Prózák

 

 45285_m1.jpg

 

Izer Janka

 

Narcissus

 

Már vagy három hete nem mehettem sehová. Így aztán ráértem órákon át feküdni a fal felé fordulva, egy kicsi zsebtükörrel. Mindig a szememet néztem csendben, figyelmesen. A halottak is ugyanígy néznek, pislogás nélkül, üresen, egykedvűen. Megijedtem, hogy így maradok, ezzel a halott tekintettel. Erre a pupilla egy pillanatra egész halványan elszürkült. Túl rövid ideig, hogy alaposan megfigyelhessem, de kétség kívül volt egy ködös pillanat. Nem, a félelmet sem csak az arcizmok jelzik.

Ekkor egy hirtelen ötlet jutott eszembe, amitől kitágult, majd összeszűkült a pupillám, és lüktetett tovább a gondolataim ütemére. Vajon másoknak is ugyanilyen ritmusban működik? Vagy lassabban, gyorsabban? Mérhető-e az agy sebessége a pupilla mozgásával? Úgy szerettem volna farkasszemet nézni valakivel, hosszan, mélyen. Pusztán tudományos célból.

Az íriszemet is figyeltem közben. Külső gyűrűje sötétzöld, de nem egységes, a kör egyes szélein szürkéskékké halványul. Attól függően, hogy a szemhéj hol és mennyire fedi, tűnik sötétebbnek, vagy világosabbnak. Különben egy impresszionista festő igazán megirigyelte volna a szivárványhártyám festette látványt. Sötétzöld és szürkéskék foltok véletlenszerű összevisszaságában, mint a villám hasította égbolt felhőinek alja, aranyszínű és fehér vonalak, vékony sávok futottak egymásba és egymáson túl. Egy égiháború egyetlen, kimerevített pillanata van a szememben. A pupilla mozgása teszi élővé, misztikusabbá.

Amikor megfordultam és körülnéztem a szobában, kiélesedtek a tárgyak. A színek, a fények, a hangok. A legapróbb részecske mozdulatlanságáig belenéztem a létezés szilárdságába.

Mint az ősrobbanás előtt, a dolgok egyetlen pontba sűrűsödtek össze, ezt a pontot mégsem tudtam volna meghatározni. Az a nyomasztó érzésem támadt, hogy összeroppant a világegyetem.

 


Főoldal

2020. április 29.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA