Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

__lomj__r___M__rton.png

 

Várfalvy Emőke

Álomjáró tippek nem csak rossz alvóknak

 

Rajzfilmek ide, mesefilmdömping oda, az esti mesés könyvek nem mennek ki a divatból, sőt, megkockáztatom, reneszánszukat élik. A kiadók is érzik és értik a tudatos szülők igényeit, és rendszeresen hoznak friss olvasnivalót az esti szertartáshoz. A kínálat széles, a kiemelkedő kötetek száma azonban véges.

Az Álomjáró Márton című mesekönyvet először kézbe véve, Maros Krisztina letisztult borítóját fürkészve valami megnyugtatóan ismerős, klasszikusba hajló történetfonálra készültem. De valami sokkal többet és különösebbet kaptam. Egy igazi álomutazást.

Kinyitottam a könyvet, szót váltottam az üdvözlésemre felsorakozott három felhőbáránnyal, és megismerkedtem Szabó Mártonnal, aki egy közepes méretű falu általános iskolájába jár, szereti az olvasást és a környezetismeretet, de a kislabdahajítást, ha tehetné, kidobná a tananyagból.

Ekkor még nem tudtam, hogy Mártonnak két élete van. Egy nappali és egy éjszakai, ahol Álomjáró Márton (vagy Balajtár) néven él át különösebbnél különösebb kalandokat.

Barátságot köt egy medvével, akinek elveszett alvóállatkája felkutatására Álomországra szóló felderítő expedíciót szervez. Trefföttől, a félszemű sirálytól megtanulja, hogyan vezessen egy háromárbócost, melynek vitorlája egy óriási színes takaróból készült. Lemerül a Pumpelláriumba, ahol a világ összes elveszett holmiját tartják különös rendben a sellők. Miután hajótörést szenved, felfedez egy különös erdőt, ahol minden faodú valami nagyon vágyott dolgot rejt. Hangyakatonák élén hadba vonul a színeket rabul ejtő kisemberrel. S várja, hogy a tündér, akit egyik mesében elszalasztott, egyszer csak újra feltűnjön friss kalácsillattal felhőzve.

És ez csak néhány történet a sok közül, amelyek lazán összefűzve, mégis kerek egészet alkotva, kellemesen kanyargós álomúton vezetnek el minket a történet kiindulópontjától a boldog befejezésig.

A tizenhetedik mesét olvasva nem tudtam nem gondolni Christopher Nolan Eredet című filmjére, melyben a főhősnek egy pörgettyű mutatja meg, vajon ébren van-e épp, vagy álmodik. Majoros Nóra akár regényt ír, akár mesét, kedves természetességgel engedi szabadjára szereplőit egy különös gonddal megkomponált világban. Bátran borogatja fel a szabályokat, és örömmel kacsint ki a frissen kifundált vagy a pompásan újrafazonírozott klasszikus elemek mögül. Szeretnivaló, de nem egysíkú karakterekkel dolgozik. Bőkezűen táplálja a képzelőerőt. Látható örömmel játszik a szavakkal, kifejezésekkel és mondatszerkezetekkel, amivel varázslatos légkört teremt. Bátorít, hogy mi is kedvünkre játsszunk a szavakkal, s a történet befejezése utáni szabadon ábrándozzunk, beszélgessünk, vagy kezdjük el saját álomjárásunkat.

 

Az Álomjáró Márton nem csak esti mesés könyv. És nem csak gyerekeknek szól. A Pagony Kiadó 5-8 éves mesehallgatóknak és olvasóknak ajánlja, de felnőttként is bőven találunk benne olyan gondolatokat, amelyek saját álmaink megélése, megvalósítása vagy rémálmaink megszelídítése során segítségünkre lehetnek.

A legfontosabb gondolat, amit már kisebb, nehéz álmokkal küzdő gyerekekkel is kapaszkodóként használhatunk: a te álmodban az történik, amit te akarsz. Ezzel az egyszerű, mégis nagyszerű gondolattal a zsebünkben elindulva egy olyan erős útitársat tudhatunk magunk mellett, mint egy barnamedve.

Maros Krisztina megnyugtató színvilágú, lekerekített formákkal dolgozó, néhány mesénként megjelenő két oldalas illusztrációi szépen simulnak a történetszálra. Remekül támogatják az ellazulást és a felkészülést az Álomországba vezető úthoz.

 

Majoros Nóra: Álomjáró Márton, illusztrálta Maros Krisztina, Pagony Kiadó, 2023, 119 oldal, 4490 Ft


 

Főoldal

2024. március 26.
Elek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png