Hírek

 

szep_erno_dij.jpg 

 

Pénteken adják át a Szép Ernő-díjakat

A magyar dráma napja

 

Díjátadással ünnepelnek a magyar dráma napján, pénteken a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol a Szép Ernő nevét viselő elismerést Tasnádi István, Hajdu Szabolcs és Závada Péter veheti át.

    

A Szép Ernő-jutalom - nevezik Szép Ernő-díjnak is – 1984-ben alapított irodalmi díj, amelyet drámaíróknak osztanak ki. A díjat Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga alapította. 1992-ig csupán egy alkotó, a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak köre 2–3-ra bővült.

A kuratórium döntése alapján 2018-ban Szép Ernő-életműdíjban részesül Tasnádi István drámaíró, forgatókönyvíró, rendező drámaírói életművéért és színházi munkájáért.

Szép Ernő-díjat vehet át Hajdu Szabolcs filmrendező, színházi rendező, forgatókönyvíró, színész drámaírói munkáiért és a Látókép Ensemble előadásainak létrehozásáért.

Szép Ernő-különdíjban részesül Závada Péter költő, zenész Je suis Amphitryon című drámájáért, valamint eredeti nyelvi világú átirataiért.

Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díj anyagi fedezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A kuratórium munkáját a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti – olvasható az intézmény közleményében.

A díjátadó ünnepséget szeptember 21-én, a magyar dráma napján 16 órától tartják a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol a díjazottakat Vidovszky György rendező, Radnóti Zsuzsa dramaturg, a Szép Ernő Kuratórium elnöke, valamint Darvasi László író méltatja.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

 

(MTI)


Főoldal

2018. szeptember 19.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png