Hírek
 
jaktabor 2014 500
 

A József Attila Kör 26. nyári táborának részletes programja

 
A Nemzetközi Visegrádi Alap rendszerváltás tematikájú internacionális V4 workshopjával egészül ki a József Attila Kör 26. nyári tábora, amely az elmúlt évtizedektől eltérően idén Balatonszemesen lesz. A tábor programjai a történelmi és társadalmi fordulat 25. évfordulóját járják körbe. Mint minden évben, idén is lesznek írószemináriumok, könyvbemutatók, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, exkluzív színházi előadások, bemutatkozik a legfiatalabb írógeneráció és számos külföldi vendégművész. A JAK-tábor kiemelt támogatója a MrSale Öltönyüzlet. A fellépők névsorát és a részletes programot alább olvashatják.


Napijegy:

JAK-tagoknak és diákoknak 3.800 Ft

Nem JAK-tagoknak 4.400 Ft

 

Ötnapos bérlet:

JAK-tagoknak és diákoknak 19.000 Ft

Nem JAK-tagoknak 22.000 Ft

 

A jelentkezéssel kapcsolatos további információk a József Attila Kör honlapján olvashatók.

 

Augusztus 26. (kedd)

 

14:00 Érkezés a balatonszemesi Esély Budapest Alapítvány Ifjúsági Táborába

 

16:00 Az Írószemináriumok vezetőinek bemutatkozása, csoportbeosztás és megbeszélés

A gasztro- és rövidpróza-szemináriumot Cserna-Szabó András, a költészetit Kabai Lóránt, a slamináriumot Csider István Zoltán és Pion István tartja.

A drámacsoportot Gáspár Ildikó vezeti. A foglalkozások egyéb munkák miatt csak augusztus 28-tól (csütörtökön) kezdődnek majd!

A szemináriumokkal párhuzamosan zajlik majd a nyílt V4 workshop Visegrádi Országokból származó vendégekkel, angol nyelven.

 

18:00–18:50 Bemutatkozik a Gömbhalmaz irodalmi kör.

A legfiatalabb írógeneráció tagjai a Műút folyóirat által szervezett miskolci Szöveggyár-táborban találkoztak. Ezután döntöttek úgy, hogy összeállnak és írókört alapítanak. A tízes évei végén, húszas évei elején járó csapat azóta több helyen fellépett országszerte, Budapesten 2013 októberében mutatkoztak be.

Műveiből felolvas: Bíró Krisztián, Borda Réka, Kustos Júlia, Polák Péter, Stermeczky Zsolt, Szenderák Bence

Moderál: Áfra János (költő, a KULTer.hu főszerkesztője)

 

19:00–19:50 Író Cimborák Hét határon – a nemzetközi meseprojekt bemutatkozása

Az Író Cimborák a kortárs magyar gyermekirodalom fóruma. A 26. JAK-táborban bemutatják nemrég indult nemzetközi projektjüket, s beszámolnak a lehetséges folytatásról is.

20:00–22:00 Bécs–Budapest Tranzit Hanno Millesi osztrák szerzővel.

Hanno Millesi osztrák művész, író 1966-ban született Bécsben. A bécsi, majd a grazi egyetemen művészettörténetet tanult. Leginkább elbeszélő műveket és esszéisztikus prózákat ír. Legutóbbi prózakötete Das innere und das äußere Sonnensystem címen jelent meg 2010-ben.

A szerzővel Kiss Noémi (író) beszélget

Bevezetőt mond Lesi Zoltán, a beszélgetésen elhangzó szövegfordítás Izsó Zita munkája.

A program az Osztrák Kulturális Fórum és a József Attila Kör Irodalmi Egyesület közreműködésében valósul meg.


22:00 JAK-party [spec. ed.]

Különleges bulival zárjuk az első napot, melynek kertében bemutatjuk a Prae magazin “JAK-tábor Szigligeten” című különszámát Szőcs Petra képeivel. Vetítés, zene, JAK-party hajnalig.

 

Augusztus 27. (szerda)

 

10:00–13:00 Kezdetét veszik az írószemináriumok. A szemináriumokkal párhuzamosan zajik majd a nyílt V4 workshop visegrádi országokból származó vendégekkel, angol nyelven. Aki pedig eleget gondolkodott az éjjel, délelőtt sportolhat.

 

14:00–16:00 25 év New Wave

 

Öt évvel ezelőtt a Gödör Klub adott teret a 20 év New Wave című beszélgetéssorozatnak, amely olyan kérdésekre kereteste a választ, mint hogy hogyan jelenik meg a rendszerváltás első 20 éve a volt keleti blokk térségében alkotó írók műveiben? Lehet-e az irodalmat, mint határokon átívelő kulturális közösséget értelmezni? Lehet-e a rendszerváltást, mint kollektív (kelet-európai) élményt vizsgálni, s az elmúlt 20 évvel kapcsolatos események hasonlóságait és különbségeit kutatni a volt keleti blokk térségéről szóló művek fényében? Most, öt év távlatából új megvilágításba helyezik ezeket a kérdéseket a résztvevők.

 

16:00–18:00 PopJAK: Neurománc. William Gibson legismertebb műve, a cyberpunk irodalom klasszikusa 30 évvel ezelőtt jelent meg, de máig rendkívül nagy hatással van alkotókra és olvasókra egyaránt. A könyvről és a műfajról beszélgetnek Szabó István Zoltán és Nagy Ildikó Noémi, a moderátor: Sepsi László.

 

19:00–21:00 Rimbaud (rendezte: Lichter Péter). Az Arthur Rimbaud utazásait elmesélő kísérleti dokumentumfilm 2014-ben elnyerte a legjobb kísérleti fimért járó díjat a magyar kritikusoktól.

