Prózák

 

Pataki_uj.jpg 

 

Pataki Tamás

 

Zombimedvék támadtak

a migráns selyemfiúkra

(Kishírek, álhírek)

 

Medvére támadt egy budapesti család

Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett az a székelyföldi medve, amire egy öttagú budapesti család rontott rá a Gyilkos-tó közelében. A szemtanúk szerint a családfő, Sajó Valentin szelfibotjával támadta meg a gyanútlanul málnázó állatot, kiskorú gyermekei pedig – azt pokémonnak nézve – telefonjaikkal rontottak rá. Bosszút azért álltak a medvén, mert belógott a fényképükbe, amin családjukat a természet, és nem az állatvilág szépségeivel akarták megörökíteni. Sajó Valentin magára vállalta a teljes felelősséget, állítása szerint a felesége bűntelen, hiszen csak hátulról buzdította őket a „Hulljon a férgese” felkiáltással. A Székelyföldi Állatvédő Tanács fegyházat kért a férfira, állatellenes gyűlölet-bűncselekmény megkísérlése miatt. A férfi kiskorú gyermekeit gyámságba vették, és egy környékbeli borzcsaládnál helyezik el.

 

Feröeri migránsterror

Feröer-szigeteki migránsokat fogtak el a hatóságok Tunéziában. A vikinghajókkal érkező, szőke feröeriek rémületet keltettek a lakosság körében, amint óészaki nyelven népdalokat énekelve közeledtek a parthoz. Ragnar Vargson, a feröeriek letartoztatott vezetője azt nyilatkozta a nemzetközi médiának, hogy a klímaváltozás miatt már csak pár sziklacsúcs látszik ki a Feröer-szigetekből, melyek így lakhatatlanok, ezért a sziget teljes lakossága elmenekült a szárazabb belföldek felé. A tunéziai férfiak tüntetést szerveztek a magas, hosszú hajú és szőke viking-származékok beengedése ellen, akik közszeméremsértő módon röplabdameccseket szerveztek a tengerparton. Éppen ezért a feröeri migránsok nagy részét konténervárosban tartják fogva a hatóságok, de onnan a tunéziai aktivisták üres olajhordókban csempészik be őket az afrikai ország belsejébe. Ragnar Vargson éhségsztrájkkal fenyegetőzik, amiért nem hagyományos, szaftos bálnahúslevest szolgáltak fel neki ebédre. – Nem azért bálnáztak több száz évig az őseim, hogy most kebabot egyek – mondta karakánul Vargson. – A tunéziaiaknak örülniük kellene nekünk, hiszen gazdag örökséggel érkeztünk, többek között félezer szavunk van a bálnára, amit ugyanennyi módon tudunk hasznosítani. A tunéziaiaknak alig egy szavuk van a bálnára. Szükség ezt tovább magyaráznom? – mutatott rá a kétségtelen tényekre Vargson. –  A mi országunkban vagy a mi kultúránk szerint élnek a feröeriek, vagy sehogyan - nyilatkozta Habib Ali tunéziai miniszterelnök az Al Figaro című francia lapnak, hangsúlyozván: már volt példa arra, hogy Észak- Afrika partjaira gótok telepedtek, és nem szeretné, ha a történelem megismételné önmagát.

 

Arany-zombik lepték el a Margit-szigetet

Arany János, neves költőnk élőholt hasonmásai először a Margit-szigeten kocogók lábaira vetették magukat, majd szerelmespárok meghitt pillanatait zavarták meg az őszikék között. A járókelők megdöbbenésére H. Vilmos budapesti lakos lábak nélkül mászott ki a Margit hídi villamosmegállóba, miközben kívülről szavalta A fülemile című verset. Mielőtt a mentők elvitték volna, a távirati irodának azt nyilatkozta, hogy korábban sohasem olvasott verseket, és egyet sem tud fejből, ez pedig jobban megrémítette, mint lábának az elvesztése. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai már körbezárták a Margit-sziget teljes területét, az áttörni próbáló zombikat rendőrsorfallal és vízágyúval verik vissza – amely rossz, 2006-os  emlékeket ébreszt a hídon összegyűlt budapestiekben. – Attól, hogy zombik, nekik is vannak emberi jogaik, hisz életük nagy részében pont úgy éltek, mint mi. Nekem nem tetszik ez az eljárás, de hát végül is egyetértek az intézkedéssel – mondta tudósítónknak Kovács Linda, aki Frici nevű uszkárjával kocog minden reggel a Margit-szigeten. A Terrorelhárítási Központ kérésére Szörényi László irodalomtörténész, Arany János legjelesebb szakértője egy túszul ejtett zombival érintkezett, és azt nyilatkozta, hogy mindenki legyen óvatos, mert a zombik harapással terjesztik a teljes Arany-életművet. Ő erre immunis – tette hozzá. Az Országos Epidemiológiai Központ rövid nyilatkozata szerint már dolgoznak az Arany-zombivírus ellenszerén, aminek alapját az irodalomtörténész véréből vonták ki. A központ munkatársai mindenkit nyugalomra intenek: a már megfertőzött emberek 3-4 hét alatt elfelejthetik az egész Arany-életművet, tartós agykárosodás nélkül. 

