Helyszíni tudósítások

 varszinhaz sajttáj2014

 

Oláh Szabolcs

 

 

Várszínházi programkavalkád

 

Elkészült a Gyulai Várszínház 51. nyári évadjának előzetes programja

 

A tűkön ülő színházbarátoknak jó hírrel szolgálhatunk: a napokban elkészült a Gyulai Várszínház 51. nyári évadjának előzetes programja, amelyben – ahogy azt már megszokhattuk – a prózai és a zenés műfajok minden ágát-bogát megtalálhatja a látogató. A hathetes összművészeti fesztiválnak június 27. és augusztus 10. között elsősorban a hat évszázados gyulai vár deszkái és a Csónakázótó vizén tükröződő színpadsziget ad otthont, de természetesen Gyula város más helyszíneire is szükség van a programkavalkádhoz. Gedeon József színházigazgató garantálja, hogy mindenki sikerrel szemezgethet az idei műsorból is.

 

Három új bemutatót tartanak a nyáron. Shakespeare egyik legnépszerűbb művét, a Szentivánéji álom című vígjátékot július 3-án, 4-én és 5-én mutatják be a várszínpadon. A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház tavaly kötött együttműködési megállapodást, a direktorok kézfogásának eredményét David Doiashvili grúz rendező viszi színre. A másik premier a Ladics Ház gesztenyefája alatt zajlik majd július 22-én, 23-án és 24-én Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének színpadi adaptációját méltán várják kíváncsian az irodalom szerelmesei. Forgách András művét Sopsits Árpád rendezte. A harmadik bemutató a gyulai teátrum és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciója: Ábrahám Pál, Harmath Imre, Szilágyi László és Kellér Dezső 3:1 a szerelem javára című zenés vígjátéka. A ’30-as években játszódó cselekménysor az olimpikon magyar vízilabdacsapat és egy skót hölgy fordulatos kalandjait mutatja be. A hatvanfős gárdát, illetve fúvószenekart is felvonultató darabot Bagó Bertalan rendező július 31-én, augusztus 1-én és 2-án állítja színpadra a tószínpadon.

Esztendők óta hagyomány már, hogy a dél-alföldi népművészeti fesztivállal kezdődik a nyári évad, most sem lesz ez másképpen. A XV. Körös-völgyi Sokadalom programjain a tradicionális gasztronómia, a kézművesség, a népzene és a néptánc kap főszerepet, illetve nyújt örömöt a népek szemének, fülének, szájának, lelkének július 27. és 29. között a Várkertben.

A várszínház első előadása egy évfordulónak állít emléket július elsején. 170 éve született Munkácsy Mihály, akinek festői pályája Gyuláról ívelt nemzetközi magasságokba. Ezt az időszakot dolgozza fel Bognár Zsolt és Kiss Stefánia Munkácsy, A festőfejedelem című musicalje, amelynek szövegkönyve Dallos Sándor A nap szerelmese és az Aranyecset című regényei nyomán íródott. A budapesti József Attila Színház előadását Tóth János rendezésében láthatják, a főbb szerepekben Zöld Csaba, Molnár Szilvia, Bognár Zsolt, Sövegjártó Áron és Balogh Anna lép színre.

Idén tízéves jubileumát ünnepli a Shakespeare Fesztivál, a neves drámaíró pedig 450 éve született, a várszínház július 3. és 13. között nívós magyar és külföldi színházi előadásokkal, tánccal, zenével, filmmel és konferenciával ünnepli az évfordulót, sőt, kísérőrendezvényén, a Shakespeare Fringe Fesztiválon utcaszínházi előadásokat, zenés produkciókat is láthatnak az érdeklődők, a jubileumok apropóján pedig egy fotókból, plakátokból álló kiállítás is nyílik a kamaragalériában. Az elmúlt évtizedben világhírű rendezők és színművészek tömkelege fordult meg a várszínházban, a papírforma idén is folytatódik.

Tavaly a Corvin Múzeum udvarának százéves platánja alatt már bemutatta elsőrangú muzsikáját Caroll Vanwelden jazzénekesnő-zongorista és zenekara, idén július 4-én pedig Shakespeare-szonettekből álló újabb repertoárját is megnézhetik a zenekedvelők.

Aki a színpadi különlegességeket szomjazza, annak július 8-án a Maladype Színház előadása szolgálhat megelégedéssel. A Balázs Zoltán által rendezett Macbeth/Anatómia két kuriózuma a bizarr díszlet és az élő zene, amelyet különböző anyagokból készült gitárokon hallhatunk azok készítőjétől.

A Cserhalmi György neve bizonyára sokakat vonz majd a teátrum színpadjához július 9-én. A Kossuth-díjas színművész, valamint Radnay Csilla, Gáspár Sándor, Krisztik Csaba és Földes Eszter főszereplésével ezúttal Shakespeare Lear királyát tekinthetik meg a tószínpadon. A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadását Bagó Bertalan rendezi.

A várszínház ismét vendégül látja a londoni Temze parti teátrumot, a Shakespeare’s Globe színházat, amely most Max Webster rendezésében a Sok hűhó semmiért című komédiát adja elő július 10-én a várszínpadon.

Kortársunk még Shakespeare? címmel rendeznek július 11-12-én kétnapos nemzetközi konferenciát, amelyen olyan elismert Shakespeare-kutató professzorok vesznek részt, mint Stanley Wells, Maria Shevtsova vagy Jerzy Limon. Az esemény társrendezője a Magyar Shakespeare Társaság.                        

A Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciós előadása a fesztivál-névadó brit dalnok Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiáját Marton László hozza el Gyulára július 11-én. A társaság tavaly igencsak látványos módon adta elő a Hamletet, úgyhogy nem érdemes elszalasztani az előadást!

 

Gedeon 2014 sajttáj

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója

 

Kétségkívül érdekes és látványos előadás lesz a chilei Viajeinmóvil Othellója is július 12-én, amelynek összes szerepét négyen adják elő: két színész és két báb.

A várszínház évadjában évek óta előkelő helyet kap a zene. A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál július 15-én a tavaly elhunyt prímásnak állít emléket, aki művészeti vezetőként 18 évig vett részt a várszínház munkájában. A zenei esten Kossuth-díjasok garmadát láthatjuk az ódon vár falai között, fellép a Sebő együttes, a Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta, Balogh Kálmán, valamint a Széki Banda, a Békés Banda és a Téglás Együttes.                       

Nyilvánvalóan nagy érdeklődés kíséri majd július 16-án a Budafoki Dohnányi Zenekar Filmharmonikusok című hangversenyét. Miután bebizonyították, hogy elfér egy hetven zenészből álló zenekar a várszínpadon, Hollerung Gábor vezényletével felcsendülnek a mozivászon nagy klasszikusainak betétdalai, a Keresztapa, Star Wars, E.T., Jurassic Park, Titanic, Indiana Jones, Aviátor filmzenéje.

Weöres Sándor Bóbita című mese- és táncjátékát Tarsoly Krisztina rendezésében a Békéscsabai Jókai Színház előadásában láthatják a csemeték és szüleik július 17-én a várszínpadon. Ahogy minden évben lenni szokott, több ingyenes bábelőadásokra is számíthatnak a gyerkőcök.

Sok jót ígér július 18-án a tószínpadon az ExperiDance Produkció Esszencia – A ritmus ünnepe című látványos táncelőadása is, amelyet Román Sándor rendezett és koreografált.

Lassan negyed évszázada már, hogy helybe jönnek a jazz-sztárok. A XXIII. Gyulai Vár Jazz Fesztiválra július 19-én az Egyesült Államokból érkezik a Joe Zawinul emlékét őrző, egykori zenésztársaiból álló The Zawinul Legacy Band, amely a világzenei elemekkel ötvözött jazzrock/fusion kedvelőinek okoz majd gyönyörűséget. Hallhatják az év jazz-lemezét élőben a Dresch Quartettől, fellép az év jazzénekesnője, Hajdú Klára és zenekara, valamint a Gyulai Big Band is.

A július 20-i bluesfesztivál sztárja is az USA-ból jön, a virtuóz szaxofonos Sax Gordont az a Luca Giordano Band kíséri, amely tavaly már fellépett a néhány hónapja tragikusan elhunyt Eric Guitar Davis-szel. Ezen kívül koncertet ad a Tátrai Tibor nevével fémjelzett Magyar Atom, a békéscsabai szájharmonikás-bajnok, Pribojszki Mátyás és zenekara, valamint a Kéknyúl Hammond Band.

A prózát és a táncot ötvözi a fővárosi Forte Társulat előadása, amelyben Arany János klasszikusát, a Toldit láthatjuk július 28-án Horváth Csaba rendező-koreográfustól. A szerepekben Gyöngy Zsuzsa, Varga Krisztina, Zsíros Linda, Pallag Márton, Horkay Barnabás, Hegymegi Máté és Nagy Máté lépnek színre.

A tavalyi év legjobb magyar színházi előadásának címét nyerte el a kritikusoktól    Agota Kristof A nagy füzet regényének színpadi adaptációja, amelyet ugyancsak Horváth Csaba vitt színre. A július 29-i előadás szerepeiben Simkó Katalin, Blaskó Borbála, Andrássy Márton, Kádas József, Krisztik Csaba és Nagy Norbert színművészeknek örülhetünk.

Bizonyára egyedülálló darabnak lehetünk tanúi, amikor Zelei Miklós Zoltán újratemetve című történelmi tragigroteszkjét mutatja be augusztus 5-én Vidnyánszky Attila rendezésében a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. A történet egy halottról szól, akinek újratemetése számtalan akadályba, viszontagságba ütközik Ukrajnában, azon a területen, amely ötször cserélt gazdát a XX. században.

A várszínház évek óta egy grandiózus zenés-táncos produkcióval fejezi be a nyári évadot a tószínpadon. Az augusztus 8-ra és 9-re tervezett idei záróelőadás a Vígszínházzal kötött megállapodás eredménye. A Déry Tibor kisregénye nyomán megalkotott Popfesztivál 40 című zenés darabot Adamis Anna szövegei és Presser Gábor zenéje erősíti. Az Eszenyi Enikő által rendezett mű különlegessége, hogy szerepeiben ugyanazok lépnek föl, akik négy évtizeddel ezelőtt is nagy sikerrel játszottak a darabban: Almási Éva és Tahi Tóth László.

A lajstrom még nem teljes, de a hathetes nyári évad máris számos érdekfeszítő előadást tartogat a prózai és a zenei előadások ínyenceinek. A végleges programfüzetet júniusban lapozgathatjuk, addig is érdemes a nyári szabadságot úgy igazítani, nehogy lemaradjunk valamelyik kedvencünkről!

 

Jegyeket már lehet rendelni a Gyula Várszínház igazgatósági épületében (Gyula, Kossuth u. 13.), vagy a 66/463-148-as és a 30/639-9062-es telefonszámon. Az előadásokról bővebb információkat megtudhatnak a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon.

 


 

Főoldal

 

2014. március 13.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png