Papírhajó - Mentőöv

 Berg_Judit__Sz__sz_Marcell_fot__ja_.jpg

Interjú Berg Judittal

 

– Hogyan született meg az ötlet, hogy a Mátyás király templomában játszódó mesét megírd?

– Nagyon szeretek olyan történeteket írni, amelyben valós események, tények vagy a világ valamely szeglete jelenik meg mesébe ágyazva. Az Almában például a sakk, a folytatásában, a hamarosan megjelenő Drifterben a számítástechnika újdonságai és veszélyei, a Két kis dinó-sorozatban különböző történelmi korszakok, de említhetném a Tökmagok-sorozatot is, amelyben a főszereplők Afrikába, egy vulkánra, egy korallzátonyra és az ókori Egyiptomba jutnak el. A Mátyás-templomban játszódó mesével régi vágyam vált valóra: a kislánykorom óta csodált épületet mutatom be merőben szokatlan módon.

– Nem is gondoltam volna, hogy egy templomban ennyi állat megbújik a szobrok között... Te is csodálkoztál? Avass be a háttérmunkálatokba, kérlek!

– A templomban minden segítséget megadtak nekem a munkához, a rejtett titkokat, különlegességeket is megmutatták, írás előtt rengeteg időt töltöttem az épületben. A sok állat is meglepetés volt számomra, de mellette megdöbbentett ezer más részlet is – a figyelmes szemlélő számára ezer év történelme bomlik ki a minták, szobrok, festmények közül.

Heteken át ismerkedtem a templommal – részleteiben, aprólékosan jártam végig a templom dolgozóinak segítségével, akik igazi idegenvezetőként kalauzoltak végig az altemplomtól a tetőig mindenütt. De könyveket is olvastam, sőt írás közben is néha felszaladtam a várba, hogy ellenőrizzem egy-egy megjelenő állat vagy helyszín pontos elhelyezkedését.

– Melyik a kedvenc életre kelt állatod, ki áll hozzád a legközelebb, és miért?

– A két főszereplő, Bodza kutya és Gallusz kakas áll a legközelebb a szívemhez, de nagyon szeretem a baglyokat és a kisebb, rejtőzködő lényeket: a méheket, a szarvasbogarakat és a csigákat is.

– Akkor valóban minden hiteles, éppen úgy, ahogyan leírod? Tehát ha ezek után kedvet kapunk, és ellátogatunk a templomba, Bodza kutya valóban III. Béla és Anna királynő lábai előtt fekszik? Ott keressük, ugye?

– Persze. Sőt, aki szól a templom bejáratánál, hogy olvasta a könyvet, és szeretné megkeresni a szereplőket, az matricákkal kiegészíthető térképet is kap. A Mátyás-templomban nagy szeretettel fogadják a könyv olvasóit, és szükség esetén segítenek is szereplők felkutatásában.

– Hogyan lett a kiskutya Bodza?

– A bodza növényt is nagyon szeretem, nemcsak a virágzó bokor látványát, de a bodzaszörpöt, a bodzás palacsintát és az érett bogyókból készült lekvárt is. Mindenképpen növényről akartam elnevezni ezt a fehér kiskutyát, aki jobban szereti a vegetáriánus ételeket a húsnál. Nem csoda, hiszen élete nagy részét szoborként töltötte, kőgyomrának nem volt alkalma hozzászokni a zsíros ételekhez!

– Egy templom azért nem mindennapi helyszín egy mesének, nem? Nehéz volt kitalálnod a történetet?

– Felemelő érzés volt az írás, egészen magával ragadott a templom hangulata. Egyszerre próbáltam izgalmas és megható történetté formálni az alapötletet, miszerint egy vad vihar közepette elgurul a tetőn ülő holló gyűrűje, amitől minden megváltozik, mert akaratuk ellenére életre kelnek a templombeli állatok.

– Milyen korosztálynak szól a meséd?

– Öt éves kor fölött ajánlom nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak.

– Mi volt a meséd célja? A szórakoztatás, a tanítás, a Mátyás templom megismertetése?

– Ezek mindegyike. A mesemondásnak mindig célja a közönség elvarázslása, de most a mese csodája mellett be akartam mutatni a templomot, kedvet akartam csinálni ahhoz, hogy mindenki megnézze. És közben mesélni akartam barátságról, helytállásról, pletykákból és információhiányból származó tévedésekről, hatalomvágyról, szeretetről és elengedésről.

– A jövőben is írsz majd hasonló mesét más helyszínnel?

– Bevallom, ez is megfordult már a fejemben. De egy kicsit még elidőzöm a Mátyás-templomnál. Annyi izgalmas részletről nem írtam még, és olyan sok csodát rejt ez az újjávarázsolt, mégis réges-régi épület, hogy most nagyobbaknak (tizenkét éven felüliek) írok egy krimit, amelynek ugyanígy a templom és a Budai Vár lesz a helyszíne.

– Már alig várjuk! Mikor fog megjelenni, hogy tervezed?

A szöveg háromnegyede már elkészült, de mivel több szálon fut a cselekmény, nagyon oda kell figyelnem, hogy minden szálat megfelelően fűzzek össze a többivel. Reményeim szerint még idén befejezem a munkát, aztán már csak a szerkesztés, tördelés és grafikai munka van hátra, szóval, ha minden jól megy, legkésőbb jövő tavasszal kézbe lehet venni a könyvet.

 

                                                                               (Schütz Gabriella)

 Berg Judit portréját Szász Marcell készítette.

(Berg Judit: A holló gyűrűje, Nagy Kincső rajzaival, Ecovit Kiadó, 2018., 80 oldal, 2980 Ft)


 

Főoldal

  

 

2018. november 19.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png