A hét Bárka-kérdése

 

 

E heti kérdésünk: Milyen kortárs irodalmi alkotásra emlékszik, mely verseket, prózákat tudná ajánlani látogatóink számára, ha adventi, karácsonyi ünnepkörre gondol, és miért?

 

 

lackfi janosLackfi János,

költő, író, műfordító, tanár

 

Hogy karácsonyi vagy nem karácsonyi regény Orhan Pamuk Nobel-díjas török író Hó című könyve, azt mindenki maga döntse el. Egy biztos, a lomhán szállingózó, és költői agresszivitással mindent maguk alá temető pelyhek motívuma keresztbe-kasul átszövi a cselekményt, jóleső melankóliát kölcsönözve a lapoknak. Mielőtt bárki azt hinné, a könyv tele van holmi ábrándozással, sietek közölni, hogy Ka, a furcsa nevű (és valóban merengő alkatú) költő akarata ellenére veszedelmes kalandokba sodródik, s egy világvégi, elhavazott kis településen egy politikai krimi kellős közepén találja magát. A mostoha tél miatt a külvilágtól elvágott városkában egy kivénhedt színművész és társulata katonai puccsal veszi át a hatalmat, alaposan felkavarva a pártfunkcionáriusokkal, ifjú iszlamistákkal, kurd szakadárokkal, besúgókkal és egyéb vízi ragadozókkal népes helyi akváriumot. Főhősünk németországi emigrációjából jövet elvileg azért toppan be egyenesen ebbe a Karsz nevű helységbe, mert muszlim lányok sorozatos öngyilkosságának rejtélyére szeretne fényt deríteni, valójában azonban egy gyönyörű érett asszony utáni vágya és elviselhetetlen magánya is vonzzák-taszigálják ide, az Isten háta mögé. Ahol szembetalálja magát a hatalom nyers brutalitásával és a prostitúció leplezetlenségével, ahol életét folytonosan kockáztatnia kell, ahol állandóan lehallgatják, ahol egy misztikus próféta hófehér szakállába sírhatja vallási kételyeit, ahol szerelemért kell esdekelnie, ahol a gyerekkor mélységes kútja is megnyílik előtte, majd vadul lerohanja őt valóság és emlékezet. A hóesés elszigetelte Karsz törökebb, mint egész Törökország, ugyanakkor valóságos emberiség-sűrítmény, minden alapindulatunk ott izzik, robban, pezsdül benne. Hátborzongató írói trükkök és áradó mesélés, finom kedélyesség és pátoszmentes együttérzés, társadalmi tabló és lelki olvasmány... Kisebb szerző egész életművet írt volna ennyi anyagból, szépen beosztva magának a témákat évekre előre. Pamuk pazarló író, s Karácsonyról lévén szó, mondhatni fejedelmien ajándékoz meg miket burjánzó világával. A kötetben egy másik nyomozás is zajlik, melynek eredményeképpen a hópehely csodás szerkezete egy komor titkot tár fel előttünk. Márpedig a titok megint csak karácsonyi fogalom.

 

Eddigi kérdéseink

 

 


 

Főoldal

 

 

 

2012. december 24.
Hozzászólások (1)
2013. január 02. 00:32
Csonta Zsuzsi
elolvasnám, mert máris tetszik olyan lehet mint A francia tavasz...
Háy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kürti László verseiSzabados Attila verseiAjlik Csenge verseiLövétei Lázár László: Szervraktár
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png