Papírhajó - Primér/Primőr

57170552_1195374897296389_27754880_n.jpg

 

Veszpi Gyula

A tojástolvaj

 

– Sorakozó mindenkinek! – rikácsolta a dühös kakas az udvar közepén. Vörös taraja csak úgy izzott, olyan ideges volt, fejét ide-oda rángatva kimérten lépdelt, és türelmetlenül várta, hogy felsorakozzanak az udvar lakói. Ott toporgott mindenki az egerektől kezdve a lovakig, szépen magasság szerint sorban állva. Mikor az összes állat előkerült, a kakas belekezdett a mondókájába.

– Ugye mindenki tisztában van vele, hogy a tojás az én üzletem? Itt minden tyúk nekem tojik! De továbbmegyek, a kacsák és a libák is leszerződtek velem. Na és ne felejtsük el, hogy van egy struccom is! Igaz, ő ritkán tojik, de az hatalmas, és a nagy tojás nagy üzlet. Igazság szerint a tyúkjaimra vagyok a legbüszkébb, mert ők minden nap tojnak egy tojást nekem – düllesztette mellét a kakas.

A tojók tollaikat borzolva pironkodtak a bókok hallatán.

– Na de most óriási balhé van, mert valaki lopja a tojásokat!

Erre minden állat összerezzent egy kicsit, mert tudták, ha a kakas ideges, akkor csíp-rúg-karmol. A tehén megállt a kérődzéssel, a kecskének megakadt a torkán a mekegés, a kisegerek pedig már előre zokogtak, mert a végén úgy is rájuk fogják majd az egészet. Ekkor a kakas vett egy nagy levegőt, és ennyit mondott:

– A nyuszi lépjen ki a sorból! Vagy ugorjon, vagy akármi, csak látni akarom szemtől szemben!

 A nyuszi fülét lógatva, fűszálat majszolva, kissé unottan előre szökkent egyet, felnézett, és így szólt:

– Mizu, kokas, mi a pálya?

– Hát az a pálya, hogy nyúlbogyót találtunk a tyúkok fészkében, de tojást azt nem! Ez a pálya, nyuszkókám! Ezt úgy hívják, hogy LEBUKÁS! Most pedig szépen elmondod, hogy mi lett a lopott tojásokkal!

– Jól van, kokas, nem kell a hiszti! Én voltam, és megmutatom, hogy mire kellett nekem az a néhány tojás.

Azzal a nyuszi lazán elugrált a kuckójához, és visszahozott egy pár darab tojást, amit letett az udvar közepén. Az állatok nem győztek csodálkozni, tátották a szájukat, mert ők még ilyen furát sosem láttak. A kakas meg döbbenten rákérdezett:

– Nyuszi, te színezed a tojást? Na és mi ez a díszítősor rajta? Az a tojás meg ott meg van patkolva! Hát a lovakhoz is lesz egy-két szavam! Te viccet csinálsz az üzletemből! De itt, ugye, nem nevet senki!? – nézett körbe szúrós tekintettel.

Erre a nyuszi csak annyit mondott:

– Nekem ez a hobbim.

– Mi vagy te, művésznyúl? – gúnyolódott a kakas. De a következő pillanatban egy szuper ötlet jutott az eszébe. Széles terpeszben odaállt a nyuszi elé, és rákezdett:

– Ide figyelj, nyuszkókám, itt van ez a húsvét. Ilyenkor a gazda mindig valami különlegeset vár tőlem. Nehéz mindig újat kitalálnom, kockatojást nem tudok, lapos tojást sem, és a csavart tojás sem megy! Én a strucctojással készültem, de tudnánk mi ennél jobbat is! Ha te meg én összefogunk, akkor sok szép színes, érdekes tojással lephetnénk meg a gazdát!

– Ooookés…! – forgatta szemét a nyuszi. – De nekem ebben mi a jó? Akkor majd festenem kell egész nap, míg meg nem unom.

– Én neked adom a strucctojást! Akár körbe is ugrálhatod! A legnagyobb tojást, a legnagyobb művésznek! – hízelgett a kakas.

A nyuszinak így már tetszett az ötlet, és pihe-puha tappancsával a kakas tenyerébe csapott, majd elindult világhódító útjára a húsvéti hímestojás-üzlet…

Azóta is a lányok minden évben, húsvétkor, szebbnél szebben díszített tojásokkal ajándékozzák meg a locsolkodó fiúkat…


 

Főoldal

 

 

 

 

2019. április 22.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png