A hét Bárka-kérdése

 

 

A hét Bárka-kérdése

 

 

E heti kérdésünk: Ha egy, még meg nem írt gyerekkönyvet kívánhatnál a Mikulástól, az milyen lenne?

 

 

Harcsa VeronikaHarcsa Veronika,

énekesnő, dalszerző

 

Olyan mesekönyvet szeretnék kérni a Mikulástól, ami a tenger alatt játszódik. Idén nyáron életemben először nyertem bepillantást egy burjánzó korallokkal és mindenféle méretű, színű, formájú halakkal benépesített lagúna földöntúli világába. Pipával és búvárszemüveggel órákon át lebegtem fölöttük. Mindez olyan meseszerű élmény volt, elvarázsolt és egyben végtelenül kíváncsivá tett, hogy legszívesebben az ő kalandjaikról olvasnék.

 

Nyulas ÁgnesNyulas Ágnes,

a Cerkabella Kiadó vezetője

 

Olyan könyvet szeretnék, amit első ránézésére kiadnék. Vagy ha esetleg más kiadó adná ki, akkor is elismerően gratulálnék nekik. Közben persze titokban egy kis irigység is dolgozna bennem. Egyszóval az ideális gyerekkönyv: szerelem első látásra. Ilyenkor persze ellepik a gondolataimat a jobbnál-jobb nevek és arcok. Cikáznak a gondolataim, hogy vajon ez vagy az írja meg, és hogy ki legyen az, aki majd illusztrálja. Ebből a szempontból elfogult vagyok, mert vannak olyan írók, költők, grafikusok, akiken nem is gondolkoznék, hanem egyből nekik adnám a feladatot. És aztán ott van még egy igazi adu ász: a meglepetés ereje. Ez a könyvkiadás legjobb része. Az érzés, amikor megnyitok egy kéziratot, és eláll a lélegzetem. Vagy olyan az elém táruló képi világ, hogy kinyit egy kaput, és betessékel rajta. Ilyenkor megpróbálom elképzelni, hogy ez vajon másnál is működik? Mert a cél egyszerű: azt szeretem látni, amikor egy gyerek odajön a könyvekhez – mondjuk a Könyvhéten –, tágra nyílik a szeme, elveszi a könyvet, és leül vele a földre. Ilyenkor számára megszűnik a világ, kerülgessék csak az emberek, ő köszöni szépen, a lehető legjobb helyen van.


HermannHermann Ágoston (14) ,

az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium 8.c osztályos tanulója

 

Olyan könyvet olvasnék el biztosan, vagyis olyat kérnék a Mikulástól (bár már nincs sok ideje megírni), ami valahogyan keresztezi a klasszikus fantasy-t, és a magyar népmesék világát. Szerintem valahogy így nézne ki a dolog: az ördögök oldalán áll a Vasorrú Bábák Törzsszövetsége, a Sötét Tündék Állama, és a Sárkányok Várának Lakosai. Az emberek élén azonban ott áll az Istencsászár, aki a rendért felel: az emberek szövetségesei az erdei tündék és a griffek.           

     Különben azt is szeretném a könyvben, ha tele lenne utalásokkal, mondjuk, lenne benne egy gyerek, aki azt hiszi, tud varázsolni attól, hogy villám van a homlokán. De nem tud. Amúgy a történetről többet nem beszélnék, hátha megírja ezt a könyvet valaki (de akkor kérek honort mint ötletgazda) és akkor nem akarok tudni a fordulatokról. Én azt gondolom, hogy egy ilyen könyvet akár külföldön is elolvasnának, hiszen, ha jól meg van írva, akkor a fantasy borzasztóan érdekes, és szórakoztató műfaj. A magyar téma is érdekelheti az embereket.

 

Eddigi kérdéseink

 

 


 

Főoldal

 

2012. december 03.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Háy János: TermoszBíró József verseiKürti László verseiSzabados Attila versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png