Hírek

 

 ElekTibor.jpeg

 

Elek Tibor lett a Gyulai Várszínház

új vezetője

 

Elek Tibort nevezték ki a Gyulai Várszínház új vezetőjének – jelentette be Görgényi Ernő polgármester a csütörtöki gyulai képviselő-testületi ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: három pályázat érkezett a kiírásra, a szakmai bizottság – melynek tagja volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltja, a Színházművészeti Bizottság négy tagja, a társaság üzemi tanácsának, valamint a reprezentatív szakszervezetnek egy-egy képviselője - Varga Marianna jelenlegi megbízott igazgató, valamint Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus pályázatát támogatta.

A harmadik jelentkező Csurulya Csongor romániai magyar színész, rendező, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője volt.

A gyulai képviselő-testület 10 igen szavazattal, két tartózkodás mellett Elek Tibort választotta meg.

Görgényi Ernő a napokban a különböző sajtóorgánumokban megjelent cikkekre reagálva közölte: a hatályos törvényi előírások szerint „tökéletesen megfelel” az állás betöltéséhez a bölcsész diploma, amilyennel mind Elek Tibor, mind Varga Marianna rendelkezik.

Hozzátette: Elek Tibor a József Attila-díj mellett a Várszínház által alapított Sík Ferenc-nívódíj tulajdonosa is, utóbbi elismerés jól jelzi szoros kötődését a gyulai teátrumhoz. A városvezető örömét fejezte ki, hogy egy „magas szintű felkészültséggel rendelkező, igazi művészként elismert helyi alkotó” kerül a várszínház élére, aki programjában egyértelművé tette, hogy „tiszteletben tartja és tovább viszi azokat az értékeket, amelyek révén a teátrum a nemzeti kultúra egyik jeles alkotóműhelye lett és a nemzetközi kultúra térképére is felkerült”.

Elek Tibor elmondta: három évtizedes múlt köti a színházhoz, első kritikáit, évadértékelőit a Gyulai Várszínházról írta, Gedeon József korábbi igazgató tanácsadója volt, több mint egy évtizedig szerkesztette a teátrum műsorfüzetét és hosszú ideje szervezi a kétévenként megrendezett Irodalmi Humorfesztivált.

Hozzátette: különösen büszke arra, hogy 2009-ben egyedüli kritikusként érdemelte ki a Sík Ferenc-nívódíjat, amelyet csak színészek és rendezők szoktak megkapni.

Elek Tibor kifejtette: fontosnak tartja a Gyulai Várszínház hagyományainak továbbvitelét, így például azt, hogy nyáron összművészeti fesztivált szervez, ősztől tavaszig pedig kamaratermi sorozattal várja az érdeklődőket, és hogy saját társulat híján folyamatosan a legnevesebb színészekkel és rendezőkkel kíván együttműködni.

Emellett fontosnak tartaná felújítani a történelmi drámák bemutatásának hagyományát, amely révén az ötvenes, hatvanas években a teátrum reflektorfénybe került; nagyobb teret adna a kortárs magyar drámának és kiemelten fontos feladatának tartja a fiatalok megszólítását.

A sok vitát kiváltó Shakespeare-fesztivált megőrizné, de két-három nappal lerövidítené, és „a közönség számára befogadhatóbb” darabokat hívna meg rá. Kortárs Művészeti Szabadegyetem címmel új programot indítana, amelybe különböző művészeti ágak helyi, hazai vagy határon túli képviselőit hívná meg, hogy saját művészeti águkról, hitvallásukról beszéljenek.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a Bárka irodalmi folyóirat főszerkesztői feladatait továbbra is el kívánja látni. Azokra a sajtóhírekre reagálva, miszerint ő Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának embere lenne, azt mondta: soha senkinek nem volt az embere, mindig a saját útját járta és ez így lesz a jövőben is.

Elek Tibor november 1-jétől, öt évig tölti be a Gyulai Várszínház igazgatói posztját. A már elkészült idei nyári évadot Varga Marianna vezényli le, megbízott ügyvezetőként.

A pályázatot januárban írták ki, mert a korábbi vezető, Gedeon József november 25-én, hosszan tartó súlyos betegséget követően elhunyt.

 

(MTI)

Fotó: Rácz Katalin


Főoldal

2017. április 29.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Elhunyt Kallós Zoltán25 éves a BárkaÚjra lehet pályázni a fiatal művészeket támogató ösztöndíjakraA Szitakötő gyerekfolyóirat pályázata
Versek
Szabó T. Anna versei Háy János: Vers életértNagy Attila verseiKállay Kotász Zoltán versei
Prózák
Hálára kötelezett emberekBéres Tamás: AmnéziaJuhász Tibor novellái Tamás Dénes: A gyilkos fény
Kritikák
Stand up-Hrabal - Bödőcs Tibor könyvéről Annus aureus, avagy nem mind Arany… Háború vanSzó, kép, írás
Esszék, tanulmányok
Elek Tibor: 25 évesek vagyunkA fellázadt Bethlen MiklósTengerre, magyar? II.Egymás hiányai - Szabó Magda Für Elise című regényéről
Drámák
Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalonMario és A VARÁZSLÓ
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA