Hajóhíd

Új rovatot indít a Bárkaonline Hajóhíd címmel. Elsősorban fiatal, rendszeresen még nem publikáló szerzők színvonalas prózaműveit fogjuk közzétenni, hogy az azt megelőző közös munka tapasztalatai által lehetőséget kínáljunk nekik a továbbfejlődésre, a szerkesztés folyamatának megismerésére. Ezáltal bekapcsoljuk őket folyóiratunk műhelymunkájába is, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a legjobbakat később rendszeresen publikáló szerzőink között tudhassuk.

A rövidprózákat, novellákat, ritkábban elbeszéléseket kéthetente olvashatják az érdeklődők.

 

SzilagyiZsofiaEmma_foto.jpg

 

Szilágyi Zsófia Emma 

A szénszemű lány

 

Ismerek egy nőt, Elizának hívják. A szomszéd utcában lakik, néhány lépésnyire tőlem. Messziről felismerhető. Haja fehér láng, arca forró, bőre olajos, fűszeres. És mindig nagyon szomorú. Csak elsuhanni lehet látni, de fájdalma úgy beleég az emberbe, hogy egy álló napig sercegve szorítja a szíve környékén.

A házvezetőnőjét is nap mint nap látom. Egyszerű asszony, reggelente éles sóhajai vágják előtte ködöt, ahogy napilapért döcög. Ő is a szomszéd utcában lakik, csak jó pár háztömbbel arrébb, mint Eliza. A cukrászdában találkoztam vele. Hallottam, ahogy a kis pincérlánynak halkan azt meséli: Elizától lángra gyúlnak a férfiak. Nem marad belőlük más, mint egy kupac, sistergő hamu az összegyűrt, fehér lepedőn. Ilyenkor Eliza valósággal zokog. Nagy, fekete szeméből széndarabkák hullanak a padlóra, miközben óvatosan hajtogatja össze a lepedőt; nehogy a nyitott ablakon beáramló levegő szétfújja friss szeretőjét.

Azt is mondta, hogy a konyhából, a nappaliból, de még a sufniból is hallani, ahogy a széndarabkák apró koppanással érnek földet, és szétgurulnak a hálószobában. A pernyével teli lepedőt a házvezetőnője kezébe nyomja, és remegő hangon utasítja: ,,Csináljon vele, amit akar, csak legyen kíméletes, mert még meleg”.

Aztán szenes könnycseppjeit kerülgetve, a falhoz simulva, szekrénnyi ingaórájához kúszik, kormos ujját az óralap percmutatójának támasztja, és éjjelre megállítja az időt. Így őrzi a lángot reggelig, mert tudja, ha kihűl, helyet kap a gyűlölet.

 

(Szilágyi Zsófia Emma 1995-ben született Debrecenben, jelenleg is ott él.)


 

Főoldal

 

2021. november 29.
Egressy Zoltán tárcái Banner Zoltán tárcái Gömöri György tárcáiVöröskéry Dóra tárcái
Erdész Ádám: Melyik a járható út?Mátkaság a dinasztikus érdekek árnyékában
Lakatos-Fleisz Katalin: HáthaFarkas B. Szabina novellái
Fogyatkozó fagyosszentekTerepi tapasztalat és turbolyológia kezdőknek
Závada Péter: Az illúzió gyarmatosításaPéter Erika verseiMolnár Dávid verseiNyerges Gábor Ádám: Kedves ismerős
Nagy Koppány Zsolt: Nincs már balzsam GileádbanEgressy Zoltán: Legyen akkor, ahogy te akarodMindák Dániel novellái Káli István: Túrókoktél
Zalán Tibor: MiskaGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: A gyulai vérfürdőMárton László: Nibelungok – Ötödik felvonásMárton László: Nibelungok – Negyedik felvonás
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA