Hírek

 

venek aug21 2014

 

Véneki Tábor

 

Az Öreg és a Kis Duna találkozásánál fekvő zsákfaluban hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Véneki Tábor a Magyarországról és a határon túlról érkező pályakezdő íróknak, költőknek, kritikusoknak, illetve a filmezés iránt érdeklő fiataloknak kíván szakmai segítséget nyújtani előadásokkal, műhelymunkával, kerekasztal-beszélgetésekkel. A tábor idén a kép és narratíva, a mozgókép és az irodalmi műalkotás viszonyát tematizálja.


Az Ambroozia folyóiratot kiadó Hermaion Irodalmi Társaság mellett a Szépirodalmi Figyelő, a Bárka, az Eső és a KULTer szerkesztői irányítják a foglalkozásokat: a líraműhelyt Győrffy Ákos, a próza munkacsoportot Kiss László, az irodalom- és filmkritika szekciót Vass Norbert vezeti. A három hagyományos alkotóműhely mellett idén egy filmes munkacsoportot is alakítunk, ahol Szabó Simon és Novák Zsüliet irányításával Jenei Gyula kötetéhez egy könyvtrailer forgatókönyvének összeállítása, megvalósítása lesz a feladat.

 

A műhelymunkák mellett a tábor céljához és témájához illeszkedő előadásokon és beszélgetéseken vehetnek részt. A film és irodalom kapcsolatáról, a forgatókönyvírásról tart előadást Szabó Simon rendező. Bemutatkozik a Magyar Írószövetség Digitális Munkacsoportja, a SZIFon folyóirat, illetve Magolcsay Nagy Gábor Metanoia-projektje, amely a multimedialitás irányába tágítja a hagyományosan líneáris irodalmi szövegalkotást.

A téma aktualitását a filmművészet és az irodalom állandó kölcsönhatása adja. A modern irodalomban létrejövő pörgő, izgalmas cselekmény elvárása a filmből eredeztethető, míg a film gondosan felépített cselekménye, dramaturgiája ma is az irodalom évezredes hagyományaira épül. Egyik művészeti ág kortárs, nyitott gondolkodású alkotója sem hagyhatja figyelmen kívül, mi történik a másikban. Különösen fontos, hogy a filmet a könyvek népszerűsítésére is használjuk, kiaknázva a hagyományos és a közösségi médiában rejlő lehetőségeket.

 

A filmes csoportban első nap a résztvevők megismerkednek a filmelméleti alapokkal, a dramaturgia és a plánozás kérdéseivel, illetve megtanulják, hogyan kell storyboard-ot szerkeszteni. Ötleteiket nem csak a műhelyvezetőnek prezentálják, a kötet szerzőjével, Jenei Gyulával is beszélgethetnek arról, hogy a kép hogyan adja vissza a könyv egészét. A legjobb ötleteket felhasználva közösen írnak egy vázlatot, amit a helyszínen le is forgatnak.

 


 

Főoldal

 

2014. augusztus 18.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png