 

Toldi Miklós a Marson

Sikeresen indult el a Toldi Miklós Űrprogram, tegnap a főváros határán a malomkerék formájú magyar fejlesztésű űrhajót egy Arany János művei alapján készült kilövőszerkezet hajította a világűrbe. A mondabeli hős karjáról mintázott szerkezet nagy sebességgel megforgatta, majd hirtelen elengedte a Malomkerék TM névre elkeresztelt űrhajót, amely a rendkívül nagy hajtóerőnek köszönhetően alig fél év alatt éri el a Mars atmoszféráját. A különleges projekt világtörténelmi jelentőségű, hiszen még jóval Elon Musk dél-afrikai nagyvállalkozó SpaceX nevű missziója előtt ér „földet”, azaz Marsot. A Malomkerék TM harminc magyar és két ruszin telepese kísérleti módon próbál paprikát termeszteni, és hucul lovakat tenyészteni a bolygón. – A küldetés sikere örökre beírhatja a történelemkönyvekbe a magyarok nevét, akik - noha nem gyarmatosítottak az újkor folyamán - most nem csak a világ, hanem az egész világűr élvonalába kerülhetnek – nyilatkozta Ballon Géza, a missziót vezető magyar űrhajós, aki ezúttal is üdvözli, csókolja két kislányát, kedves feleségét, anyósának pedig azt üzeni: kívül valóban tágasabb. A hivatalos tervek szerint az ideiglenes űrállomáson kívül üvegházakat, istállókat és egy stadiont terveznek felépíteni a vörös bolygón. A Mars első települését Mézga Aladár, a leghíresebb magyar űrhajós tiszteletére keresztelik el. 

 

Letartóztatták a hírhedt selyemfiút

 
A Békés megyei rendőrség aktus közben rontott rá Baziási Rezső könyvtárosra, a hírhedt selyemfiúra, egy szokványos családi ház emeleti hálószobájában. Az ókori római tógát és fejében babérkoszorút viselő férfit egy bukolikus költemény előadása közben zavarták meg. Baziási Rezső először az ablakon próbált elmenekülni, de a rózsafa-ráccsal együtt egy piros triciklire dőlt, és medencecsonttörést szenvedett. A selyemfiút erős társadalmi nyomásra már hónapok óta körözi a rendőrség, a felszarvazott férjek a megyeszékhelyen erőszakba torkolló tüntetést is szerveztek, amiért Baziási szellemi örömet szerezett a feleségeiknek.

– Soha nem éreztem ennyire nőnek magam, a férjem csak a megyei focibajnokságról beszélget velem. Szidja a bírót. Két éve hozzám sem nyúlt, pedig lánykoromban Petőfi verseket is szavalt nekem. De Rezső… Rezső általában Ovidius verseivel kezdte a légyottot, majd levetette tógáját, és Catullussal folytatta, én viszont mindig Martialis pajzán epigrammáinál élveztem el – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő F. Ilonka.

H. Marika, gyulai lakos pedig spontán tüntetést szervezett Baziási szabadlábra bocsátásáért:

– Mindig azzal kezdte, hogy nahát Marika, mily sokat fogyott, mióta utoljára láttam. Költői lélek volt. Nagyon figyelmes. Előjáték közben néha felállt, az íróasztalomhoz ült, és újra elolvasta szárnypróbálgató verseimet: mindig jó tanácsokat adott, hogy hol húzzak ki egy jelzőt, vagy változtassam keresztrímre a bokorrímet. Ráadásul még a töltöttkáposztámat is szerette, amiről a férjem, ez a lusta dög, azt állította, hogy mindig odaégetem. Engedjék szabadon Rezsőt!

            Noha a testi örömszerzés bizonyos fajtáiról érvényben van egyfajta türelmi rendelet a magyar törvényhozásban, a szellemi örömszerzés precedens nélküli bűncselekménye – annak káros társadalmi hatásai miatt – sokkal szigorúbb elbírálás alá esik, és akár életfogytiglani börtönnel is sújtható. A legfrisebb hírek szerint Baziási Rezső ennek tudatában a bíróságnak azt nyilatkozta, hogy nőnek vallja magát.

 

Megjelent a Bárka 2019/5-ös számában.


Főoldal

2019. október 22.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png