstechnológiai cég

kortárs kulturális programja

Egy hónapon át várják a pályázatokat új irodalmi ösztöndíjukra

 

A Mastercard kezdeményezése vállaltan és hangsúlyozottan célul tűzte ki, hogy bizonyos társadalmi ügyek és értékek (úgymint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem) szerepeljenek a program fókuszában.

 

A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért a Mastercard - Alkotótárs programjában elsőként olyan alkotói ösztöndíjat indít el, amellyel ezeket biztosítani lehet fiatal, magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása.

Nagyon fontos a Mastercard szerepvállalása a kortárs fiatal irodalom támogatásában. A pályázattal nem meglévő műveket díjaz, hanem munkaterveket, jövőbeli lehetőségeket, mert az alkotást kívánja támogatni. Az ösztöndíj elindításával azt szeretnénk elérni, hogy évente egy nő és egy férfi író kiszakadhasson a mindennapi rutinból, hogy az írással foglalkozzon” - mondta Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője, a Mastercard-Alkotótárs stratégiai partnere.

Május végéig az ösztöndíj első évére felkért, Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina alkotta szakmai zsűri választja ki a végső győzteseket – egy nőt és egy férfit – akik a Mastercard – Alkotótárs díjazottjaiként 2-2 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák.

„Jó néhány éve elkötelezett támogatói vagyunk a kortárs magyar kultúrának, a Mastercard – Alkotótárs programmal és annak nyitó projektjével tovább szeretnénk erősíteni ezt a szerepünket. Felelős vállalatként, magyarországi munkatársaimmal együtt, kulcsfontosságú számunkra, hogy napi munkánk és üzleti tevékenységünk mellett és azon túl is, jelen legyünk olyan, a helyi közösségeket érintő ügyekben és területeken, mint például a kultúra. Mindezek mellett szeretnénk felhívni a figyelmet olyan égető problémákra, mint a szegénység, a digitális leszakadás vagy a környezetvédelem” – mondta az ösztöndíj bejelentése kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. „Hisszük, hogy a rendelkezésünkre álló technológia és erőforrások segítségével a kultúrán, az irodalmon, azon belül is elsőként a fiatal vers- és prózaírók támogatásán keresztül, értéket tudunk teremteni a teljes magyar társadalom számára.”

A pályázatokat május 7-ig várják a mastercardalkototars@konyvesmagazin.hu e-mail címre.

A pályázati kiírást és további információkat a konyvesmagazin.hu/alkototars oldalon lehet elérni.

Az ösztöndíj hátteréről a létrehozók és a szakmai zsűri is megosztották gondolataikat, az erről készült videó itt érhető el: https://youtu.be/y0bFlpcvhxs 

 


Főoldal

2021. április 18.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png