Prózák

 

 45285_m1.jpg

 

Izer Janka

 

Narcissus

 

Már vagy három hete nem mehettem sehová. Így aztán ráértem órákon át feküdni a fal felé fordulva, egy kicsi zsebtükörrel. Mindig a szememet néztem csendben, figyelmesen. A halottak is ugyanígy néznek, pislogás nélkül, üresen, egykedvűen. Megijedtem, hogy így maradok, ezzel a halott tekintettel. Erre a pupilla egy pillanatra egész halványan elszürkült. Túl rövid ideig, hogy alaposan megfigyelhessem, de kétség kívül volt egy ködös pillanat. Nem, a félelmet sem csak az arcizmok jelzik.

Ekkor egy hirtelen ötlet jutott eszembe, amitől kitágult, majd összeszűkült a pupillám, és lüktetett tovább a gondolataim ütemére. Vajon másoknak is ugyanilyen ritmusban működik? Vagy lassabban, gyorsabban? Mérhető-e az agy sebessége a pupilla mozgásával? Úgy szerettem volna farkasszemet nézni valakivel, hosszan, mélyen. Pusztán tudományos célból.

Az íriszemet is figyeltem közben. Külső gyűrűje sötétzöld, de nem egységes, a kör egyes szélein szürkéskékké halványul. Attól függően, hogy a szemhéj hol és mennyire fedi, tűnik sötétebbnek, vagy világosabbnak. Különben egy impresszionista festő igazán megirigyelte volna a szivárványhártyám festette látványt. Sötétzöld és szürkéskék foltok véletlenszerű összevisszaságában, mint a villám hasította égbolt felhőinek alja, aranyszínű és fehér vonalak, vékony sávok futottak egymásba és egymáson túl. Egy égiháború egyetlen, kimerevített pillanata van a szememben. A pupilla mozgása teszi élővé, misztikusabbá.

Amikor megfordultam és körülnéztem a szobában, kiélesedtek a tárgyak. A színek, a fények, a hangok. A legapróbb részecske mozdulatlanságáig belenéztem a létezés szilárdságába.

Mint az ősrobbanás előtt, a dolgok egyetlen pontba sűrűsödtek össze, ezt a pontot mégsem tudtam volna meghatározni. Az a nyomasztó érzésem támadt, hogy összeroppant a világegyetem.

 


Főoldal

2020. április 29.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png