Hírek

 Márkus Béla

 

Márkus Béla kapja a Ratkó-díjat

 

Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus veheti át idén a Ratkó József-díjat november 23-án, 17.00 órakor Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében.

 

Köszöntőt mond dr. Jánosi Zoltán, a Ratkó József-díj kuratóriumának elnöke, a díjat átadják: Seszták Oszkár és dr. Jánosi Zoltán.

 

A rendezvényen elhangzanak majd Ratkó József versei, Csikos Sándor színművész előadásában. A díjazottal az őt méltató Antall István, a kuratórium titkára beszélget.

 

Antall István Magányos portyázó című laudációját így indítja:

 

„Márkus Béla eredeti hangja, ironikus közelítése, elemző képessége, keresetlensége, széleskörű érdeklődése egyedülálló a magyar kritika-, és irodalomtörténet-írás kortárs történetében. Olyan talpasa ő a magyar szellemi életnek, aki szellemi és politikai határokat nem ismerve jelen tudott lenni minden olyan irodalmi, színházi, közéleti eseményen, ahol azok verődtek össze, akik felelősséget éreztek a közösségért, a társadalom perifériáján élőkért, a kisebbségekért, a nemzet egészéért. Munkáiban ezért soha nem válik el a szépségeszmény és a szolgálat, nem szakad el egymástól esztétikum és etika.”

 

A húsz esztendeje alapított díj az ország keleti feléhez kötődő, de alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotókat jutalmazza. Olyanokat, kiknek esztétikai teljesítménye kiemelkedő, erkölcsi elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen. A civil kezdeményezésre létrejött díjat: a mindenkori minimálbér háromszorosát, a König Róbert grafikusművész által metszett oklevelet, és Kő Pál szobrászművész plakettjét eddig:

 

Balázs József író (1993)

Nagy Gáspár költő (1994)

Aczél Géza költő (1995)

Szőllősi Zoltán költő (1996)

 

Vári Fábián László költő, etnográfus (2007)

Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus (2008)

Tóth Erzsébet költő (2010)

Jánosi Zoltán irodalomtörténész (2010)

Babosi László könyvtáros, bibliográfus (2011)

 

vehette át.

 


 

Főoldal

 

2013. november 22.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png