Hírek

 

konyv_3.jpg 

 

Könyvet a szórványba – felhívás

 

Egy éve néhányan Gyulán a református gyülekezetben országos mozgalmat indítottak a szórványban élő magyar családok érdekében, hogy megmaradhassanak magyarnak. Egy honlapot nyitottak www.konyvetaszorvanyba.hu címmel. Ennek segítségével mesekönyveket, mese-DVD-ket, CD-ket igényelhetnek a határon túl, szórványban élő családok és szervező értelmiségiek (ők kis könyvtárakat is alakítanak). Szándékaik szerint a felnőttek számára pedig szépirodalmat visznek majd ki a turisták, kiutazók.

Gyűjtőpontokat létesítenek az országban, ahol nem csak könyvet, mese-DVD-t gyűjtenek, hanem aktív honfitársakat is (!), akik segítenek a szervezésben. Két ilyen gyűjtőpont már van: Budapesten és Gyulán, több pedig most alakul.

Olyan magyarországi személyeket keresnek, akik családi kirándulás, rokonlátogatás vagy egyéb okokból a szomszéd országokba utaznak, és szívesen vinnének magukkal 1-2 doboz könyvet. Ez persze áldozatvállalással jár: fel kell keresni a honlapot, írni kell egy e-mailt Gyulára, a konyvetaszorvanyba@gmail.com címre. Ha megírják az útirányt, meg tudják mondani, kik azok az igénylők (mi az e-mail címük), akik útba esnek.  Azokat a honfitársakat szeretnék megtalálni, akik áldozatkészek, pénzt, időt és fáradságot nem sajnálnak, és a kirándulás során például szívesen megtesznek 40-50 km-es kitérőt is, hogy a könyveket átadják.

A mozgalomról a facebookon többet is meg lehet tudni (www.facebook.com/konyvetaszorvanyba).

 

Pocsay Gábor, a felhívás megfogalmazója, további ötleteket is felvet. „Aki pedig most nem tud közvetlenül részt venni egy ilyen akcióban, találhat az ismerősei között olyanokat, akik szívesen vállalják ezt az áldozatot. A mesekönyvek, szépirodalom elővarázsolásához, az autós kirándulók megtalálásához igénybe vehetik a helyi médiát, az egyházakat, sőt óvodáink, iskoláink szülői értekezleteit is (mint ahogy az most Gyulán történik). Ha a könyveket saját körben nem tudják kivitetni, kivinni, fel lehet ajánlani őket e-mail címünkön, illetve a közeli gyűjtőponton. Ugyanitt lehet könyveket is igényelni. Előfordulhat, hogy nincs használt mesekönyv, mese DVD vagy CD, ilyenkor az áldozatvállalóknak könyvesboltban (vagy antikváriumban) lehet ezeket saját pénzen megvásárolni.

Végül is miért kell nekünk valamit tennünk az idegen tengerben, szórványban élő magyarok beolvadása ellen, egyáltalán miért fontos az anyanyelv? Tudósok azt mondják, hogy mindent könnyebb a saját nyelvünkön megtanulni. Pszichológusok pedig arra figyelmeztetnek, hogy a nyelv és a nemzeti azonosság elvesztése, bizonytalanná válása súlyos személyiségzavart okozhat.

A nemzeti tudatnak talpköve a nyelv, és a széles értelemben vett kultúra. A határon kívül maradt magyarnak szinte semmije sem maradt meg, csak az anyanyelve (már amennyire az például a szórványban megmaradt!). Milyen szépen és pontosan írja ezt meg Illyés Gyula a „Koszorú” című versében, melyet a Magyar Nyelv Napjára írt. Vagy ahogy ezt oly sokszor megvallja Márai a Naplóiban, naponta olvasván Aranyt, Vörösmartyt és a Bibliát.

 

Mi kisebb emberek vagyunk, mint az íróink, költőink, de a könyvekben el tudjuk vinni, és át tudjuk adni szépirodalom formájában nemzeti azonosság tudatunk lényegét.”

 


Főoldal

2018. április 19.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png