Papírhajó - Primér/Primőr

57170552_1195374897296389_27754880_n.jpg

 

Veszpi Gyula

A tojástolvaj

 

– Sorakozó mindenkinek! – rikácsolta a dühös kakas az udvar közepén. Vörös taraja csak úgy izzott, olyan ideges volt, fejét ide-oda rángatva kimérten lépdelt, és türelmetlenül várta, hogy felsorakozzanak az udvar lakói. Ott toporgott mindenki az egerektől kezdve a lovakig, szépen magasság szerint sorban állva. Mikor az összes állat előkerült, a kakas belekezdett a mondókájába.

– Ugye mindenki tisztában van vele, hogy a tojás az én üzletem? Itt minden tyúk nekem tojik! De továbbmegyek, a kacsák és a libák is leszerződtek velem. Na és ne felejtsük el, hogy van egy struccom is! Igaz, ő ritkán tojik, de az hatalmas, és a nagy tojás nagy üzlet. Igazság szerint a tyúkjaimra vagyok a legbüszkébb, mert ők minden nap tojnak egy tojást nekem – düllesztette mellét a kakas.

A tojók tollaikat borzolva pironkodtak a bókok hallatán.

– Na de most óriási balhé van, mert valaki lopja a tojásokat!

Erre minden állat összerezzent egy kicsit, mert tudták, ha a kakas ideges, akkor csíp-rúg-karmol. A tehén megállt a kérődzéssel, a kecskének megakadt a torkán a mekegés, a kisegerek pedig már előre zokogtak, mert a végén úgy is rájuk fogják majd az egészet. Ekkor a kakas vett egy nagy levegőt, és ennyit mondott:

– A nyuszi lépjen ki a sorból! Vagy ugorjon, vagy akármi, csak látni akarom szemtől szemben!

 A nyuszi fülét lógatva, fűszálat majszolva, kissé unottan előre szökkent egyet, felnézett, és így szólt:

– Mizu, kokas, mi a pálya?

– Hát az a pálya, hogy nyúlbogyót találtunk a tyúkok fészkében, de tojást azt nem! Ez a pálya, nyuszkókám! Ezt úgy hívják, hogy LEBUKÁS! Most pedig szépen elmondod, hogy mi lett a lopott tojásokkal!

– Jól van, kokas, nem kell a hiszti! Én voltam, és megmutatom, hogy mire kellett nekem az a néhány tojás.

Azzal a nyuszi lazán elugrált a kuckójához, és visszahozott egy pár darab tojást, amit letett az udvar közepén. Az állatok nem győztek csodálkozni, tátották a szájukat, mert ők még ilyen furát sosem láttak. A kakas meg döbbenten rákérdezett:

– Nyuszi, te színezed a tojást? Na és mi ez a díszítősor rajta? Az a tojás meg ott meg van patkolva! Hát a lovakhoz is lesz egy-két szavam! Te viccet csinálsz az üzletemből! De itt, ugye, nem nevet senki!? – nézett körbe szúrós tekintettel.

Erre a nyuszi csak annyit mondott:

– Nekem ez a hobbim.

– Mi vagy te, művésznyúl? – gúnyolódott a kakas. De a következő pillanatban egy szuper ötlet jutott az eszébe. Széles terpeszben odaállt a nyuszi elé, és rákezdett:

– Ide figyelj, nyuszkókám, itt van ez a húsvét. Ilyenkor a gazda mindig valami különlegeset vár tőlem. Nehéz mindig újat kitalálnom, kockatojást nem tudok, lapos tojást sem, és a csavart tojás sem megy! Én a strucctojással készültem, de tudnánk mi ennél jobbat is! Ha te meg én összefogunk, akkor sok szép színes, érdekes tojással lephetnénk meg a gazdát!

– Ooookés…! – forgatta szemét a nyuszi. – De nekem ebben mi a jó? Akkor majd festenem kell egész nap, míg meg nem unom.

– Én neked adom a strucctojást! Akár körbe is ugrálhatod! A legnagyobb tojást, a legnagyobb művésznek! – hízelgett a kakas.

A nyuszinak így már tetszett az ötlet, és pihe-puha tappancsával a kakas tenyerébe csapott, majd elindult világhódító útjára a húsvéti hímestojás-üzlet…

Azóta is a lányok minden évben, húsvétkor, szebbnél szebben díszített tojásokkal ajándékozzák meg a locsolkodó fiúkat…


 

Főoldal

 

 

 

 

2019. április 22.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA