Hírek

 

Láng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat,

a Libri irodalmi közönségdíj

Grecsó Krisztiáné

 

Idén ötödik alkalommal adták át a Libri irodalmi díjakat. A járványhelyzet miatt elmaradt a hagyományos díjátadó gála, de a Libri szerette volna, hogy május 13-a ennek ellenére is a kortárs magyar irodalom ünnepe legyen. Ezért a Facebookon az esti díjátadó előtt egész nap a döntős könyvekből vett részletekkel, felolvasásokkal várták a könyvek szerelmeseit.

 

A Libri irodalmi díjat minden évben egy olyan könyv nyeri el, amely nemcsak hozzánk, de kultúránkhoz is hozzátesz valamit. Az előző év könyves terméséből többkörös szakmai szavazás során kerül ki a verseny győztese. A tíz könyvből álló rövidlistából a zsűri (Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia) választja ki a győztest.

Bolyai.jpgAz idei nyertes Láng Zsolt Bolyai című regénye. Mint Károlyi Csaba az online átadón laudációjában elmondta, különleges könyv kapta a nem mindennapi körülmények között átadott elismerést. Olyan könyv, amelyben van „élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. Van egy író és van egy tudós, mindketten a világról akarnak megtudni valami alapvetően fontosat. Világtanon dolgoznak ugyanis a maguk módján mindketten”.

A Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent Bolyai, fogalmazott Károlyi Csaba, kibeszéli, amit nem szoktunk kibeszélni, sokat mond a földrajzi helyről, ahol élünk, tele van finom érzelmekkel, és komoly tudása van az öregségről, az irracionális szerelemről, a hétköznapi apróságokról és a magyarságunkról, a magyar történelemről is. És bár nem biztos, hogy

„könnyen megadja magát az olvasójának”,

de aki energiát fektet a befogadásába, nem fogja megbánni.

 

A díjátadón kiderült az is, ki kapta a Libri irodalmi közönségdíjat: az olvasók május 8-ig szavazhattakVera.jpg kedvencükre a tíz döntős könyv közül. A tíz műre összesen 34 481 szavazat érkezett. Az elismerés idén Grecsó Krisztián Vera című regényének jutott. A Magvetőnél publikált művet Beck Zoltán méltatta az átadón. Mint mondta, ezzel a könyvvel egy prózai életmű tematikus fordulóponthoz ért, amely láthatólag nyomot hagyott prózanyelven és az elbeszélői perspektíván is, „és ez piszok jó regényt eredményezett”.

Sokakkal beszéltem, mondta az egyetemi adjunktus (nem mellesleg a 30Y énekese), és „szinte minden olvasója ennek a könyvnek arról számolt be, hogy saját, személyes történetükre ismertek rá, legyenek nők vagy férfiak, fiatalabbak vagy kissé idősebbek”. Vagyis, folytatta Beck, „saját élményvilágukat mozgósította ez a regény, ez a néhány hónap egy kislány életéből”. Talán azért, mert

„ez a könyv beavatástörténet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé”.

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjak nyertesei 2-2 millió forintot, valamint 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

 

 (Forrás: Libri)


Főoldal

2020. május 13.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png