A filmvetítést követően beszélgetést hallhatunk a lírai filmekről Lichter Péter, valamint Kele Fodor Ákos, Simon Márton és Sirokai Mátyás részvételével.

 

21:00–22:00 Színész Bob & a Slamkölykök

Bemutatkozik a Roma Oktatási Alap A tudás 6alom című slamversenyének fellépőiből verbuválódott csapat, akik szövegeikkel Színész Bob társaságban járják az országot.

 

Augusztus 28. (csütörtök)

 

10:00–13:00 Írószemináriumok, V4 workshop, sport

 

14:00–16:00 A kivégzés (rendezte: Szőcs Petra). A 2014-es Cannes-i filmfesztiválon is bemutatott film vetítése után beszélgetést hallhatunk a szerző-rendező Szőcs Petra, Fehér Renátó, Selyem Zsuzsa és Szegő János részvételével.

 

16:00–18:00 „Felnőttből gyerek, gyerekből felnőtt”

Beszélgetés a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalomról, valamint arról, hogyan és miért kezdenek el a témával foglalkozni addig felnőtt szépirodalmat publikáló szerzők. Résztvevők: Tallér Edina, Sopotnik Zoltán, Szabó Imola Julianna, moderál: Csapody Kinga, a Manó Kiadó főszerkesztője.

 

19:00 Fülkeufória Parti Nagy Lajossal

A szerzővel Vári György beszélget az elmúlt években megjelent műveiről, a magyar mesék műfajáról, kultúra és politika viszonyáról, továbbá arról is, hogyan beszélhet az irodalom a közéletről és a társadalmi problémákról.

 

21:00–23:00 „Daru én vagyok”

Egy Grecsó Kirsztián tárcái alapján készült színdarabot láthatunk Horváth Gergely előadásában.

Grecsó Krisztiánnal az előadásról és Megyek utánad című legújabb kötetéről Szabó Tibor Benjámin, író, az Athenaeum Kiadó szerkesztője beszélget

 

Augusztus 29. (péntek)

 

10:00–13:00 Írószemináriumok, V4 workshop, sport

 

14:00–18:00 Könyvbemutató: felolvasás és beszélgetés fiatal szerzőkkel

A JAK és a PRAE.HU új könyveinek bemutatója. A beszélgetés résztvevői: Nemes Z. Márió (A preparáció jegyében), Mán-Várhegyi Réka (Boldogtalanság az Auróra-telepen), Szávai Attila (Hetedik emelet), Lesi Zoltán (Merül) és Izsó Zita (Színről színre), Nagy Márta Júlia (Ophelia a kádban), Pallagh Zoltán (Noir) és Kerber Balázs (Alszom rendszertelenül)

Moderál: Borsik Miklós és Balajthy Ágnes, a JAK-füzetek tavaly megválasztott sorozatszerkesztői.

 

19:00 V4-kerekasztal: A rendszerváltás gyermekei

Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés a tábor workshopján résztvevő külföldi vendégekkel.

 

21:00–23:00

Egy kocsma város feat. Barbi & Jancsó akusztik duó (a Blahalouisiana zenekarból)

Kötetbemutató, beszélgetés és koncert Czinki Ferenc, Oláh Gergely Máté és Cserna Szabó András részvételével.

Az Egy kocsma város című sorozat szövegei az irodalmi és az újságírói műfaj között helyezkednek el. Olyan, riportnak álcázott szépirodalmi tárcák, amelyek tartalmaznak valós és fikciós elemeket is. Így mutatják be egy fiktív város (valójában Székesfehérvár) egyes városrészeit és azok máig elő, a város ipari múltjához ezer szállal kötődő közösségi tereit, találkozási pontjait: a városszéli presszókat, kocsmákat. Hogy a szövegek valóban egy valódi újságírói riport hangulatát idézzék, fotósorozat is készült az egyes írásokhoz, az egészet pedig Varga Gábor Farkas grafikus állítja össze egy gazdagon illusztrált füzet formátumú művészkönyvvé. A táborban egy rendhagyó zenés est keretében először mutatjuk be a kötetet.

 

Augusztus 30. (szombat)

 

10:00–13:00 Írószemináriumok, V4 workshop, sport

 

14:00–18:00 JAK-közgyűlés; elnökválasztás, programfelelősök megválasztása és az egyesület aktuális ügyeinek megtárgyalása.

 

19:00–21:00 Mikó Csaba: Apátlanok – felolvasó színházi előadás (rendező: Tóth András, dramaturg: Németh Nikolett)

Mikó Csaba drámája a kizárólagosnak ítélt értelmezésmintákra épül. Emlékeznünk kell, s tudnunk, hogyan kell emlékeznünk. Kik az apák, kik az apáink, milyen családformák, viszonyok jöttek és jöhetnek létre abból, ami történt? Hányféle rendszert váltottunk, hányan és hányféleképpen? Ki és hogyan dönt arról, mi (legyen) a múlt?

 

21:00– A szigligeti titkos naplók felolvasása és záróbuli

 

Az idei táborban Orfeas Skutelis, Milan Aleksić, valamint Jelena Anđelovski kiállítását tekinthetjük meg.

V4 projekt nemzetközi partnerei:

A2 Magazin (Csehország)

http://www.advojka.cz/

New Eastern Europe Journal (Lengyelország)

http://www.neweasterneurope.eu/

AOSS Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (Szlovákia)

http://www.slovenskispisovatelia.com/

 

A JAK-tábor kiemelt támogatója a MrSale Öltönyüzlet

www.mrsale.net

 

További támogatók: NKA, MASZRE, International Visegrad Fund, EMMI, Osztrák Kulturális Fórum

 


 

Főoldal

 

2014. augusztus 20.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png